Ebrendész a Misinában

Bereczki Lajos Közélet
PDF
A kissé furcsa hangzású foglalkozás valójában olyan tevékenységet takar, amely nagyon fontos lehet a kóbor állatok befogásakor és tartásuknál. Szerencsére eljutottunk oda, hogy ma már nem mindegy miképp szállítanak a telepre egy állatot és később hogyan alakul annak sorsa. A Misina Természet és Állatvédő Egyesületnél szerencsére már van egy végzett ebrendész. (Képünkön Pálfi Eszter ebrendész látható)

Sajnos egyre több kóbor állat, főleg kutya kerül Pécs-Somogyba, a Misina telephelyére, ahol már a bűvös négyszázat is elérte a számuk. Ezek az állatok megfelelő tartási körülmények között vannak, etetik őket, takarítják a szállásukat és állatorvos is ellenőrzi az állapotukat. A jó feltételek ellenére kicsit zsúfolt a telep, fontos lenne gazdát találni ezeknek a jobb sorsra érdemes teremtményeknek. Erről és ehhez hasonló témákról cserélünk eszmét Farkas Tamással az egyesület vezetőjével, miközben lassan a témára kanyarodunk.

-    Korábban azt nyilatkozta, hogy nem igazán szeretnék magukra vállalni ezt a hatósági és önkormányzati szerepkört.
-    Részben most is ellátunk gyepmesteri részteendőket a kistérségben és Pécs városában is. Ez azt jelenti, hogy a kóbor állatokat hozzánk szállítják be, és az ebből adódó állategészségügyi feladatokat is elvégezzük. Az ebrendész képzés és feladatkör egy kissé más. Már az 1998-as állatvédelmi törvény is előír végzettséget ezen a területen, az más kérdés, hogy nem igazán szereztek érvényt ennek az elvárásnak. Ez a mostani oktatás a kollégákat alkalmassá teszi gyepmesteri telepek, vagy ilyen állatotthonok vezetésére, vagy az ott felmerülő feladatok ellátására. A képzés során olyan ismeretekre tesznek szert, amely az állatgondozásban, vagy annak adminisztratív feladataiban nyújt a későbbiekben segítséget.

-    Jelenleg egy munkatársa végezte el a tanfolyamot. Tervezik több dolgozó részvételét ezen a későbbiekben?
-    Sok hasonló képzés van, amelyen gyakran részt vesznek a kollégáim is. Igyekszünk megfelelő szakismereteket elsajátítani, de hozzátenném, hogy ennek anyagi vonzata is van, persze amennyire erőnkből engedi, támogatjuk ebben a dolgozókat.

-    Hol zajlik és mennyibe kerül a képzés?
-    A régiónkban Szekszárdon indult ilyen tanfolyam és a költsége százezer forint, a tartama pedig nyolc hónap. Külön örömömre szolgált, hogy az ország több pontján állatotthonokban dolgozók nagy  létszámban vettek részt ezeken a képzéseken, örülnék, ha gyepmesteri telepeken tevékenykedők is legalább ilyen számban képviseltetnék magukat a továbbiakban.

Egy dolgozójuk már végzett a tanfolyamon, az állatmenhelyen belül keresésére indultunk. A kiskutyák kenneljében mozgást látni, Pálfi Eszter takarít benne. Farkas Tamás még visszakiabál, hogy nem takarít az Eszter, ő a „higiéniai menedzser” a telepen. Ezen kissé mosolyogva közelítem meg a területet, sok kis vidám kutyapofácska tekinget rám bentről, de érkezik is az állatotthon első képzett ebrendésze.

-    Eszter, milyen indíttatásból vett részt ezen az oktatáson?
-    Nagyon szeretem a kutyákat, ezért úgy gondoltam, minél több tapasztalatot, ismeretet sajátítok el velük kapcsolatban, annál jobban fogok hozzájuk érteni. Másrészt ez országosan is újdonságnak számít, gondoltam ez a végzettség hasznos lehet még a munkám során.

-    Milyen tantárgyakat tanultak ott?
-    Vállalkozási, ügyviteli ismereteket, számítástechnikát, állatbiológiát, állategészségügyet, ebrendészetet és még hosszasan sorolhatnám a tantárgyakat. Sokrétű volt a képzés.

-    Az ön számára mi volt a legfontosabb?
-    Én már hat éve a Misinában dolgozom, így sokat láttam és tapasztaltam a gyakorlatban. Érdekes volt, az Illatos úton található budapesti ebrendészeti telep, amit meglátogattunk, ennek a napi működése egészen különleges, engem ez ragadott meg leginkább. Évente ötezer kutya fordul meg itt, így el lehet képzelni a telep méreteit.

-    Mit csinál az ebrendész a hétköznapokon?
-    A legfontosabb, hogy az állatokat megmenti, behozza a menhelyre és itt elkezdődik egy folyamat, amelyben szintén részt vesz. Ha sérült például egy kutya, akkor ellátja az állatorvos megérkezéséig, ha vad a jószág, akkor tudja hogyan kell szakszerűen befogni.

-    Ön az új végzettségével hol vállalhat munkát?
-    Kis szerencsével bármelyik önkormányzattal köthetnék szerződést és vállalkozói alapon ebrendészeti telepet működtethetnék. Igény bizonyára sok helyen lenne rá, hiszen egyre több  az elhagyott, megunt jószág, akik csak ránk számíthatnak. Én erre tettem fel az életemet.


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés