Csúcstechnológiás sugárterápiás készüléket adtak át

Közélet
PDF

A legkorszerűbb sugárterápiás kezelési lehetőségeket integráló berendezés segítheti a daganatos betegek gyógyulását a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében. A készülék klinikai használatát folyamatosan vezetik be júniustól az egyre bonyolultabb besugárzások felé haladva. (Tekintse meg galériánkat is!)

 

 

A Novalis Tx berendezés az egész test területén alkalmas nagy precizitású sugárterápiás és sugársebészeti kezelések elvégzésére, az eddigieknél lényegesen rövidebb kezelési idők mellett. A Novalis Tx számos olyan technológiai újdonsággal rendelkezik, melyekkel a bonyolult, korábban csak nehezen kivitelezhető sugárkezelések válnak elvégezhetővé, illetve a kezelések időtartama több hétről akár néhány napra rövidülhet. Az új sugárterápiás berendezés képes rendkívül pontos kezelések kivitelezésére, mely bizonyos betegségekben előnyt nyújthat a korábbi technikákhoz képest. A berendezés újdonságai közé tartozik, hogy egy kisebb méretű computer tomográf készülékkel építették egybe, melynek segítségével a kezelések előtt vagy akár közben is pontosan meghatározható a daganat elhelyezkedése és aktuális mérete.

A készüléket ünnepélyes keretek közt, a PTE, annak klinikai központja, az Országos Onkológiai Intézet és a város vezetésének részvételével adták át. Az eseményen felszólalt dr. Bódis József, a PTE rektora, dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központ főigazgatója, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja. Bódis azzal kezdte köszöntőbeszédét, amit aztán még több felszólaló megtett, hogy megköszönte az előző rektor, dr. Gábriel Róbert munkáját, kihangsúlyozva, hogy a mai napra azért kerülhetett csak sor, mert több évvel ezelőtt a rektor úr elindította a projektet. A mostani rektor azzal folytatta, hogy a statisztikák szerint ma minden második daganatos beteg meggyógyul. A készülék üzembeállításával reméli, hogy ez a szám még kedvezőbb lesz a jövőben.

Dr. Kásler Miklós (aki dr. Szócska Miklós, Egészségügyekért Felelős Államtitkár nevében is beszélt, az államtitkár egy SOTE-n folytatott tárgyalás miatt nem tudott jelen lenni) röviden összefoglalta az elért eredményeket: “egyre jobban ismerjük azokat a fehérjéket, amelyek a kóros életműködéseket a sejtek számára továbbítják, ami minden életfunkciót megállít, csak a sejtek szaporodása marad meg. A sugárterápia hihetetlen fejlődésen ment keresztül, ami azt jelenti, hogy a tumoros részt a létező legmagasabb, legkiválóbb kvalitású sugárral érjük el, képesek vagyunk védeni a környező ép szöveteket. Újabb statisztikai adatot tudtunk meg, ma már 71 %-os Magyarországon a mellrák gyógyulási rátája. Ha 4-5 évvel ezelőtt beszélt volna erről témáról, még csak 45-50 %-os gyógyulásról tudott volna beszámolni. Ezek az eredmények azonban nem kizárólag a gépeknek köszönhetőek, hanem a gyógyító orvosoknak a tevékenység, az emberi hozzáállásnak a kérdése a lényeg. A következő gondolatokkal fejezte be beszédét: “Azt kívánom, hogy Pécs és az egész Dél-Dunántúl betegei élvezhessék ennek az új módszernek, műszernek az előzményeit.”

Dr. Kollár Lajos inkább a múltról és az anyagi kérdésekről beszélt: “2002 óta vár a pécsi klinikai rendszer arra, hogy valami jelentősebb fejlődés legyen, azóta az egyetem gazdasági helyzete nem tette lehetővé ennek a készüléknek a beszerzését. Most sem dúskálunk a javakban, de az egyetemen felismertünk két fontos stratégiai kérdést: a magyarországi megbetegedési és elhalálozási okokban a szív-és érrendszeri megbetegedések mellett második helyen a daganatos betegségek állnak.” Az egyetemi vezetésen kívül megköszönte a munkát az onkoterápiás intézet dolgozóinak, akik az utóbbi években nehéz helyzetben voltak, gyakori gépleállások, meghibásodások mellett végezték a munkájukat. Reméli, hogy ezen készülék üzembeállításával a problémák megoldódnak és további fejlesztésekbe is belevághat az egyetem.

Páva Zsolt sokkal személyesbb hangnemet ütött meg. Hallhattuk, néhány éve a polgármester is tagja a Rákbetegekért Alapítványnak, amelyet Dr. Mangel László, a PTE KK Onkoterápiás Intézetének vezetője igazgat. Páva több even keresztül kuratóriumi tag volt. “Azt tapasztaltam, hogy nem csak mechanikus, technikai ügyként kezelik a betegek ellátását, hanem alapvetően arra koncentrálnak, hogy elsősorban emberekkel foglalkoznak. Páva is csatlakozott a régiós szemlélethez: Pécsett van a helyszín, azonban a megyeszékhely egy nagy régiónak a gyógyítóközpontja.”

Dr. Miseta Attila, PTE ÁOK dékánja kerülte a fennkölt szavakat, inkább a realitásokról és a feltételekről beszélt: “Az mindenki számára közismert, hogy nagy nehézségekkel küzd a magyar egészségügyi ellátás, azonban sajnos ugyanez igaz az orvosképzésre és az orvosi utánpótlás biztosítására is. az egyik feltétel az orvosok itthontartásához szükséges legalább minimálisan elégséges anyagi megbecsülés. Ezen túl nagyon fontos tényező, hogy a kollégák megfelelő légkörben, megfelelő irányítás alatt és a megfelelő munkaeszközökkel tudjanak dolgozni.” Hozzátette, az orvosi hitvallás nem változott az elmúlt évszázadokban: A mi szakmánk minden fejlődés ellenére olyan, amilyen volt a középkorban: mester és tanár kapcsolatán alapuló képzés. Ugyanilyen szoros kapcsolat kell, hogy létezzen az orvos és az ellátott beteg között.”

A Novalis TX készüléken - amelynek költsége kb. egy milliard forint és nem egy összegben, hanem több éves halasztott konstrukcióban veszik meg - a kezelések megkezdése június közepétől várható, az új sugárterápiás eljárások bevezetése innentől fokozatosan történhet, és akár 1 év is eltelhet mire a készülék teljes üzemmódban, a rendszer valamennyi funkcióját kiaknázva működhet. A fejlesztés komolyan segíti majd a régió betegeinek az ellátását, kiegészíti az eddigi kezelési lehetőségeket és ezáltal Pécsett is korszerű egyetemi szintű onkológiai centrum alakulhat ki.

 

Bódis megköszönte az előző rektor munkáját a projektben

 

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója főleg az emberi tényezőt méltatta

 

A Klinikai Központ főigazgatója további tervekről is beszélt

 

A polgármester a Dél-Dunántúl regionális onkológiai központjával szeretné tenni Pécset

 

Dr. Mangel László, az onkoterápis intézet igazgatója, itt fogják használni a Novalis Tx-et

 

Bódis és Kollár mellett Vincent Ronflé, a készüléket beüzemelő cég képviselője

 

Ez a berendezés fogja megkönnyíteni sok daganatos beteg életét

 

Vincent Ronflé és Carlsten Sommerfeldt, a beüzemelő és a számítástechnikai hátteret biztosító cég képviselője

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés