Jelszavaink: Pécs, szeptember, irodalom – érkezik a negyedik PécsLIT Fesztivál

Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Jelszavaink: Pécs, szeptember, irodalom – érkezik a negyedik PécsLIT Fesztivál

Jelszavaink: Pécs, szeptember, irodalom – érkezik a negyedik PécsLIT Fesztivál

2024. szeptember 04. szerda, 12:27 Irodalom
PDF

A szeptemberi pécsi fesztiválok sorában ismét ott lesz a PécsLIT Irodalmi Fesztivál, amely már a negyedik alkalommal várja a városba a hazai irodalom krémjét. Az eseményt szervező Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat most is hatnapos eseménysorozatot szervez, idén szeptember 9-14. között.

 

A PécsLIT mindenkori célja, hogy tovább erősítse a város helyét a hazai irodalmi élet térképén. Ezt közel 50 programmal, író-olvasó találkozókkal, zenés irodalmi eseményekkel, gyermekprogramokkal, rendhagyó irodalomórákkal teszi.

2024-ben is számos új- és elsőkötetes szerző érkezik a fesztiválra, itt lesz többek között az idén Artisjus Irodalmi Nagydíjat kapott Rakovszky Zsuzsa, a monumentális nagyregénnyel jelentkező Darvasi László, Szvoren Edina, Háy János, Nyáry Krisztián, Kemény Lili. A pécsi kötődésű szerzők közül Simon Bettina és Horváth Viktor is bemutatja majd új kötetét, továbbá itt lesz Simonfalvi Ancsa is, aki idén az Elsőkönyves kategóriában kapott Év Gyerekkönyve díjat.

A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan idén sem marad külföldi vendég nélkül. A Budapesti Goethe Intézet jóvoltából Pécsre érkezik a kortárs német irodalom egyik legfontosabb írója, Daniel Kehlmann, akinek nemrég jelent meg új kötete, a Mozgókép című regény magyar fordításban.

A fesztiválon öt eseménnyel képviselteti magát a Bertók-pódium, amely szervezőinek célja, hogy Bertók László Kossuth-díjas pécsi költő, könyvtáros nevének védjegye alatt gazdagítsák Pécs kulturális életét. A pódium vendége lesz Biró Zsombor Aurél, Kállay Eszter, Láng Orsolya, valamint két műhely, a Nincs online folyóirat és a Hervay-könyvek.

A PécsLIT idei új partnere a Bóbita Bábszínház, amely a Lenka és Palkó című előadással csatlakozik a fesztiválhoz. A programsorozat kísérőeseményei között lesz Nick Cave életrajzi könyvének zenés bemutatója, továbbá a Balla Gergely x konkoi produkció is, ezek helyszíne a belvárosi Nappali bár lesz, illetve idén is lesz irodalmi séta a fesztivál utolsó napján.

A mostani fesztivál legtöbb eseményének a pécsi Tudásközpont biztosít majd helyszínt.

A fesztivál weboldala: http://pecslit.hu
További információ: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Hirdetés
Hirdetés