Kitiltás is lehet a büntetés

Közélet
PDF
Az eset, ami megesett, sajnos nem kitalált történet! De félig-meddig szerencsésen sült el a lopási kísérlet. A telefon megkerült, bár a tanmese akár még joghézag is lehetne. (A kép illusztráció!)





A nagy pécsi új könyvtárban, egy külföldi hallgató, néhány nappal ezelőtt őrizetlenül hagyta a telefonját. Csupán addig, amíg elment a mosdóba. Ám az éppen elég volt egy ott ólálkodó, csellengő párosnak ahhoz, hogy akcióba lépjen. Amúgy, a készülék bolti ára 120 000 forint körüli, de nyilván, bűncselekménnyel „hozzájutva”, a töredékét éri, az értékesítési csatornákon.

A károsult megsejtett valamit, elindult lefelé a lépcsőn. A biztonságiak is észlelték a feltűnő mozgást, ezért megállították a gyanús duót. A maroktelefon némi rábeszélés árán, de előkerült. Ennek ellenére kihívták a rendőröket, akik a gyanúsítottat elvitték.

Eső tanulságként legyen elég annyi, a legmodernebb technika, a térfigyelő-rendszerek sem képes mindent látni. Ezért senki se hagyjon magára semmit őrizetlenül. Hiszen, a könyvtárosoktól sem lehet elvárni, hogy a munkájuk mellett még a számítógépekre, mobilokra is ügyeljenek. Bár rájuk tényleg senki sem panaszkodhat! Természetesen nem a bűnnel kapcsolatban, hanem szakmai alapon sem, mert mindig készségesen járnak el.

Mivel azonban a leírt históriát egy joghallgató mesélte el, hát felvetett rögvest egy számára jogszakmailag is érdekes kérdést. Ha ugyanis valaki közintézményben követ el például vagyontárgy elleni bűncselekményt, akkor a személyt elvileg még egyéb büntetés mellett, akár onnan ki is tilthatják.

Ekkor viszont sérül a közművelődéshez való joga. Szóval, megfontolandó az eseménysor, több nézőpontból is. Bár, azt tényként leszögezhetjük, aki lopni megy egy könyvtárba, az amúgy nem nagyon szokott ott olvasni.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés