Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Pécsett eddig soha nem látott Vasarely-tárlat nyílt

Pécsett eddig soha nem látott Vasarely-tárlat nyílt

2016. október 11. kedd, 18:07 Képzőművészet
PDF
Ha valaki kíváncsi arra, hogy hogyan is kezdte a Pécsett született, világhírű Victor Vasarely alkotói pályafutását, az mindenképp látogasson el a Káptalan utcában található Vasarely Múzeumba, ahol az op-art festészet megalapítójának korai reklámgrafikáit bemutató kiállítás nyílt október 11-én. 

Nem mindenki tudja, hogy Pécs egyik legnagyobb büszkesége, a világszerte ismert Victor Vasarely (azaz, a pécsieknek Vásárhelyi Győző) reklámrajzokkal kezdte munkásságát. Az érdekes, és a festő életútjának kezdetét nagyszerűen árnyaló műveket október 11-től a Káptalan utcai Vasarely Múzeumban mutatják be. A "Vasarely – A pályakezdés évei – Reklámgrafikák" című kiállítás december 18-ig látogatható, s Vasarely 33 korai – francia magángyűjteményből származó – reklámgrafikáját öleli fel. Ezeket a művész Párizsban készítette gyógyszergyárak, orvosok, könyvkiadók, és reklámcégek számára az 1930-as és 1940-es években. 

A kiállítás megnyitóján Őri László, Pécs alpolgármestere a Vasarely emlékévre utalva felidézte, hogy az idei évben számos programmal emlékezik Pécs a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mesterére.

- Az emlékév keretében egy francia műgyűjtőnek köszönhetően mutathatjuk be azt a 33 különleges képet, amelyek Vasarely új, eddig ismeretlen arcát mutatják számunkra. Az alkotó 30-as éveiben készített különleges képeit sorakoztatja fel, melyekből sugárzik Vasarely humora, játékos derűje – mondta. Az alpolgármester felidézte, hogy Vasarely az évtizedet felölelő alkotói korszakában kevésbé a festészetre - ahogy láthatjuk- sokkal inkább a grafikai munkákra helyezte a hangsúlyt. Az itt látható munkák gyógyszergyárak, orvosok és reklámcégek megrendelésére készültek. 

Pierre Vasarely, a művész unokája és a Vasarely Alapítvány elnöke az eseményen elmondta, hogy büszke arra az elmúlt 10 év alatt kialakított szoros kapcsolatra, ami a franciaországi Aix-en-Provence és Pécs között jött létre. Ez a kapcsolat – folytatta – nem feltétlenül csak a Vasarely életmű gondozásában nyilvánul meg, hiszen a francia város és Pécs egyetemei és középiskolái is nagyon hasznos együttműködéseket alakítottak ki a közelmúltban.

A kiállított képekkel kapcsolatban Pierre Vasarely kiemelte, hogy azokat elnézve tisztán látható, hogy nagyapja „nem csak kockákat és gömböket” tudott festeni. Hozzátette: nagyapja mindig büszke volt magyar származására, Pécsi születésére, és arra, hogy 1929-ben a "magyar Bauhausként" is emlegetett budapesti Bortnyik Sándor Műhely iskolájában tanult festeni. 

A 110 éve született művész pécsi múzeuma – az Aix-en-Provence-ban található Vasarely Múzeumhoz hasonlóan – 40 éve nyílt meg. A pécsi szülőházában kialakított múzeumban közel 400 festménye, grafikái, szőnyegei és plasztikái láthatók. Az évforduló alkalmából nem csak országszerte (Budapesten, Veszprémben és Pécsett), hanem a világban is sorra nyitnak a Vasarely-kiállítások: Aix -en-Provence, Stuttgart és Brüsszel mellett jövőre Isztambulban és Izmirben is megtekinthetők lesznek a pécsi festő remekművei. 


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés