Ezeket sem sikerült eltalálni!

Közélet
PDF
Bosszantó, bár apró dolog, hogy egy többmilliárdos beruházás esetén hibás szövegeket vésnek kőbe, ezzel terjesztve téveszméket. Az még magyarázható, miért nem egyértelmű a Kodály Központ bejáratának felirata. De más is helytelen! Talán a városházi szakemberek tehetnének valamit!


Betűtípusra, arculatra lehet fogni egyes dolgokat, bár sántítanak. A pécsi koncertközpontra joggal lehet büszke mindenki. De egy ekkora beruházás esetén esetleg indokolt lenne, ha valaki átnézné a szövegeket is. Az bizonyos, lenne dolga bőven!

Nem teljesen világos és egyértelmű, miért olyan betűfajtát választott a tervező a Kodály Központ esetében, ahol nem különül el markánsan a kisbetű a nagytól. De ezen most lépjünk túl, kissé nagyvonalúan!



A kőfaragók persze nem nyelvtantanárok

Az újabb meglepetés akkor éri a látogatót, ha a művészbejáró felől közelíti meg a hatalmas házat. Ott ugyanis egy „müvesz bejaro”, falba rótt szó fogadja a látogatót. Különös balszerencse, hogy olyan magánhangzók vannak egymás mellett, amikre hosszú ékezet is szükséges. Ilyen a művész szó mellett a bejáró is. Akadnak ugyan ott pontok, de azok helytelenek, rosszak. Azoknak is van, lehet másutt szerepük, de nem így. Bezzeg a kicsiny "j" nem kapott egy pöttyöt, pedig megérdemelte volna.

Az egy másik gond, ha hozzátesszük, a művészbejáró, mint összetett szó egyben „mutat” jobban. Bár ez nem feltétlenül esztétikai kérdés, sokkal inkább, sőt tökéletesen nyelvtani dolog. Ennek ellenére még orvosolható a probléma, ha egy elválasztójelet sikerül odavarázsolnia egy kőfaragónak. Persze, az már technikai kérdés, a helyszínen ezt miképpen lehet megtenni.

Ezzel persze még nincsen vége a sornak. Benn, az épületben is akadnak olyan táblák, amikről itt-ott lemaradt egy-egy pont, vesszőcske. A kis- és nagybetűk sorozata sem feltétlenül követhető logikailag, a magyar, illetve az angol változatokban.

Talán kicsinyesség, de nem ártana ezekre is gondot fordítani ott, ahol többek között Jan Garbarek is meg szokott fordulni, alkalomszerűen.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2011-04-11 20:15
sugár, nem értek egyet, bár a hiba, az hiba, tehát mielőbb javíttatni kell!

A művészbejáró lejtőjének valamelyik oldalára pedig korlátot kell felszereltetni, de még a következő tél előtt, mert nem szeretnék újra hanyatt-esni.

Az ÁOK ruhatárában a "NEM VÁLLALUNK FELELŐSÉGET" kiírás is ellopott "S"-sel van évek óta.

Azért ki vállalja a felelősséget?
Idézet
 
 
+1 #1 Guest 2011-04-11 14:00
Szarnak itt mindenre, de ha okos embert kell keresni, akkor egymást túllicitálva jelentkeznek. A feliratok és nevek írása nem megy. Csoda, hogy a közt. elnök is félanalfabéta?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés