Barlangi találkozások

Képzőművészet
PDF

Aki nem volt rest felgyalogolni a tettyei Mésztufa Barlanghoz péntek este, annak nem csak az volt a jutalma, hogy a barlang hűvösében ejtőzhetett, hanem része lehetett egy rendhagyó „kiállításnak” és előadásnak. (Tekintse meg az eseményről készült galériánkat is!)

 

 

A „Sejt-e-tések” névre keresztelt esemény három művésznek az installációit, valamint a barlang bizonyos pontjain előadott performanszot takarta. Péntek késő délután, amikor a meleg még bőven elviselhetetlen volt, egy barlangtúrára hívták az utazni vágyókat. Ez a túra azonban elsősorban spirituális, mint inkább fizikai természetű volt. Egy túrához jó, ha van túravezető. Itt mindjárt kettő is volt. Az alaphangot a Garamvölgyi Attila, a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola tanára adta meg, Nietzsche „Imígyen szóla Zarathustra” idézetével, majd Sárkány József pécsi művészettörténész foglalta össze pár gondolatban, az emberiség közös memóriája milyen képzeteket, jelentéseket társított a barlangokhoz: anyaszimbólum, kincsesbányák rejtekhelye, az alvilág kapuja, lehet a meditáció és a mágia színhelye, mert egy elzárt, külön világról beszélünk. Bódics Diána, Márton Enikő és Pásti Katalin, a három kiállító és az installációkat készítő művész Sárkány megfogalmazása szerint találkozásokra, akár önmagunkkal való találkozásra is lehetőséget kínál.

Bóbics Diána a barlang bejáratához közel három eszköz, a videóinstalláció, mikroszkóp alatt kiállított szobrok együttese és hanghatások segítségével fejezte ki mondanivalóját, célja az ember sérülékenységének visszatükrözése volt. A videóinstalláció „kiindulópontja” a tavaly a barlang plafonjára rakott sárkány volt. Márton Enikő a barlangban eredetileg is megtalálható lakást alakította át oly módon, hogy bizonyos kellékekkel konyha és szoba keresztezését hozta létre. A performanszot végrehajtó három női művész festéktubusból körmöt festett, lavórból szennyes vizet öntött, gyékényen napozott, és végül előkerült egy televíziókészülék is. A hétköznapi cselekedetek a különleges hely atmoszférája miatt új jelentést kaptak. Pásti Katalin „a tűzzel játszott” a barlang egy másik pontján. Rőzsét halmozott fel az egyik sarokban, amit a közeli erdőben szedett össze. A begyűjtést nyomon követhettük egy videón, ami egy laptopról lett lejátszva. A rőzse mellett egy nagy monitoron digitális tűz jelent meg, a mellette levő képernyőn pedig tűzkatasztrófák képsorai peregtek. Az élő anyag, a fa és a (virtuális) tűz együttes szerepeltetése az ősi tradícióktól és a természettől való eltávolodásra hívta fel a figyelmet.

Az egyszeri bemutató egy barlangi „koncerttel” ért véget, amit a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola tanárai prezentáltak. Aki most kimaradt, lemaradt, de magáért a barlangért is érdemes megtenni a túrát, aki még nem tette volna.

 

 

"Imígyen szóla Zarathustra" - tolmácsolá Garamvölgyi Attila

 

"Ki itt belépsz..." - találkozásban lesz részed

 

Sárkány József avatta be az utazni vágyókat

 

"Az ember sérülékenysége" mikroszkóp alatt

 

Napozás a konyhai gyékényen

 

"Amíg a festék megszárad..."

 

"Mindenki hallassa a saját hangját"

 

Ropognak a virtuális tüzek

 

Felcsendült a barlangi koncert

 

A tettyei barlangsárkány, mint vetítőgép

Hozzászólások

 
-1 #1 Guest 2011-05-30 09:52
Hmmm, az igazi magas művészetnél nincs is szebb. (Kész átverés show II.)
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés