Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > FilmPakk: filmezzünk, játsszunk, tanuljunk, olvassunk

FilmPakk: filmezzünk, játsszunk, tanuljunk, olvassunk

2017. november 20. hétfő, 19:18 Major Zoltán Irodalom
PDF

Új szolgáltatást vezetett be november elején a Csorba Győző Könyvtár a népszerű KönyvtárMozi programhoz kapcsolódóan. A filmes foglalkozásokhoz kapcsolódó, jelenleg a baranyai kistelepülések könyvtárosai által kölcsönözhető FilmPakkok egy-egy filmhez kínálnak hasznos ismereteket, érdekességeket, játékokat, témajavaslatokat. A szolgáltatásról és a benne rejlő lehetőségekről a projekt koordinátora, Pajor Zsófia beszélt. (Képünkön: KönyvtárMozi füzetek-montázs. Fotók: Csorba Győző Könyvtár)

- Honnan származik a FilmPakk ötlete?

- Az ötlet 2015-ben született, amikor a Pécs-Baranyai Könyvtárosok Egyesületével Grazban jártunk. Az ottani városi könyvtár már régóta állít össze az iskolai tananyaghoz dokumentumcsomagokat, amiket elsősorban általános iskoláknak kölcsönöznek. Az oktatási segédanyagokat az intézmények a tanórákon használhatják fel. Az ötlet nagyon megtetszett.

Ugyanebben az évben indult a KönyvtárMozi projekt országos kezdeményezés, melyet az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) koordinál. A KönyvtárMozi projekt keretében a kistelepülési könyvtárak a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) adatbázisából a magyar mozgóképkultúra alkotásai közül összesen kb. 500 dokumentum-, rajz- és játékfilm közül válogathatnak és szervezhetnek vetítéseket könyvtáraikban. Baranyában ezt a szolgáltatást a Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerben (továbbiakban: BKSZR) levő településeken lehet igényelni, a megyében jelenleg 59 település él ezzel a lehetőséggel. A vetítéseket szervező könyvtáros „mozigépészeknek” szerettünk volna segíteni a FilmPakk szolgáltatásunkkal, hogy egy-egy alkalom valóban közösségi élmény legyen: a vetítéshez kapcsolódjon foglalkozás, beszélgetés, egy kis játék és tanulás. Ezért lett a projekt szlogenje is a következő: „Film – szórakozás – tudás egy dobozban”.

- Milyen forrásból valósulhatott meg a projekt? Miből áll egy FilmPakk?

- A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásnak köszönhetően jöhetett létre. A KönyvtárMozi szolgáltatás népszerűsítésére kiírt pályázatnak köszönhetően országszerte számos jó gyakorlat született. Könyvtárunk olyan szolgáltatást szeretett volna kialakítani, ami állandó segítségül szolgálhat a KönyvtárMozi foglalkozásokat tartó könyvtárosok számára, így jöttek létre a FilmPakkok.

Az eddigi tapasztalatok és a lakosság érdeklődési körét figyelembe véve könyvtárunk munkatársai a Nemzeti Audiovizuális Archívum adatbázisából a 32 legnépszerűbb filmhez kapcsolódóan válogatott dokumentumokat gyerekek és felnőttek számára. A FilmPakkok az adott filmek témájára építve új és antikvár könyveket, CD-ket, DVD-ket, diafilmeket, papírszínházat, társasjátékot, filmkritikákat kínálnak a használóknak. A gyermekpakkokat még tovább színesítettük színes ceruzával, színes papírokkal, a kézműves foglalkozásokhoz használható sablonokkal. Ezen kívül minden FilmPakkhoz készült egy-egy módszertani füzet, ún. KönyvtárMozi füzet is, amely nem csak a rendező, író, illetve a színészek életrajzát tartalmazza, hanem az alkotásra vonatkozó érdekességek, kulisszatitkok, illetve a témával kapcsolatos játékok, ötletek, sablonok is megtalálhatók bennük.

 

alt

 

- Hogyan kerültek kiválasztásra a FilmPakkokba kerülő filmek?

- Minden mesénél fontos szempont volt, hogy mesekönyvből vagy éppen versből, regényből készült adaptáció legyen. (Pl.: A walesi bárdok, A Pál utcai fiúk, Vacskamati virágja, A hazudós egér). A felnőtteknek szóló filmeket a Magyar Művészeti Akadémia által összeállított 53 magyar film elnevezésű listája segítségével válogattuk. A pakkok előnye, hogy többször is lehet használni, attól függően, hogy a pedagógus vagy a könyvtáros mire akarja a hangsúlyt helyezni, mire akar fókuszálni. A Magyar népmeséknél például beszélhetünk a mesék keletkezésétől a népművészeti motívumokon és a népi mesterségeken át a különböző mesebeli lényekig. Azért is határoztuk meg a kölcsönzési időt 5 hétben, hogy legyen alkalom arra, hogy a gyerekek visszamehessenek a könyvtárba, feldolgozhassanak egy másik történetet, játszhassanak a társasjátékokkal, illetve hogy kikölcsönözhessék a FilmPakkban található könyveket, hangoskönyveket, CD-ket, DVD-ket, játékokat. A magyar filmkultúra megismertetése mellett az olvasás népszerűsítése elsődleges szempont volt számunkra.

- Ki kölcsönözheti a FilmPakkokat, mi ennek a módja?

- A FilmPakkokal elsősorban a KönyvtárMozikat működtető kollégák munkáját szeretnénk segíteni, programjaikat gazdagítani, de jó szívvel ajánljuk minden szolgáltatóhely munkatársának, a nyilvános könyvtáraknak és pedagógusoknak is.

A pakkok szállítását a könyvtár vállalja. A FilmPakk igénylést a vetítés előtt legalább 3 héttel jelezni kell. A programról további információt a filmpakk.csgyk.hu címen érhetnek el az érdeklődők. A honlapon el lehet olvasni, hogy mit tartalmaznak az egyes pakkok, illetve a Corvinában, az online könyvtári katalógusban meg is lehet nézni, hogy éppen hol, melyik településen jár a pakk.

- Kik vettek részt a FilmPakkok összeállításában?

- A KönyvtárMozi füzeteket szerkesztését és a FilmPakkok összeállítását a Csorba Győző Könyvtár négy munkatársa: Kárpáti Szlávna, Márkus István, Mizerák Andrea és Pajor Zsófia végezte el, de a könyvtárban a gyermekkönyvtárasoktól a gyűjteményszervezésen át az olvasószolgálatig és az informatikusokig nagyon sokan segítettek – mindenki hozzájárult a saját munkájával ahhoz, hogy a könyvtár egy újabb minőségi szolgáltatást biztosítson. Rendkívül élveztük a pakkok összeállítását, mert mi is rengeteg hasznos információval lettünk gazdagabbak az előkészítés során.

- Mikor indult a szolgáltatás?

- A FilmPakk szolgáltatás nagyon friss, novemberben indult. A pakkokat volt már alkalmunk kipróbálni 9 baranyai kistelepülésen. Vetítettünk, játszottunk, kvízeztünk és mindenhol jó tapasztalatot szereztünk, a gyakorlatban is bizonyítottak a csomagok. November elején Csongrád megyéből is meglátogattak minket több mint tíz, a KönyvtárMozi-programban részt vevő településről, nekik egy próbafoglalkozást tartottunk. A jelenlévők hasznosnak találták a szolgáltatást, minden füzetből vittek magukkal, saját elmondásuk szerint kincsekkel tértek haza.

alt

- Jelenleg hol tart a FilmPakk projekt megvalósítása? Mik a további tervek?

- 16 KönyvtárMozi füzet még előkészítés alatt van, ezeket szeretnénk a jövő év első felében megjelentetni. A jövőben szeretnénk bővíteni a célcsoportot, hiszen a középiskolás korosztály számára egyelőre nem válogattunk a filmadatbázisból. Ha pedig érkezik ilyen megkeresés, akár igény szerint is össze tudunk állítani listákat friss könyvekből egy-egy osztályfőnöki vagy erkölcstan órához.

A Filmpakkoknak számos felhasználási módja van, rengeteg lehetőség rejlik bennük. Bízunk benne, hogy a szolgáltatást felfedezik a könyvtárak, a filmpakkok új „nézőket”, beiratkozottakat, kölcsönzőket hoznak majd, növekszik a könyvtári foglalkozások száma, így közvetetten hozzájárulhatunk a könyvtárak közösségépítő szerepének erősítéséhez.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés