Pannon Filharmonikusok: egy „osztállyal” feljebb

Bereczki Lajos Zene
PDF

Horváth Zsolt (képünkön), a zenekar nemrég újraválasztott igazgatója szerda délelőtt számolt be a PFZ-t érintő terveiről, elképzeléseiről. Szerinte új korszak kezdődik az életükben nem csak az új koncertterem miatt, hanem, ahogy labdarúgó hasonlattal fogalmazott, most már a „Bajnokok Ligájában” kell megmérettetni magukat. Ehhez nyújt majd segítséget Bogányi Tibor, a nyáron érkező új vezető karmester is.

 

 

 Már 2003-ban elkezdődött az építkezés, amelynek révén a PFZ országos hírnévre és elismertségre tett szert. Ez a tudatos fejlesztőmunka Horváth Zsolt igazgató nevéhez fűződik, aki Pécsett a kulturális szférában egyedül mondhatja el, hogy elképzeléseit mindig támogatta a fenntartó, és a város közgyűlése.

Most sem volt ez másképp, kinevezésének lejártával tavasszal újra pályázott, A zenekar társulata 93 százalékban mellette állt, ezek után a képviselők egyöntetűen támogatták egy újabb ciklusra, azaz 2016-ig tartó hosszabbítást. A régi-új vezető ambiciózus célokat tűzött maga elé, jelesül azt, hogy az általa irányított filharmonikusok az országos hírnéven túl a "pécsi márka” közép-európai bevezetését is megcélozzák.

Ehhez új fejlődési ívre van szükség, és csak zárójelben jegyezte meg Zsolt, hogy a mostaninál komolyabb bérekre. Kevesen tudják, hogy a zenészekre a közalkalmazotti bértábla nem túl előnyös fizetési osztályai vonatkoznak így hó elején meglehetősen vékony fizetést könyvelhetnek el maguknak. A zenekar jelentős saját bevétellel rendelkezik, sőt, 2003 óta szponzorációs pénzek is folynak be, ami előtte nem volt jellemző, mégis a fenntartónak kellene, ezzel a kérdéssel foglalkoznia. A direktor szerint erre volt egy halvány próbálkozás, de ezt a minőségi bérpótlékot kis túlzással „elfújta a szél”.

A magasabb színvonalhoz nem esősorban pénz kell persze – fűzte hozzá Horváth Zsolt, hanem például megfelelő hangszerek is. Jelenleg a zenekar tagjai, de kiváltképp a vonósok meglehetősen közepes minőségű hangszereken játszanak. Sajnos egy jobb kategóriájú eszköz tízmilliós költséggel bír, amiből aktuálisan 40-50 darab cseréjére lenne szükség. Olyan szponzorokat keresnek, akik a hangszereket befektetésként megvásárolják, kvázi műkincsként kezelik és használatba adják a PFZ művészeinek. Ha ez megvalósul, akkor a továbblépés egyik komoly feltétele is kipipálható lesz.

Fontos új hír, hogy Peskó Zoltán nyár elején lejáró megbízatása után Genfbe távozik, ahol a helyi opera vezető karnagya lesz. Az itt eltöltött két év nagyon fontos volt – jellemezte az igazgató ezt az időszakot. Peskó Zoltán összefoglalta mindazt a tudást,amelynek a zenészek birtokukban voltak, a nevével fémjelzett együttes felkerült Európa zenei térképére.

A PFZ már megtalálta a neves mester utódát Bogányi Tibor személyében, aki Finnországban él gyermekkora óta és Helsinkiben a világhírű Sibelius Akadémia növendéke volt. A rendívül fiatal gordonkaművész-karnagy 1+3 évre szerződött  Pécsre amelyben az első évnek kiemelkedő szerepe lesz az együttműködésben, hiszen ekkor derül ki, hogy a már említett közép-európai pozicionálás elindul-e az útján. A fiatal direktor és vezető karmester összeállítás meglehetősen  ígéretesnek tűnik. Ha ehhez még hozzáadjuk a vélhetően nemzeti intézményi rangot elnyerő Kodály Központot, akkor úgy gondolom, hogy remek dolgokat láthatunk-hallhatunk Pécsett a Pannon Filharmonikusok Zenekarától. A híresen igényes pécsi közönség bizonyára vevő lesz egy még jobb és még magasabb szinten muzsikáló zenekarra és annak produkcióira.

 

 

Hozzászólások

 
0 #7 Guest 2011-03-31 21:33
A KODÁLY KÖZPONT parkolójába szíveskedjenek kerékpárok lelakatolására alkalmas KERÉKPÁRTÁROLÓT létesíttetni!
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2011-03-30 20:22
A KODÁLY KÖZPONT parkolóját bővíttetni kellene!

Kicsit Hamar Zsolt is haragszik -nyilván-, úgyhogy jobb lenne nem önteni már olajat a tűzre!
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2011-03-17 23:12
Abban reménykedtünk, hogy Peskó Zoltán a két év alatt -személyes kapcsolatai révén- jobban bevezeti a PFZ-t a nemzetközi koncertéletbe.

Nekem kicsit csalódás, hogy ez nemigen történt meg, de cáfoljatok, ha tévednék!

Régebben talán még többet is koncerteztek külföldön.
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-03-17 23:07
Bogányi Tibor is -Peskóhoz hasonlóan- nem itthon, hanem külhonban tette a dolgát, ezért aztán aránylag keveset hallottunk róla, de az a kevés viszont reményt-keltő.
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2011-03-16 09:27
Valóban, Peskó Zoltán egy-egy hosszabb műnél már alig bírt a lábán állni. Kicsit ciki...
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-03-10 19:56
Akinek azért a látvány is fontos. Láttam vezényelni a fiatal karmestert, hallottam játszani a zenekart mikor ő dirigált, nagyon jó volt!!! Remélem sikerül a terv!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-03-09 21:56
A zenekari tudatos fejlesztőmunkán ál -gondolom- véletlenül történt névcsere.
A Zsolt stimmel.
Hamar javítani illenék!

De ha tudatos szervilizmus, akkor nem véletlen, hogy Hamar Zsolt ex.-vezetőkarmester -aki nem túl elegánsan távozott- olyan megbélyegzésnek lett kitéve, hogy még az általa végzett szakmai munka is a másik H. Zsolt érdemének tüntetik fel.

Mindegy: A TÉNYEK MAKACS DOLGOK
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés