Rotary-díj fiatal tehetségeknek

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Kedd este a Rotary Club elnökétől hat pécsi középiskolás vehette át a nagy hagyománnyal rendelkező díjat és az ezzel járó pénzjutalmat. Ez a dicséret elsősorban erkölcsileg jelent értéket, többeknek az oklevél az első komoly  elismerés teljesítményükért. A csillogó szemeket elnézve ez nagy lendületet adhat a zömében művésznek készülő gyerekeknek. (Képünkön az első diák veszi át a díjat. Tekintse meg írásunk végén képgalériánkat!)



Egy elegáns belvárosi étteremben még a díjak átadása előtt beszélgettem Schmidt Imrével a Pécsi Rotary Club elnökével a rendezvényről. A klub 1999 óta díjazza a  művészeti szakközépiskola újévi koncertjén fellépő diákokat. A képző és iparművészeti tagozat tanulóinak kiállítása is ekkor tekinthető meg az iskola aulájában. Különös színfoltja volt az estnek, hogy idén először a zene- és tánctagozaton kívül a drámatagozat is képviseltette magát a gálaműsorban. Lapunkat tudósítottam az eseményről de bevallom, én nehezen tudnék választani a rengeteg színvonalas előadás közül
önöknek ez könnyen ment?

Nem, egyáltalán nem ment könnyen, hiszen a "zsűri" szubjektív, mindenkinek más műsorszám nyerte meg a tetszését, de azért sikerült kiválasztanunk a többségnek leginkább tetszőket. Bizonyos előadóknál adódtak ugyan viták, mivel csak árnyalatnyi különbséget érzékeltünk a két előadás között, de dönteni kellett. Hangsúlyozom, akik nem lettek díjazottak, azok is kiváló teljesítményt nyújtottak, hiszen az iskola színe-java lépett fel.

Teltházas rendezvény volt a januári, ez más okból is fontos?
A rendezvény teljes bevételét felosztjuk a díjazottak között, tehát fontos tényező ez is. Ezen kívül azt is megjegyezném, hogy nem csak művészetis diák kap ma este díjat, hanem egy a Kodály Zoltán Gimnáziumba járó nagyon tehetséges tanuló is, aki spanyol kéttannyelvű osztályba jár. Klubunk minden évben díjaz egy szorgalmas és támogatásra szoruló fiatal pécsi gimnazistát, most ő tűnt erre a legméltóbbnak. 

Mennyire illeszkedik a klub tevékenységéhez a díjak átadása?
Teljes mértékben, bár a világ más pontjain tevékenykedő klubok más és más célokat tűznek ki maguk elé, a segítés, a tehetségek pártfogása természetesen általános filozófiája a Rotarynak. Mi itt Pécsett Farkas László gondolata, javaslata nyomán kezdtük el az elismerések átadását 1999-ben, aminek nagyon örülök, hiszen szemmel láthatóan sikeres a díj, diákok és tanárok egyaránt elismeréssel szólnak róla, nem beszélve a kitüntetettekről.

Az eltelt időszakban díjazottakról vannak híreik? Figyelemmel kísérik a pályafutásukat?
A legkorábban elismerést kapottak most járnak művészeti pályájuk legelején, legtöbbjük valahol külföldön ösztöndíjas. Természetesen figyeljük a tevékenységüket és nagyon örülünk a sikereiknek. Van amikor ők keresnek meg bennünket, például most egy volt díjazottunk kért meg minket arra, hogy a Rotary klub hálózatán keresztül segítsünk neki külföldön olcsóbb szálláshoz jutni, amíg ott tanul.  Megtesszük érte, amit tudunk.

Közben minden vendég megérkezett és a díjátadás is megkezdődött. Az eseményen megjelent a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója Rajnai Richárd és Gaál Tibor. A kitüntetett diákok felkészítő tanárai is jelen voltak, a díjak átadásakor röviden „méltatták” a tanítványok munkáját, pár szóval bemutatták őket. A hat elismerő oklevél átadása után, de még a díszvacsora előtt sikerült „elcsípnem” Karvai Noémit, az egyik diákot a művészetiből. Tanárát Lovas Pált is invitálom, beszélgessünk egy kicsit a díjakról, tehetségről, a művészek jelenéről, jövőjéről.

Az első szakmai díj, amit Noémi átvehetett?
Nem,  mivel tavaly első helyezett voltam egy országos moderntánc-versenyen.

    Úgy gondolná a kívülálló, hogy a klasszikus balettra van kihegyezve a képzés – fordultam a felkészítő tanárához.
A gyerekek komplex táncképzésben részesülnek, a moderntáncon keresztül a néptáncig mindent tanulnak. A ma táncosainak szó szerint „több lábon” kell állniuk, minden színpadi produkcióra alkalmasnak kell lenniük.

Milyen háttértudással jönnek a gyerekek a művészetibe?
A legkülönfélébb előképzettséggel érkeznek, van aki társastánccal, míg mások néptánccal foglalkoztak, de akadnak klasszikus balett, vagy moderntánc alapokkal érkezők is. Bármilyen meglepő, de van akinek semmiféle előképzettsége nincs, egyszerűen kedvet érez a tanulásához. Mondjuk nem ez a tipikus, sokan már nagyon jó alapokkal érkeznek, amire mi tudunk az iskolában építeni.

Milyen tervei, céljai vannak a tánccal? – fordultam ismét Noémihoz.
Szeretnék főiskolára menni, mivel végzős vagyok a középiskolában így nemsokára felvételizek, bízom benne, hogy felvesznek. Képesítő vizsga, majd egy koncert vizsga van még hátra, ezek fontosak számomra, így teljes erőbedobással készülök ezekre. Amennyiben elkezdhetem a felsőfokú tanulmányaimat, akkor ezzel párhuzamosan szeretném társulatokban kipróbálni magam közönség előtt.

Pécsett létezik balett társulat, nem is akármilyen! Van az iskolának kapcsolata velük? – kérdeztem Lovas Pált.
Folyamatos a kapcsolatunk a társulattal, jelenleg három diákunk vesz részt a produkcióikban, ők ösztöndíjasként tagjai a Pécsi Balettnek. Noémi terveihez csak annyit fűznék hozzá, hogy eddig a végzős diákjainkat mindig felvették a táncművészeti főiskolára, így bízom az ő sikerében is.

Ennél jobb végszó nem is lehetett volna, reméljük hogy ezeket a valóban tehetséges diákokat hamarosan a pódiumon, vagy színpadon láthatjuk újra, ahol iskolájuknak városuknak és most már a Rotary Clubnak is öregbítik a hírnevét. A magam részéről csak annyit tehetek hozzá, hogy remélem még sokáig hagyomány lesz a rátermett gyerekek támogatása és az sem baj ha erősen el kell gondolkodni a klub tagjainak, hogy kit jelöljenek a díjra. Ez ugyanis azt jelenti, hogy van honnan meríteni, élnek a városban tehetséges, támogatásra méltó fiatalok.

A Rotary-díj 2011.

   Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola:

     Zeneművészeti tagozat:

           Vörös Elma Dóra (zongora szak)
           Ludmány Tamás (fuvola szak)
           Wunderlich Miklós (hegedű szak)

     Képzőművészeti tagozat:

            Brenkovics Bernadett (festő szak)

     Táncművészeti tagozat:

            Karvai Noémi

 Kodály Zoltán Gimnázium

        Kiss Vivien - Spanyol kéttannyelvű tagozat

        Támogató: Aniron Egészségközpont





 A klub tagjai és a vendégek várják a díjak átadását





Schmidt Imre a Pécsi Rotary Club elnöke nyitja meg az ünnepséget




Várjuk az első kitüntetettet




Vörös Elma Dóra (szürke kosztümben) zongora produkcióját ismerték el a klub tagjai




Wunderlich Miklós hegedűs erényeit tanára ecseteli a hallgatóságnak




 Ludmány Tamás fuvolista az oklevelét tanárnőjével együtt nézegeti





Lovas Pál méltán büszke tanítványára a táncos Karvai Noémira





Egyszem képzőművészként került a díjazottak közé Brenkovics Bernadett




A Kodály Zoltán Gimnázium tanulójának tehetségét ismerték el, Kiss Viviennel együtt örült az intézmény igazgatója Gaál Tibor is

Hozzászólások

 
+1 #8 Guest 2011-03-13 08:03
Valaki még foglalkozik a tehetségekkel! Ezt meg kell köszönnöm!
Idézet
 
 
0 #7 Guest 2011-03-07 12:52
Kedves olvasónk!

Elnézést a keveredésért, rendeztük a képaláírásokat!
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2011-03-05 18:35
Tisztelt szerkesztők!
Figyelmükbe ajánlanám a hibás képaláírásokat: A 4. képen Vörös Elma Dóra, az 5-en Wunderlich Miklós (hegedű) és a 6-on Ludmány Tamás (fuvola) látható felkészítő tanáraikkal.
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2011-03-02 22:32
Sebestyén Tanár Úr díjához szívből gratulálok.
Az orvosin abból éltem amit nála tanultam.
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-03-02 21:35
Sebestyén Zoltán pécsi fizikatanár épp ma, 2011. márc. 2-án Bp.-en vette át nyolcadmagával a MOL TEHETSÉGGONDOZÁ SÉRT-DÍJ Pécsre került egyetlen kitüntetését.

Muzsikus, táncművész, edző, koreográfus stb. mellett egyetlen fizikatanárként kapta meg a díjat a Pécsi Csodák Palotája ötletadója, gondozója és tevőleges szorgalmazója.

GRATULÁLUNK AZ ORSZÁGOS KITÜNTETÉSHEZ:
tanítványok is, kollégák is és szülők is
Idézet
 
 
+1 #3 Guest 2011-03-02 21:25
Éljenek a tehetséggondozó k: tanárok, edzők, muzsikusok, táncosok, képzőművészek, sportolók, művészek, SZÜLŐK!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-03-02 19:42
Ez több, mint tisztességes! Gratulálok Rotary!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-03-02 14:30
Tisztelet minden normális civil szervezetnek, amelyik a tehetséges fiatalokkal foglalkozik!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés