Kezdőlap > Közélet > Ezeket sem sikerült eltalálni!

Ezeket sem sikerült eltalálni!

Közélet
PDF
Bosszantó, bár apró dolog, hogy egy többmilliárdos beruházás esetén hibás szövegeket vésnek kőbe, ezzel terjesztve téveszméket. Az még magyarázható, miért nem egyértelmű a Kodály Központ bejáratának felirata. De más is helytelen! Talán a városházi szakemberek tehetnének valamit!


Betűtípusra, arculatra lehet fogni egyes dolgokat, bár sántítanak. A pécsi koncertközpontra joggal lehet büszke mindenki. De egy ekkora beruházás esetén esetleg indokolt lenne, ha valaki átnézné a szövegeket is. Az bizonyos, lenne dolga bőven!

Nem teljesen világos és egyértelmű, miért olyan betűfajtát választott a tervező a Kodály Központ esetében, ahol nem különül el markánsan a kisbetű a nagytól. De ezen most lépjünk túl, kissé nagyvonalúan!



A kőfaragók persze nem nyelvtantanárok

Az újabb meglepetés akkor éri a látogatót, ha a művészbejáró felől közelíti meg a hatalmas házat. Ott ugyanis egy „müvesz bejaro”, falba rótt szó fogadja a látogatót. Különös balszerencse, hogy olyan magánhangzók vannak egymás mellett, amikre hosszú ékezet is szükséges. Ilyen a művész szó mellett a bejáró is. Akadnak ugyan ott pontok, de azok helytelenek, rosszak. Azoknak is van, lehet másutt szerepük, de nem így. Bezzeg a kicsiny "j" nem kapott egy pöttyöt, pedig megérdemelte volna.

Az egy másik gond, ha hozzátesszük, a művészbejáró, mint összetett szó egyben „mutat” jobban. Bár ez nem feltétlenül esztétikai kérdés, sokkal inkább, sőt tökéletesen nyelvtani dolog. Ennek ellenére még orvosolható a probléma, ha egy elválasztójelet sikerül odavarázsolnia egy kőfaragónak. Persze, az már technikai kérdés, a helyszínen ezt miképpen lehet megtenni.

Ezzel persze még nincsen vége a sornak. Benn, az épületben is akadnak olyan táblák, amikről itt-ott lemaradt egy-egy pont, vesszőcske. A kis- és nagybetűk sorozata sem feltétlenül követhető logikailag, a magyar, illetve az angol változatokban.

Talán kicsinyesség, de nem ártana ezekre is gondot fordítani ott, ahol többek között Jan Garbarek is meg szokott fordulni, alkalomszerűen.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2011-04-11 20:15
sugár, nem értek egyet, bár a hiba, az hiba, tehát mielőbb javíttatni kell!

A művészbejáró lejtőjének valamelyik oldalára pedig korlátot kell felszereltetni, de még a következő tél előtt, mert nem szeretnék újra hanyatt-esni.

Az ÁOK ruhatárában a "NEM VÁLLALUNK FELELŐSÉGET" kiírás is ellopott "S"-sel van évek óta.

Azért ki vállalja a felelősséget?
Idézet
 
 
+1 #1 Guest 2011-04-11 14:00
Szarnak itt mindenre, de ha okos embert kell keresni, akkor egymást túllicitálva jelentkeznek. A feliratok és nevek írása nem megy. Csoda, hogy a közt. elnök is félanalfabéta?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés