Pécsi Harmadik Színház – más utakon, igényesen

Színház
PDF
Mivel saját társulata nincsen a Pécsi Harmadik Színháznak, hát odatartozni csak egyetlen módon lehet. Méghozzá úgy, ha valakit meghívnak fellépni, akár egyéni műsor keretében, akár többes színjátszásra. Mindez elsősorban Vincze János igazgató felelőssége, aki mindent megtesz azért, hogy a teátrumról kialakult kiváló vélemények továbbra se változzanak meg. Mert a nézők kegyeit – mint tudjuk – nehéz kivívni. Ám könnyű elveszíteni azokat, akik becsapottnak érzik magukat. A színpadon fellépőket a hagyomány is kötelezi!

A direktor, Vincze János (képünkön) ismeri a módját, miként lehet megnyerni, megtartani a közönséget.

A nevében hordozza a Pécsi Harmadik Színház, hogy más úton közelítik meg az élet problémáit, mint más színházak. Afféle alternatív irányzatként tartják őket számon e hazában, illetve a világban. Erkölcsi és szakmai kötelességük a kortárs magyar drámairodalom folyamatos bemutatása, repertoáron tartása. A határon túli magyar játék kiválóságainak is rendszeresen biztosítanak fellépési lehetőséget.

A jövő színházi publikumának kinevelése sem kis feladat. A Pécsett, Újmecsekalján álló épületben dolgozók, ennek jegyében is szervezik működésüket. Már nem gyermekprogramokkal, hanem több műből álló sorozattal szokták várni a fiatalokat. Ebben pedig némi szerencséjük is van, hiszen négy-ötévente felnőnek az újabb generációk, akik érdeklődnek a színjátszás iránt.

Zenés előadások is a repertoárjuk részét képezhetik, erre is adódik lehetőségük. Persze, mindenben „kicsiben” kell gondolkodniuk, hiszen a nézőtér, a színpad azért szigorú korlátokat szab számukra. Ezzel szemben előnyük lehet, ha olyanokat is felkérhetnek a szereplésre, akik amúgy csak nehezen juthatnának szerephez Pécsett. 
Valamilyen szinten konkurenciája a „harmadik” a Pécsi Nemzeti Színháznak. De azért ezt nem kell véresen komolyan venni. Inkább munkatársi a viszony, amit Simon István, a PNSZ ügyvezető igazgatójának méltató szavai is alátámasztják.

– A városi színjátszásban a Vincze János vezette intézményre hosszú ideje a kimagasló művészeti színvonal a jellemző – foglalta össze véleményét Simon István. – Aki jegyet vált egy-egy előadásukra, biztos lehet benne, hogy olyat láthat, hallhat, amit máshol nem. Rendszeresen értéket teremtenek, amiből nem engednek. Könnyű őket dicsérni, mert rászolgáltak.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-11-02 17:28
Kis pénzből, nagy produkciók, nagy lélek és lelkesedés, ez jellemzi a színházat és Jánost. Az isten éltesse sokáig!

Egy barát
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-11-02 14:52
A harmadik színház évtizedek óta magas színvonalon képes működni. Igényes, jó darabokat, jó színészekkel előadni, vagy idehívni. Ez valami!!! Szerintem dicséret a sok néző...
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-11-02 14:41
Nagyon klassz dolog, hogy Pécsett van egy ilyen színház is. Jó kis csapat,remek előadások! Csak így tovább Harmadik Színház!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-11-01 18:32
Sajnálom, hogy egy kissé háttérben dolgozó színház nem kap több figyelmet. Pedig nagyon jó előadásokat lehet ott látni!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés