Közös képzést indított a bíróság és a PTE

Bereczki Lajos Közélet
PDF
A Baranya Megyei Bíróság Elnöke és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja még 2011. március 7-én megállapodást kötöttek egy oktatási programsorozatról, melynek során az Igazságügyi Orvostani Intézetben igazságügyi orvosszakértői előadásokat tartottak a Baranya Megyei Bíróság bírái, titkárai és fogalmazó részére.

Időnként a munkabeosztást veszélyeztette a program népszerűsége, mivel mindenki részt szeretett volna venni azon – mondta kedd délután dr. Wirth Béla a Baranya Megyei Bíróság elnöke (kis képünkön jobbra). A hathetes, minden kedden délután zajló előadássorozat soha nem végződött a tervezett időben. Annyira érdekelte a bíróságon dolgozó szakembereket a kérdés, hogy rendre elhúzódtak ezek a találkozók. Ezt már dr. Huszár András intézetigazgató professzor tette hozzá (kis képünkön balra), aki szerint rendkívül eredményes volt a kurzus, elsősorban abban látja a jelentőségét a programnak, hogy a leendő bírák találkozhattak a leendő szakértőkkel. Ezzel a személyes, kétoldalú kapcsolatok kialakulása kezdődhetett meg, amely a későbbiekben a bírósági ügyek lefolyását teheti a mainál lényegesen rövidebbé.




A képen a toxikológiai labor egy része látható


A PTE ÁOK alkalmas erre a képzési feladatra, hiszen számos kiváló szakemberrel, korszerű műszerrel, berendezéssel rendelkezik, olyannal is, amely az országban egyedül csak itt található meg  és a szakértői munkához elengedhetetlen. Az intézetvezető professzor megemlítette, hogy egyedülálló az a műszer is, amely 3000 anyag felismerését és beazonosítását teszi lehetővé.

Dr. Koller Ákos dékánhelyettes kiemelte, országosan is példa nélküli ez az együttműködés, hiszen rajtuk kívül más egyetem nem rendelkezik hasonló jellegű projekttel. Az előadássorozat a létrehozók szándéka szerint elősegíti a bíróságon dolgozók ismereteinek felfrissítését, hiszen például a drogok alkalmazásában folyamatos a „fejlesztés”, így a szakmának is lépést kell tartani a felismerésben, beazonosításban


.
Egy anyagmeghatározásra használt berendezés


Az előadások 2011. április 1. és 2011. június között zajlottak, témáik voltak a sérülések véleményezése, látlelet, gyógytartam, DNS technika, származás megállapításához szükséges vizsgálatok, toxikológia, ittas és bódult állapotok véleményezése, munkaképesség csökkenés munkaügyi perekben, igazságügyi elmekórtan, pszichológia, cselekvőképesség, beszámíthatóság, bemutató boncolás, az orvosszakértő és a bíróság együttműködése büntető és polgári peres ügyekben.
Az egyetem és a bíróság vezető szakemberei ezen a mai sajtóbeszélgetésen is egyetértettek abban, hogy a program ugyan most lezárult, de a jövőben hasonló kurzusokat kell indítani, hiszen a szakértői munka ismerete kulcskérdés lehet egy-egy bírói döntésben.








 

 

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-06-15 10:15
Logikus elképzelés. Miért nem előbb?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés