Integro/Grandeur Budapesten

Zene
PDF
Az album bemutatkozására a szereplők és közreműködők kiemelt figyelemmel készülnek, amelyre 2011. április 15.-én, 19:30-kor lesz, a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az eredeti felállástól eltérően A Pannon Filharmonikusok és Kovács László szereplése mellett, a Fekete-Kovács Kvintett Rick Magitza, amerikai szaxofonosal egészül ki.


A Fekete-Kovács Kvintett 2005 őszén alakult, eredetileg egy filmzenei felvétel okán. Vezetője Fekete-Kovács Kornél, elsősorban nagyzenekari munkáiról ismert kétszeres Artisjus-, eMeRTon-, Orszáczky- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző - trombitaművész. Az általa irányított nagyzenekar, a Modern Art Orchestra mellett a Fekete-Kovács Kvintett, a combo jazz-ből táplálkozó ambícióinak megvalósítására alakult.

Az együttes tagjainak nyitottsága más zenei irányzatok felé, felismerhető jegyeket eredményez a kvintett hangzásában. A mainstream jazzmuzsika egy kissé fanyarabb, európaibb megfogalmazása jellemzi ezt zenei világot, ami gyakorta a kortárs klasszikus zene elemeit is használja. A zenéjükben a megkomponáltság és szerkesztettség mellett erős jelenléttel bír az interakció és a spontán, improvizatív játékmód, több esetben a freejazz határait is érintve.

Az együttes tagjai:

Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt
Bolla Gábor - szaxofon
Szakcsi Lakatos Róbert – zongora
Soós Márton – nagybőgő
Mohay András - dob

Előzmények:

A zeneszerző és hangszeres szólista Fekete-Kovács Kornél szerzeményeit eddig első sorban jazz nagyzenekarra, azaz big bandre hangszerelve ismerhette meg a nagyközönség. A számos „egészestés“, és kisebb kompozíció után, most a crossover műfaj felé irányult, azon belül is természetesen a szimfonikuszenekari hangzás irányába zeneszerzői figyelme.
A szimfonikus jazz nem ismeretlen fogalom a zenehallgatók számára. Magyarországon és világszerte egyaránt népszerű előadási módja ez a jazzmuzsikának, mindemellett a klasszikus zene, és a mai jazz ötvözése már nem nevezhető hétköznapi formának. Ez az, amit Fekete-Kovács Kornél céljai közt elsőként nevezett meg.
A több mint 90 percnyi zenei anyag Fekete-Kovács Kornél saját kompozícióiból áll.
Hosszú zeneszerzői folyamat, és előkészítő munka után, 2009 novemberének végén az anyag felvételre került. A produkció 2011-ben már CD lemezen is meghallgatható. A BMC kiadásában megjelent album, a produkció egy közel 70 perces részét örökíti meg a Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Kovács László dirigálása mellett.

Ritz Margitza (USA)
:

A detroiti születésű, 49 éves szaxofonművész Rick Margitza négy eves korában hegedűvel kezdte zenei tanulmányait. Nagyapja csellón, édesapja hegedűn játszott a Detroit Symphonic Orchestrában. Őket követve Rick zongorázni és oboázni tanult, majd középiskolás évei alatt választotta hangszeréül a szaxofont. Tanulmányait több kiváló iskolában folytatta: Wayne State University, Berklee College of Music, University of Miami és Loyola University New Orleans.
Pályáját elsőként meghatározó személyiségek, Meynard Ferguson, Airto Moreira és Flóra Purim zenekarai a ’80-as években, majd 1988-tól Miles Davis együttesében játszott, egészen a “Jazz ikon” haláláig, akivel közösen három albumot rögzített: Amandla, Live Around The World, Live In Montreaux.
Az elsősorban szólistaként ismert művész, zeneszerzőként is elismert muzsikus. Számos kisebb kompozíciója mellett szaxofonversenyt és két szimfóniát is írt.

Műsor:
Fekete-Kovács Kornél: 8:45 AM/PM
Fekete-Kovács Kornél: Childhood ‘round 2000.
Fekete-Kovács Kornél: Secret Code
Fekete-Kovács Kornél: Roaming
Fekete-Kovács Kornél: Stayin’ Alone
Fekete-Kovács Kornél: Händel With Care
G.F.Händel - Fekete-Kovács Kornél: Antonio


Válogatott saját albumok:

BOHEMIA – Rick Margitza – Nocturne – 2004
MEMENTO – Rick Margitza – Palmetto Records – 2001
HEART OF HEARTS – Rick Margitza – Palmetto Records – 2000
GAME OF CHANCE – Rick Margitza – Challenge – 1997
WORK IT – Rick Margitza – Steeplechase – 1995
HANDS OF TIME – Rick Margitza – Challenge – 1995
THIS IS NEW – Rick Margitza – Blue Note – 1991
HOPE – Rick Margitza – Blue Note – 1990

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-04-15 11:54
Ez egy csúcs lemez, ajánlom mindenkinek!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés