Megalakult a Mecsek Mentőcsoport

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Csütörtök délután, több, mentéssel foglalkozó baranyai szervezet közreműködésével megtartotta első gyakorlatát a Mecsek Mentőcsoport.  (Tekintse meg a gyakorlaton készített képeinket a cikk végén!)





Az elhatározáshoz az „ötletet” a tavalyi ipari és természeti katasztrófák adták, így az egyesülés Baranyában hatékonyabban léphet fel egy esetleges vészhelyzet esetén.  A  Balokány ligetben modelleztek több katasztrófa helyzetet a szervezet tagjai. Az elsőnél a kerettörténet az volt, hogy egy motoros rosszul lett, ezért egy tóba kormányozta járművét. A feladat a vízen kapálózó sérült kimentése és szonár segítségével a jármű felderítése volt búvárok segítségével. A műszer használatával a motort megtalálták a tó zavaros vizében, ballonokkal a felszínre emelték és partra hozták. A mentés remekül sikerült, a sérültet a parton az OMSZ emberei és egy rohamkocsi fogadta. Itt látták el, és a szükséges, azonnali beavatkozás után innen szállították kórházba. Szerencsére mindezt csak a sajtó munkatársai kedvéért játszották el, de nagyon szervezetten és gördülékenyen folyt a gyakorlat, feltételezhetően élesben sem lett volna ez másképp.

A második  helyzetgyakorlatban azt szimulálták, hogy gyerekek tévedtek el és egy romos házban bajba kerültek, omlás következtében a törmelék alá szorultak többen.  Ezt a mentést az egykori Balokány Strand területén hajtották végre, ahol a helyszínként a valamikori napozó és az alatta található öltözők szolgáltak. Mondanom sem kell, egy kicsit sem kellett a romosságot fokozni, így elsőre senki fia menne fel a napozó teraszra, annyira hadilábon áll. A helyzetet fokozták egy kis tűz imitációval is, amely azt jelezte, hogy az épület egy része kigyulladt. A füstgránátok jól vizsgáztak, szép füstöt eregettek, amit a szakemberek megláttak és azonnal a nagyteljesítményű szivattyúkhoz rohantak, hogy bekapcsolják azokat. Szerencsére a valamikori strand nagymedencéje most alkalmi tóként működik, így bőven volt oltóvíz a feltételezett tűz megfékezéséhez. A gyerekek mentésében légi felderítő is részt vett, valamint egy speciális egység keresőkutyákkal. A négylábúak jól vizsgáztak, hiszen minden elbújtatott (illetve omlás alá került)  gyereket megtaláltak, amit hangos ugatással jeleztek kiképzőjüknek.

Az utolsó mentést egy magas épületről hajtottak végre, amely szintén a strand területén áll (inkább rogyadozik.) Itt a tetején rekedt és sérült embereket kellett alpin-technikával kimenteni. Amely szintén remekül sikerült. Összességében olajozottan, gyorsan és hatékonyan működött a Mecsek Mentőcsoport. Tagjai bebizonyították, hogy felkészültek, jól értik a feladatukat. Nem volt érzékelhető, hogy ez az első közös gyakorlat volt. Ez megnyugtató a külső szemlélő számára, bár meg kell jegyeznem, inkább ne legyen szükség  erre soha, akkor sem, ha tudjuk, nagyon profik a benne dolgozó emberek!



A gyakorlat résztvevői: (MMCS tagszervezetei)

• Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
• Baranya Speciális Mentők
• Misina Mentőcsoport
• Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltóság
• KŐKA Kft.
• Mecsekérc Zrt.
• Drexair Kft.
• Ilijaterv Bt.
• Krízis Intervenciós Team
Mecsek Mentőcsoport (MMCS)

1. Az MMCS célja
Az ENSZ és az EU humanitárius programjaihoz igazodva, illetve a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védelem terén megkötött két és többoldalú egyezményekben vállaltaknak megfelelően, a magyar hatályos jogszabályok alapján, olyan speciális rendeltetésű önkéntes mentőcsoport létrehozása, felszerelése, működtetése, alkalmazási feltételeinek megteremtése, amely megfelelő vezetés és logisztikai biztosítás mellett alkalmas különböző mentési tevékenységek végrehajtására. Olyan képességű csoport megalakítása tehát, amely az EU polgári védelmi mechanizmusának megfelelően hosszabb távon is képes hozzájárulni a régióban esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetek hatékony kezeléséhez, felszámolásához, az életben maradás feltételeinek megteremtéséhez, és a normál élet visszaállításának biztosításához.
 
2. Az MMCS rendeltetése
Baranya megye védelmére, valamint a régió megsegítésére megalakuló, civil alapon szerveződő speciális mentőcsoport, amely gyors készenlétű polgári védelmi szervezet formájában képes a megye veszélyeztetettségéből, különösen a vizek kártételei-, valamint a rendkívüli időjárási veszélyhelyzetekből adódó helyzetek során jelentkező olyan kutatási és mentési szakfeladatok ellátására, amelyre az elsődleges beavatkozók, vagy más polgári védelmi szervezetek jellegükből adódóan nem képesek. A szervezet alkalmazására a vonatkozó jogszabály szerint akkor kerülhet sor, ha más szervek (tűzoltóság, mentőszolgálat, stb.) erői, eszközei nem elegendőek a veszélyhelyzet felszámolásához, illetve, ha azt a lakosság, valamint a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme ezt indokolttá teszi.
 
3. Az MMCS személyi állományának összetétele
A szervezet társadalmi-és karitatív szervezetek, valamint gazdálkodó szervek állományából illetve speciális esetekben állami és polgári szervek felkért szakértőiből tevődik össze, akik az önkéntesség, a fizikai és egészségügyi alkalmasság valamint szakmai felkészültség alapján megfelelő kiképzés és felkészítés után képesek a feladatok ellátására.
 
4. Az MMCS szervezeti felépítése
A mentőcsoport az ENSZ INSARAG Irányelvek szerinti komponensekből áll:
- Vezetési komponens (megyei katasztrófavédelmi igazgatóság)
- Kutatási Komponens
- Mentési Komponens
- Egészségügyi komponens
- Logisztikai komponens (megyei katasztrófavédelmi igazgatóság)
 
A vezetési és a logisztikai komponens személyi állományát és annak felszereléseit a katasztrófavédelmi igazgatóság biztosítja. A kutatási, mentési és egészségügyi komponens területi polgári védelmi szakalegység formában működő polgári védelmi szervezet, melyet megyén kívüli, illetve határon kívüli alkalmazás esetén szintén hivatásos állományú vezet.

   








 


Irány a vízen lebegő motoros!




Egy mozdulattal beemelték a vízen lebegő embert




A parton az OMSZ szakemberei várták a sérültet




Lélegeztették, rögzítették és betakarták,nehogy kihűljön






l

Percek alatt mentőbe került a póruljárt motoros




Most következett a járműmegkeresése




A búvárok lemerültek és ballonnal emelték fel a motort




A partról segítők húzták ki a kétkerekűt




A mentés sikerült




Kigyulladt épületet szimuláltak




Az oltóvizet elvezették





Keresőkutya segítette a mentőcsapatot




A törmelék alatt is megtalálta  a túlélőt




Ugatással jelezte kiképzőjének, hogy élő ember van a romok alatt




Kötélpályán engedték le a sérültet




Az utolsó mentési helyszínről alpin-technikával hozták le a sebesülteket



Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-05-04 16:19
Ok, Ok, akkor most meg leszünk mentve!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés