Johanniták nyomában a magyarok, Szíriában

Közélet
PDF
Vagy a pécsi Művészetek és Irodalom Háza kicsi, vagy a hatalmas érdeklődés volt az oka, de óriási érdeklődés mellett nyitották meg azt a kiállítást, ami bemutatja a szíriai Margat várában, magyar közreműködéssel zajló feltárást. Az eseményen többek mellett megjelent Szíria miniszterelnök-helyettese Abdallah Dardari is, aki beszédében nagy jelentőségűnek minősítette mind a feltárást, mind annak mostani bemutatását.

A tárgyi emlékek (képünkön) üzennek a múltból, Margatból.

Egy olyan ásatás eredményeit tekinthetik meg mostantól az érdeklődők, ami még 2007-ben kezdődött meg. Ennek kapcsán jött létre Szíriai-Magyar Régészeti Misszió, rövidítve a SHAM. A küldetés lényege az volt, hogy feltárják a Szíria nyugati részén lévő legnagyobb johannita erősséget. A Szentföld a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közreműködésével vált a nagy világvallások közös gyűjtőpontjává.

Ennek kapcsán jöttek össze a meghívott vendégek csütörtökön, az ünnepélyes megnyitóra, ahol akkora volt a tömeg, mint régebben, bizonyos nagyáruházak műszaki osztályán, amikor korlátozott számban érkezett színes képet sugárzó televízió, mondjuk a karácsonyi bevásárlási őrületben.   

Azok a most bemutatott épületek, ahol a magyar szakemberek dolgoznak, több másikkal egyetemben a világörökség részét képezik, ezért is kiemelkedően fontos feladat kideríteni mindent, amit titokként rejthetnek az utókor számára. A margati vár őrzi a szentföldi legnagyobb fennmaradt faliképegyüttesét, hogy csupán egyet emeljünk ki a különlegességek közül. Ennek a munkának a részleteibe tekinthetnek be azok, akik ellátogatnak a Széchenyi István téren, az Irodalom és Művészetek Házába.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés