Nemzetközi Afrika

Irodalom
PDF
„Kelet-Afrika a fejlődés útján” című könyvét mutatta be Tarrósy István a Tudásközpontban. A mű olvasmányos stílusban tárgyal komoly és aktuális problémákat, jelenségeket, amik nem csak Afrika, hanem az egész világ jövőjét meg fogják határozni. (Képünkön jobbra a szerző, mellette T. Horváth Attila, beszélgetőtársa látható.)

A fekete kontinens változóban. Érezzük, a napi hírekben olvassuk az észak-afrikai forradalmak legújabb eseményeit, aminek hatása már begyűrűzött Európába, menekültáradat indult meg, az árak a bizonytalan helyzetben emelkednek, új kormányok kerülnek hatalomra. A hatalmas földrész keleti részén fekvő országok (Tanzánia, Kenya, Uganda, Ruanda és Burundi) már az Európai Uniót másoló egységbe, a Kelet-Afrikai Közösségbe rendeződnek. 

A szerző egyetemi adjunktus, PTE Bölcsészettudományi Kar Politikai Tanulmányok Tanszékének oktatója és Afrika-kutató, aki 2000-ben kapta el először az Afrika-lázat.Tarrósy nem turistaként vagy néprajzosként barangolta be Kelet-Afrikát, hanem szakmájából kiindulva, politológiai interjúkra építő elemzéseket készített a térségben formálódó politikai erőkről, a tradíció szerepéről, a gyarmatosítás utóhatásairól, egy gazdaságpolitikai értelemben vett nemzetközi szerepvállalásról és a globalizáció helyi tényezőiről. Egy távoli vidék tudós témáinak tűnnek a felsoroltak, holott ezen jelenségek hatásai ki fognak hatni ránk is. Ennek a gyűjtő-és értelmezőmunkának eredménye ez a könyv, ami doktori disszertációjának bővített változata. 

Tarrósyval T. Horváth Attila beszélgetett, aki maga is Afrika-kutató és a kötet egyik szakmai lektora. A szerzővel véletlenül, Afrikában találkozott 2000-ben a dar es-salaam-i egyetemen, Tanzániában. T. Horváth hiánypótlónak nevezte a kötetet, hiszen a témával és a térséggel utoljára 50 évvel ezelőtt foglalkoztak, azóta hatalmas változáson esett át a régió: elzúgtak forradalmai, nagyon komoly népirtások következtek be és az országok ráléptek egy közös útra, aminek eredményeképpen ma már saját útlevele van a régiónak, s tervezik az országokban beváltható egységes valuta bevezetését. A régió történelme és az itt élő népek identitása azonban összetett, három tényező határozza meg: a tradíciókhoz való kötődés, a gyarmatbirodalom máig érezhető hatásai és az új politikai pártok, amik regionális gondolkodásra buzdítanak.

A beszélgetésen Tarrósy kiemelte a nyelv kérdését. Elmondta, 130 millióan beszélik a közvetítő nyelvet, a szuahélit, és egyre többen bírják az angolt, ami a globalizáció nyelve. A nemzetköziség a gazdaságban is érezteti a hatását, az utóbbi időben új szereplők jelentek meg a színtéren: Kína, Oroszország és Japán mellett egyre nagyobb számban vannak a brazil vagy az indiai cégek. Az indiaiak jelenlétére az a a magyarázat, hogy régen, évszázadokkal ezelőtt megvetették a lábukat, ma már a legelismertebb kereskedőcsaládok innét származnak. A hatalmas cégek természetesen saját maguknak akarják megszerezni az ásványkincseket, de egy „melléktermék”, az infrastruktúrafejlesztés pozitívan hat a régióra. Fejlődésről beszélünk, vagy csak változásról? Ezt majd az évtizedek fogják eldönteni, de mindenképp történelem- és gazdaságformáló ereje lesz Kelet-Afrikának és az egész kontinensnek. 

Hol vannak a magyarok ebben a nemzetközi tortában? - tettük fel a kérdést. Azt a választ kaptuk, hogy nem hisszük el, de Kelet-Afrikában nagyon népszerűek a magyarok: Teleki grófot sokan ismerik, a békebeli Hajdu mosógépgyár (!) és az Ikarus buszok egyik nagy felvevőpiaca ez a térség. Több ezer afrikai végzett Magyarországon és ment a forró kontinensre dolgozni egyetem után, többjük ma igen befolyásos pozíciót tölt be. Nem szabad kifelejteni a civilek elismert tevékenységét, sok szervezet végez jelenleg is segítő, fejlesztő munkát a térségben. Látható, a potenciál megvan, csak a mindenkori magyar kormány ezt a lehetőséget még nem fedezte fel. Tavaly ezt kormánykörökben is felismerték: a Külügyminisztérium a pécsi székhelyű Afrika Tanulmányok Központtal elkezdte kidolgozni az Afrika-stratégiáját, reméljük, gyakorlati haszonnal is jár majd ez a tervezés.

Hozzászólások

 
0 #15 Guest 2011-05-13 16:55
Milyen botránykönyv, lemaradtam valamiről?
Idézet
 
 
0 #14 Guest 2011-05-13 06:21
Van élet az EKF előtt és után is! Miért kellene mindent pont abban az egy évben kiadni? Aztán meg téli estéken merengjünk az EKF évéről?
Idézet
 
 
0 #13 Guest 2011-05-12 11:24
Ez már így is botrány

Ezt a könyvet az európa kultórűlis fővárosa idején kellet volna kihozni és akkor sokan olvasták volna mint botréánykönyvet
Idézet
 
 
0 #12 Guest 2011-05-12 11:21
nem értem miért kell nyomni itt pécset ezt a fideszes polgármestert..
Idézet
 
 
0 #11 Guest 2011-05-12 11:18
Idézet - I love Mr. Tarrósy:
Nem értem az előttem szólok hozzáállását. Sajnos jól tükrözi mindez a magyar társadalom mentalitását.

Én mindenesetre gratulálok Tarrósy Úrnak a könyvhöz és Major Zoltánnak e remek cikkhez.


Ezt a könyvet az európa kultórűlis fővárosa idején kellet volna kihozni és akkor sokan olvasták volna mint botréánykönyvet
Idézet
 
 
0 #10 Guest 2011-05-12 11:15
:-x
Idézet
 
 
0 #9 Guest 2011-05-12 11:13
Nem értem az előttem szólok hozzáállását. Sajnos jól tükrözi mindez a magyar társadalom mentalitását.

Én mindenesetre gratulálok Tarrósy Úrnak a könyvhöz és Major Zoltánnak e remek cikkhez.
Idézet
 
 
0 #8 Guest 2011-05-12 11:10
Ha találok a cikkben 10 hibát, kapok egy Afrika Tanulmányok Központ előfizetést? :sigh:
Idézet
 
 
0 #7 Guest 2011-05-12 11:10
baszki, teleokádjátok itt a fórumot, ahelyett, hogy értelmes párbeszédet folytatnánk! bővebben is ki lehetett volna fejteni mi az az afrika tanulmányok központ pölö, mert szívesen csatlakoznék.
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2011-05-12 11:09
Látom harcostársakra találtam! Csak így tovább...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés