Tovább bővül a pécsi távhőrendszer

Rövid Hírek
PDF
2 és fél milliárd értékben fejleszt a PÉTÁV Kft.
Távhőre csatlakozott az épülő Ferencesek Kertje társasház, a PTE Damjanich utcai kollégiuma és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia épülete is
A PÉTÁV Kft. a Nemzeti Fejlesztési Programirodával együttműködve támogatási kérelmet nyújtott be a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében egy közel 2 és fél milliárd forint beruházási költségű fejlesztési programra, ötven százalékos támogatási igénnyel a „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című felhívás feltételei szerint. A projekt 1,248 milliárd forint összegű európai uniós támogatást kapott.
A program három részből áll:
• 22 elavult szolgáltatói tömbhőközpont megszüntetése, helyettük 141 új, korszerű felhasználói hőközpont kialakítása,
• jelenleg a PÉTÁV Kft. által üzemeltetett földgáztüzelésű kazánnal ellátott öt épület távhőre csatlakozása,
• új fogyasztók bekapcsolása a pécsi távhőellátásba.
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt során 167 új korszerű hőközpont létesül és mintegy 11 ezer méter nyomvonal-hosszúságú előre szigetelt vezeték épül.
Ennek a fejlesztési programnak a keretében idén februárban a korszerű, környezetbarát és megújuló alapú távhőre csatlakozott a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem Damjanich utcai kollégiuma és a Ferencesek Kertje társasház. A 68 millió forint értékű beruházással 1700 kW teljesítménnyel bővült Pécs távhőellátása, ezzel éves szinten nagyjából 375 tonnával lesz kevesebb a széndioxid kibocsátás, mintha az épületek egyedi fűtést használnának. A távhőrendszer bővülése nem csak a város levegőjét óvja, de növeli a távhőszolgáltatás energiahatékonyságát és hosszabb távon kedvezően befolyásolja a pécsi távhőárak alakulását is.
A projekt hatályos támogatási szerződése szerint a beruházás fizikai befejezésének határideje: 2019. szeptember 1.
Az „Új fogyasztók csatlakoztatása és szolgáltatói hőközpontok szétválasztása a pécsi távhőrendszeren” című, KEHOP-5.3.1-17-2017-00008 azonosítószámú projekt elszámolható összköltsége 2 505 230 122 forint, melyből az európai uniós támogatás összege 1 247 593 061 forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés