Egyedülálló koncert Lickl György műveiből

Bereczki Lajos Zene
PDF

Hétfő délután megemlékeztek a Pannon Filharmonikusok alapító atyjának Lickl György munkásságának legfontosabb állomásairól. A Művész Bécsben kezdte pályafutását, majd 37 évesen, 1807-ben Pécsre szerződött és a püspökség alkalmazásában egyházi zenéket komponált és játszott. Teljes életművet hagy az utókorra, melyet mostanában kezd a szakma és a közönség felfedezni. Este a Pécsi Bazilikában négy műve is elhangzott, melyet rádiós közvetítés által számos európai országban lehetett egyidőben hallani.

Farkas Zoltán (balról), Horváth Zsolt és Ruzsa Csaba a rendezvény házigazdái.

 

 

 

A zenekar kétszáz éves évfordulójának jegyében zajlanak már a zenei események Pécsett – hallhattunk hétfő délután a Pannon Filharmonikusok igazgatójától, Horváth Zsolttól. A filharmonikusok alapítójának tartott Lickl életének jelentős része kötődik a püspöki székhelyhez, ahol immár egyházi zenék komponálásával foglalkozott - 30 misét, 60 requiemet és száznál több egyházi művet komponált. A Magyarországon Lickl Györgyként emlegetett Johann Georg Lickl Bécs mellett született, élete második szakaszát hazánkban tölti és itt is hal meg 1843-ban. Érdekes, hogy bécsi tartózkodása idején tucatnyi operát ír, barátja Mozartnak és Schikaneder színházában nyolc vígoperáját és daljátékát mutatják be. Ezen kívül is számos érdekes életrajzi adatot ismerhettünk meg a Bartók Rádió főszerkesztőjétől, Farkas Zoltántól, aki a koncert előtt méltatta a mester munkásságát.

 

A beszélgetésen jelen lévő Ruzsa Csaba, azt EKF Menedzsmentközpontjának ügyvezetője hozzászólásában örömét fejezte ki, hogy az alapító mester munkásságának darabjai a helyükre kerülnek, csakúgy, mint a Pannon Filharmonikusok, akik hamarosan birtokba vehetik az új és akusztikailag kifogástalan koncerttermet.

 

Hogy ne csak elméletben halhassunk a Lickl művekről, arról a Pannon Filharmonikusok tagjaiból álló alkalmi quartett gondoskodott, akik egy oboa mű két tételét játszották el. A fantasztikusan könnyed, játékos és fantáziadús mű visszarepítette a hallgatóságot mintegy kétszáz évvel korábbra, Lickl idejébe, bécsi alkotói korszakába. Este egyházi műveiből hallhatott a közönség négy művet, melyet már Pécsett komponált – nem kevésbé igényes és mély tartalmú alkotásokról van szó.

 

A Corso Hotelben tartott összejövetel egy másik produkcióval is meglepte a megjelenteket, a helyszínül szolgáló terem ugyanis Lickl György nevét vette fel. A szálloda üzemeltetője és tulajdonosa Pentz Mihály nagy pártolója a komolyzenének és a zenekarnak, ezért a szállodának ezt a helységét eztán Lickl György teremnek hívják. A helységben felavattak egy festményt, amely a zeneszerzőt és a várost ábrázolja, kissé szimbolikusan. A műalkotást Ábrahám István készítette, akinek szintén van „zenei kötődése”, mivel ő Szamosi Szabolcs orgonaművész apósa.

 

A képen felhők közül néz le ránk Lickl, alatta a Mecsek lankáin azok az épületek láthatók, amelyek már az ő korában is léteztek. A finom kidolgozású képen itt-ott kotta részletek és tollak láthatók, megannyi jelkép és finomság, amely a mestert is jellemezte.

 

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés