Amadeus: fiatal művészek kaptak indulási lehetőséget

Major Zoltán Képzőművészet
PDF
Pécsett második alkalommal került sor az Erste Bank Amadeus Alkotói Ösztöndíjának átadására. Az ünnepélyes eredményhirdetésen kiderült, melyik az a két fiatal, még egyetemista képzőművész, akiknek művészi fejlődését az Amadeus Művészeti Alapítvány egy éven keresztül havi fix összeggel tudja támogatni, és kik azok, akik egy évig kiállíthatnak, illetve ingyen műteremhasználatot kaphatnak három évig. A díjazott alkotásokat a Nádorban május 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


Az ünnepséget Colin Foster, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja nyitotta meg, aki elmondta, az Amadeus galériájának vezetője kereste meg őt és ajánlotta fel a pécsi művészek számára azt a támogatást, ami több, mint 15 éve a fővárosban a Képzőművészeti Egyetem hallgatói számára már elérhető. Az ifjú, még nem végzett művészek közül kettőnek havonta nagy összegű ösztöndíjat, maximum húsz főnek egy évre kiállítási lehetőséget, nyolc főnek pedig ingyenes műteremhasználatot biztosít az Alapítvány.

Az alapítványok akkor tudnak sikeresen működni, ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkező szponzor áll mögöttük. Az Amadeusnak a támogató keresése nem volt nehéz, hiszen az egyik kurátor dr. Gergely Károly, a Fundamenta vezérigazgatója, Pécsett pedig az Erste Bank vette szárnyai alá a programot 2010-ben. Dr. Gergely Károly hangsúlyozta, az Amadeus Ösztöndíjat kizárólag a hallgatók kapják meg, az alma mater nem kap részesedést belőle.

A díjátadó keretében elsőként Colin Foster jutalmazta az Erste Bank Amadeus Alkotói Ösztöndíj 2011 plakát tervezőjét, Fegyverneki Szilviát. Majd Újfalusi Ildikó, az Amadeus ügyvezető igazgatója hirdette ki a „2011-14 - már végzett képzőművészek számára országosan kiírt Amadeus műhelypályázatok” eredményét. Újfalusi elmondta, az alkotóházban három éven keresztül ingyen készíthetik műveiket a fiatal művészek. A körülbelül 40 pályázatot a Budapesti Művészeti Egyetem képviselőiből, az Amadeus Alapítvány tagjaiból és néhány külső szakértőből álló zsűri bírálta el, négy szobrász és négy festőművész dolgozhat Budapesten az Amadeus Alkotóműhelyében, közülük többen a Pécsi Tudományegyetem végzős hallgatói.

A szponzor nevében Vasvári Virág köszöntötte az ifjú művészeket és a Nádorban összegyűlt érdeklődőket, és elmondta, nagyon örül, hogy egy ilyen eseményt támogathat a bank, hiszen a pénzintézet hitvallása szerint mindig az értékes művészet mellett teszi le a voksát. Ő az ún. kisalkotói díj nyerteseit hirdette ki. Az egyszeri, 120 ezer Ft értékű támogatás mellett a beadott pályamunkák kiállításra kerülnek az Amadeus Galériájában, illetőleg az Erste Bank fiókjainak falát díszítik. A díjazott alkotások az Amadeus kuratóriuma és az Erste Bank közreműködésével kerültek kiválasztásra. A bírálók nem csak a pályázók által benyújtott kép, hanem az alkotók portfoliója alapján is döntött, mert szerettek volna teljes – stílusosan – képet kapni a művészekről. Ezt a díjat tizenöten nyerték meg.

A végére maradt a legnagyobb értékű pályázat, az Alkotói Ösztöndíj eredményének kihirdetése. Az egy éven át havonta 80 ezer Ft értékű támogatást Frendl József szobrász és Erdődy Anita nyerte, mindketten a PTE Művészeti Karának hallgatói. Az egyik nyertes, József, kérdésünkre elmondta: nagyon örül az ösztöndíjnak, hiszen, mint elmondta, az ő szakmája - a szobrok anyagának és megmunkálási módjának köszönhetően - rendkívüli költségeket emészt fel.
József, Anita és a többi művész alkotását május 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Nádor Galériában.

Tekintse meg az eseményen készült képeinket!






























 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés