Kezdőlap > Kultúra > Színház > Sok vendégelőadással jön az új évad a Pécsi Harmadik Színházban

Sok vendégelőadással jön az új évad a Pécsi Harmadik Színházban

2017. szeptember 05. kedd, 17:02 Színház
PDF

Megközelíthetjük a komikum felől, láthatjuk az önirónia vagy épp a groteszk görbe tükrén keresztül, a jelen tapasztalataiból, de akár a történelem távolából szemlélve is az emberi kapcsolatokat, mégis, minduntalan ugyanarról szól a mese: rólunk, az esendő, sokszor reménytelen helyzetben vergődő, ám szeretni vágyó, figyelmet kolduló emberről. A Pécsi Harmadik Színház 2017/2018-as évadának előadásaiból is így ismerhetünk magunkra. A színház kínálatában kortárs dráma és zenés játék, hazai és határon túli vendégprodukciók egyaránt helyet kapnak. (Képünkön jelenet az EztRád című előadásból, fotó: Szkéné Színház)

2018 tavaszán mutatják be Schwajda György: A Szent család című komédiáját a Jászai-díjas Vincze János rendezésében. Schwajda az a drámaíró, aki leginkább megfogadta Örkény István tanácsát, hogy az abszurdot nem kiagyalni kell, hanem föllelni az életben. Ábrázolásmódjának alapja, hogy minden, amit leír, alapjában véve valóságos, ám azt az abszurditásig fokozza. A főszereplő Anya életkörülményei és manipulációi is olyan kisszerűek, hogy minden erőfeszítése komikumba fullad. Ettől válik a darab olyan abszurd komédiává, amelynek a mélyéről egy ember tragédiája sejlik föl. Ugyancsak Vincze János rendezésében, Füsti Molnár Éva Jászai-díjas színművész főszereplésével tervezik Visky András: Júlia – párbeszéd a szerelemről című darabjának műsorra tűzését is.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb színházi eseményeként emlegetett, határon túli előadást, a Bartis Attila által írt és színpadra állított Rendezés című produkciót a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hozza el a pécsi nézőknek. Arról szól, hogy a kimondhatatlan dolgok teszik tönkre az életünket: a főhős mindenki helyett kimondja azokat a titkokat, melyeket nem lenne szabad… A kritika lebilincselően izgalmas előadásként méltatja, mely tobzódik a nagyszerű fordulatokban, pergő jelenetekben, a látszólag egyszerű, de roppant súlyos és egy sokat tapasztalt ember bölcsességét tükröző párbeszédekben. A Határtalan város - Határtalan színház elnevezésű programsorozatban eddig 12 társulat 36 produkciójából közel másfél száz előadást tartott a Pécsi Harmadik Színház; a marosvásárhelyi teátrum most első ízben mutatkozik be.

Nem lenne teljes az évad a veszprémi Pannon Várszínház vendégjátéka nélkül. Zenés produkcióik közül most egy igazán különleges játékkal érkeznek Pécsre. A Vad Fruttik zenekar frontemberéről, Likó Marcellről megjelent könyv nyomán született A bunkerrajzoló című előadás, mely arra keresi a választ, hogy van-e kiút egy pszichésen beteg családból, reménytelen társadalmi helyzetből a drog, az alkohol, a nihil poklain túl? Géczi János és Likó Marcell írta a Vad Fruttik zenekar dalaival megszólaló előadást, mely a főhős életén keresztül a rendszerváltás utáni nemzedékek traumájára világít rá. A Vándorfi László által rendezett produkcióban az egész veszprémi társulat fellép.

alt

A bunkerrajzoló (fotó: Pannon Várszínház)

A Mucsi Zoltán és Scherer Péter nevével fémjelzett, sajátos világlátású és humorú előadások közül az EztRád című ,,zenés alternatív társadalomkritika” teszi próbára az új évadban nézők nevetőizmait. Az abszurd humor két ,,nagyágyúja” mellett Parti Nóra, Katona László, Molnár Gusztáv és Kovács Krisztián irányítja majd az aktív játékot e prózai betétekkel átszőtt zenés színházi kísérletben, amely sok humorral, zenével és talán annál is több felkiáltó- és kérdőjellel szembesít minket a mai magyar valósággal. Ránk zúdul a fricska, az ironikus poénáradat, a groteszk társadalomkritika. A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös produkciója 2016-ban elnyerte a Vidor Fesztivál különdíját.

Szűcs Nellit még a beregszászi teátrum vezető színészeként, sok kitűnő előadásban ismerte meg a Pécsi Harmadik Színházban a publikum az elmúlt évtizedben, de a Jászai-díjas, érdemes művész immár a budapesti Nemzeti Színház tagjaként is sikert aratott. Most egyszemélyes produkcióval érkezik Pécsre, mellyel a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének, Fedák Sárinak állít emléket. A primadonnának, akiért rajongtak Pesttől New Yorkig, akit méltán ünnepeltek, majd méltatlanul félreállítottak, aki megjárta a csúcsokat és a poklot egyaránt. Az est anyagát az ő emlékirataiból, leveleiből és folyóiratok írásaiból állította össze a színésznő és Dávid Zsuzsa rendező. Külön érdekessége e remek produkciónak, hogy Szűcs Nelli is Beregszász szülötte, gyökerei őt is ehhez a városhoz kötik, akárcsak nagy elődjét.

alt

 Fedák Sári - Szűcs Nelli önálló estje (fotó: Nemzeti Színház)

A Pécsi Harmadik Színház sikeres produkciói közül továbbra is repertoáron marad Székely Csaba komédiája, az 50. előadásán túl lévő Bányavirág; a hasonló szériát megért Ibusár-megállóhely című zenés huszerett Parti Nagy Lajos szövegével és Darvas Ferenc dalaival; Örkény István klasszikusa, a Kulcskeresők, Görgey Gábor korai abszurdja, a Komámasszony, hol a stukker?, továbbá a 2016-os POSZT-on két díjat nyert Piszkavas előadás, és az elmúlt évad legfrissebb bemutatója, Émile Ajar: Előttem az élet című regényének színpadi adaptációja. Az idén 70 esztendős humorista, Nagy Bandó András Mondj igazat és valódit! című új szerzői estjével jelentkezik; a negyed százada alakult szegedi alternatív színházi csoport, a Perovics Zoltán vezette Metanoia Artopédia ismét figyelemfelkeltő produkcióval jelentkezik.

A gyermekeknek óvodás kortól a kisiskolás korosztályig kínálnak értékes előadásokat, köztük a Csibész Csabi című interaktív koncertmesét, melyet országszerte több helyen is játszanak. A magával ragadó felvidéki énekes-mesemondó, Écsi Gyöngyi 2018 tavaszán legújabb, Az elveszett bárány című, somogyi népmesét feldolgozó interaktív zenés játékával örvendezteti meg a gyerekeket és a pedagógusokat, s igény szerint korábbi előadásait (Angyalbárányok, Az élet és a halál vize, A világ kenyere, Gyertek velünk Betlehembe!, Szőlőszem Kálmán, Teremtésmese) is elhozza újra. A kifejezetten középiskolásoknak szánt tantermi színházi programu Kai Hensel: Klamm háborúja című monodrámájával ugyancsak folytatódik.
A zenés vígjátékok kedvelői a Moravetz LeventeHorváth Krisztián szerzőpáros produkcióinak (A világ teremtődése, Örömlányok végnapjai) és az Egy életem, két halálom című krimibohózatnak örülhetnek.

Az öt előadást (A szent család, Rendezés, A Bunkerrajzoló, EztRád, Fedák Sári) tartalmazó bérlet ára: 11.000 Ft, amit nyugdíjasok és pedagógusok 9000 Ft-ért vásárolhatnak meg.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés