Kezdőlap > Kultúra > Zene > Titkokat feltáró évadot indít a Pannon Filharmonikusok

Titkokat feltáró évadot indít a Pannon Filharmonikusok

2024. szeptember 27. péntek, 14:52 Zene
PDF

A Pannon Filharmonikusok Titok címmel hirdette meg a 2024/2025-ös évadát, amely 2024. szeptember 12-én kezdődött Kesselyák Gergely Isteni költemény című bérletnyitó koncertjével a Kodály Központban. A zenekar nem csupán a vezető karmester által bemutatni kívánt „szép” XX. század titkait kívánja felfedni ebben az évadban, hanem a PFZ olyan titkaira keresi a választ többek közt, hogy vajon miért az egyik legnépszerűbb zenekar a közönség, a muzsikusok és a vendégművészek körében is? Az évadban a világ neves egyetemeiről kikerült kilenc vezető művész csatlakozik a társulathoz, dirigálnak a korábbi vezető karmesterek, és a klasszikus zenei szcéna legkiválóbb szólistái érkeznek Pécsre a Kodály Központba, Budapestre a Müpába, Bécsbe a Musikvereinba, és idéntől Eszékre is, ahol az újonnan nyíló koncertterem rezidensi feladataira kérték fel a pécsi együttest.

A Pannon Filharmonikusok Titok címmel meghirdetett évadának egyik szólistája, Ninh Duc Hoang Long tenor egy interjúban röviden így fogalmazta meg a PFZ titkát: „Azt hiszem, hogy abban rejlik a Pannon Filharmonikusok titka, hogy harmonikusan képesek ötvözni a hagyományos értékeket a modern újításokkal.” De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A zenekar Pécsett négy bérletes sorozatot hirdet, a Kodály- és Musica Sacra bérlet sok évtizedes hagyománynak örvend, a hétvégi Pannonicum a hétköznap elfoglaltaknak, a péntek esti Flört a fiatal felnőtteknek szól elősorban, melyen a jól ismert pécsi slammer, Kövér András, Kövi a házigazda. A négy sorozat hangversenyeinek mindegyike tartogat ismerős szerzőktől közönségkedvenc darabokat, így hallhatóak lesznek Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, Brahms és Schubert művei, ugyanakkor olyan újdonságok is, melyek a „szép” XX. század szerzői: Korngold, Szkrjabin, Prokofjev vagy Glazunov.

A szólisták között számos nemzetközi rangú művész áll a zenekarral egy színpadra: Tom Borrow, Dejan Lazić, Martina Filjak és Balog József zongoraművészek, Boris Brovtsyn, Viktoria Mullova, Seohyun Kim és Mira Foron hegedűművészek, Várdai István csellóművész. Számos alkalommal bemutatkozik úgynevezett „házi szólista”, a PFZ muzsikusai: Laduver Mihály, Murin Jaroszláv és Frank Martin fúvósokra írt művében az együttes hét vezető művésze ismerhető meg szólistaként. A PFZ muzsikusaival a Művészbejáró című kamarasorozat keretében idén is négy alkalommal találkozhat a közönség a zenekar próbatermében.

A zenekar folytatja több mint húsz éves múltra visszatekintő, nagy sikerrel futó Pannon sorozatát a Müpában, és a három évaddal ezelőtt megkezdett bécsi sorozatát is, melynek keretében idén Kesselyák Gergely és Bogányi Tibor vezényletével is egy-egy hangverseny bemutatására kerül sor a Musikverein Aranytermében. A pécsi és budapesti közönség ismét kulturális utazás keretében tart együtt a zenekarral a zene fővárosába.

Zag Gábor, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere a zenekar sajtótájékoztatóján így fogalmazott:
„A Pannon Filharmonikusok a pécsi kultúra ékköve, ennek megfelelően megbecsüljük, és mindent megteszünk azért, hogy biztosítsuk a feltételeket a működéséhez. Köszönjük a zenekarnak, hogy nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Pécs kulturális decentrum lehessen.”

Az évad újdonsága, hogy a zenekar már hagyományosnak tekinthető pécsi, budapesti, és bécsi sorozatai mellett felkérést kapott az újonnan nyíló eszéki Franz Krezma Koncertterem rezidensi feladatainak ellátására. Az évad négy horvátországi koncertjén horvát és magyar kortárszenei művek kerülnek műsorra, többek között Balogh Máté és Tóth Péter, valamint Dora Pejacević és Dejan Lazić alkotásai.

„Ha valami új, mint az eszéki koncertterem, annak utat kell törni, és nagyon sok segítséget kaptunk a pécsi szakemberektől, hogy a városunk 120 éves álma megvalósuljon. Megnyílt a terem, és az, hogy olyan nívóval bíró együttes, mint a Pannon Filharmonikusok lesz a rezidense, harminc évnyi fejlődést előlegezett meg számunkra. A horvát zenei élet nagy örömmel üdvözli ezt a sokrétű együttműködést.”
Ivan Kristijan Majić, az eszéki Franz Krezma Koncerttermet működtető Eszéki Kulturális Központ igazgatója fogalmazott így a társulat évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Az évad karmesterei között köszönthetjük a zenekar mellett hosszú évek óta álló Bogányi Tibort első állandó vendégkarmesterként, Vass András állandó karmestert, de korábbi zenei vezetők, Varga Gilbert és Howard Williams is újra dirigálja az együttest, Hamar Zsolt pedig zeneszerzőként is bemutatkozik idén. A tavaly bemutatkozó Nicolò Umberto Foronnal és a hatalmas sikert elért Gérard Korstennel is újra találkozhat a közönség. Idén mutatkozik be első alkalommal a kiváló művészként és aktív segítőként, társadalmi szerepvállalóként is ismert szlovén karmester hölgy, Živa Ploj Peršuh.

A már megszokott újévi és Valentin napi egyedi koncertek még mindig tartogatnak meglepetéseket: az újév napján a Grammy-díjas hegedűművészt, Charles Yangot hallhatja élőben a pécsi közönség, az Ella Fitzgerald és Louis Armstrong dalaiból hangszerelt Valentin napi koncertet pedig már a Müpában is előadja a pécsi együttes. 2025 áprilisában pedig a Föld napjához közeledve a Természet titkai koncerten a közönséget kérdezi meg, és az általa legjobban kedvelt művekből válogat majd a PFZ.

A kiváló zenei kínálat mellett a pécsi társulat figyelmet fordít a zeneművek kontextusára is. Kiemelt projekt Bernstein 150 fős apparátusát, a Nemzeti Énekkart, a Nyíregyházi Cantemus Fiúkórust és neves közreműködőket, többek között Izabela Matulát, Molnár Ágnest, Kristóf Rékát és Mácsai Pált is felvonultató Kaddisának bemutatója a holokauszt 80 éves évfordulója alkalmából, melynek kísérőprogramjai között megtaláljuk a holland Anne Frank Alapítványnak a mai kor emberének is tanulságos vándorkiállítását és egy elhurcolt pécsi muzsikus és zenetanár, Mangold Rezső emlékezetére elhelyezendő botlatókövet.

Kesselyák Gergely vezető karmester az évadban hét alkalommal érkezik a városba. Minden bérletes sorozatot a vezényletével nyit az együttes Pécsett, Budapesten és Bécsben is: Boris Brovtsyn hegedűművész Korngold, Tom Borrow zongoraművész Prokofjev, Balogh Ádám és Ránki Fülöp zongoraművészek Mozart műveinek előadásában lesznek partnerei. De dirigálásával lesz hallható saját művének bemutatója a halottak napi koncerten, vagy a holokausztra emlékezés, az évadzáró koncerten pedig Prokofjev Rómeó és Júlia balettje. Bruckner születésének 200 éves jubileuma alkalmából a zenekar előadja a zeneszerző IX. szimfóniáját, amely Kesselyák szavaival a „szimfóniák Parsifalja”.

„Szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem vesszük ki a már jól ismert, szinte slágerként működő darabokat a műsorból, de bizonyosan felmutatunk olyanokat, amelyek méltatlanul kerültek háttérbe, miközben ugyanolyan közönségbarát alkotások, mint amelyeket már a magunkénak érzünk.”  emelte ki Kesselyák Gergely vezető karmester.

Az évadban három alkalommal közreműködik a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa, karácsonykor a neves Wrocław Baroque Ensemble partnereként.  Valódi újdonság, hogy a PFZ Gyerekkórust alapított: szeptember 20-ig várta azoknak a gyerekeknek a jelentkezését, akik dr. Hoffner Tibor karnagy vezetésével első alkalommal fellépnének a novemberi Carmina Burana előadásokban.

A zenekar társulatába kilenc új művész érkezik, többek között Bostonból, Rostockból, a bécsi és budapesti zeneakadémiáról és a Pécsi Tudományegyetemről. A vonós és vezető fúvós pozíciókba érkező művészeket 2024 tavaszi próbajátékon választotta ki az együttes, és külön érdekesség, hogy a klarinét szólamvezetői pozícióra felvett két művészről az ősz folyamán, a közös munka során dönti el a közösség, hogy ki kerülhet hosszú távon a társulatba.
„Az évadban páratlan a szólisták sora, ugyanakkor az idei évad biztosan legnagyobb kihívása annak a kilenc új kollégának az integrálása, akik szeptemberben csatlakoztak az együtteshez a világ minden tájáról, az Egyesült Államoktól Bécsig.” mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

Az edukációs sorozatait is folytatja az együttes octOPUS címmel, a már tőle megszokott sokszínű formában: minden korosztálynak kínál programot az újszülöttektől az egyetemistákig, az élménykeresőktől a hangszeres diákokig. A felnőtt bérletes koncertekre továbbra is díjmentes a belépés a 6-18 éveseknek. A fiatalokat, sulisokat megszólító koncertek közül első alkalommal a VIII. Tanuló Város Fesztivál keretében a Széchenyi téren lépett fel a zenekar egy fantasztikus klasszikus zenei válogatással.

Folytatja az együttes a társadalmi szerepvállalását is: szeptemberben indult a rászorulóknak szóló Még1esély! nyílt főpróba sorozata, lesznek Idősek napi koncertek nyugdíjasoknak, jótékonysági koncertet ad a pécsi Rotary Club javára, támogatja a tavaly alapított Pécsi Zenéért és Zenészekért Egyesületet, amelynek első rendezvényére az aktív alaptó tagok rövid koncertjének keretében október 1-jén, a Zene világnapján kerül sor.

A Kesselyák Gergely kezdeményezésére műsorra tűzött szép XX. századi műveket bemutató koncerteket a zenekar Ötpróba kihívásban fűzi össze: aki mind az öt ilyen koncertet meghallgatja, évad végén ajándékot kap a zenekartól.

Forrás: PFZ

Hirdetés
Hirdetés