Letűnt korok Kapitánya

2011. augusztus 15. hétfő, 14:51 Film
PDF

Hollywood nagy adósságot törlesztett a képregényrajongók és saját maga felé. Elhozta nagyvászonra Amerika Kapitány hőstetteit. Sajnos az eredmény minden szempontból évtizedekkel elmarad a 2000-es évek újragondolt szuperhős-mozijaitól.

 

Hozzávetőleg egy évtizede indult a képregényfilmekreneszánsza az amerikai moziban. Sorra jöttek a szuperhősök: a Pókember „mester”hármast szőtt, Batman szintén három az igazság alapon jövőre befejezi röptét (?), Hulk, a dühöngő zöld óriás két moziban mutatta meg, milyen az, amikor igazán bepöccen, a Vasember Tony Starkja eddig két folytatásban bizonyíthatta, mennyire ripacs emberrel állunk szemben. Meglepő, hogy a „legamerikaibb” szuperhős legújabb kori kalandjaira egészen 2011-ig kellett várni. Igaz, hogy nem sokkal születése után, az 1940-es években kapott saját tévésorozatot, és 1979-ban két film erejéig a tévénézők szeme láttára mentette meg a világot, sőt, 1990-ben a moziban is megakadályozta a Vörös Koponyát megalomán terveiben.

 

Egy hős "születése"

 

Mit kaptunk 2011-ben, a saját mitológiáikat újrateremtő és egyben átértelmező hősök korában? Azt  lehet mondani, hogy szinte felmondta a leckét, de új elemet csak nagyon jó szándékkal lehet benne megtalálni. Amerika kapitány (ami önmagában hibás fordítás, hiszen századosként kellene értelmezni) születését követhetjük végig a vásznon bő két órában, történethűen a II. világháború idejére helyezve a cselekmény egészét. Az amerikaiak hadba lépése idején találkozunk egy vézna, beteges, alacsony sráccal, kinek szívében viszont annál nagyobb hazaszeretet és kötelességtudat dobog, olyannyira, hogy öt alkalommal, öt különböző álnéven megpróbálja besoroztatni magát. Persze sikertelenül. Azonban felfigyel rá egy tudós, aki kifejlesztett egy szuperhős szérumot, csak még arra vár, hogy kipróbálhassa valakin.

 

A Vasember apja segít kiválasztani a kütyüjeit

 

A gyerkőc kapóra jön, ugyanis neki így teljesül a vágya, besorozzák, a nácik elől Amerikába emigrált orvos pedig szintén jól jár, hiszen megtalálta a tökéletes tesztalanyt. Az, hogy a fiatal fiú még az öt kilós súlyzót is nehezen emeli fel, csak még látványosabban igazolja a doktor szérumának az erejét, az amerikai kormány pedig – ők a szuperkatona program megrendelői – látványos eredményeket vár, amit meg is kap. Ráadásul a srác megismerkedik élete szerelmével is, a kiképző őrmesterével, egy csinos, fiatal hölgy személyében. De ne szaladjunk ennyire előre. A második világháború alatt, ez tudvalevő, a nácik, főként Hitler, élénken érdeklődtek az okkult erők iránt, úgy akarták térdre kényszeríteni a szövetséges hatalmakat, hogy olyan fegyvereket vetnek be ellenük, amiknek még csak a létezéséről sem hallottak ők eddig, nemhogy védekezni tudnának ellenük. A Führer egyik legambiciózusabb követője Johann Schmidt, aki a norvég istenek egyik fegyvere után kutat. Meg is találja azt, s ezzel olyan hatalom birtokába jut, amivel pillanatok alatt megváltoztathatja a háború menetét és a világ sorsát. Természetesen – ahogy az már lenni szokott – Schmidt először az amerikaiaknak szeretné demonstrálni a futurisztikus fegyver erejét, az első célpont New York, amit egy óra alatt a földdel tudna egyenlővé tenni. Csakhogy.  Nem mással kell szembe szállnia, mint Amerika Kapitánnyal és válogatott csapatával.

 

Az ősellenség: Vörös Koponya

A pszichologizálás szinte teljesen hiányzik a műből, pedig a 2000-es években egy valamirevaló szuperhősmozi nem lehet meg nélküle. Persze kell hozzá egy Batman és Joker-szintű összetett karakterpáros, hogy működni is tudjon. Az Amerika kapitányban viszont nem találunk ilyet. A címszereplő maga a megtestesült bajtársiasság, önfeláldozás és jóság, az ellenség pedig a hatalomvágytól elvakult gonosz, aki már saját magát is felül helyezi az embereken és az ő problémáikon (jó nácihoz méltón). Ennél fehérebb és feketébb karaktereket keresve sem találnánk, még az öreg Darth Vader is több színeváltozáson megy át az eredeti trilógiában, mint ők ketten. Chris Evanstól nem áll távol a szuperhős gúnya viselete, hiszen pár évvel ezelőtt már A fantasztikus négyes egyik tagjaként kipróbálhatta az érzést. Hugo Weaving Vörös Koponyaként megpróbál a legtöbbet kihozni a figurából, de legtöbbször csak csúnya és gonosz nézésre telik. És ez nem az ő hibája. A Kapitány múzsájaként egy viszonylag új nevet, Hayley Atwellét kell megjegyeznünk, ő az, aki nem csak hősünk szívét, de az egész regimentét megdobogtatja. Az igazán hálás szerepet Tommy Lee Jones kapta, ő csak úgy lubickol Amerika Kapitány kiképzőjeként. A klasszikus mogorva, éles elméjű, szarkasztikus humorú katonát látjuk ezredszer, Jones mégis bele tud adni valami pluszt. Fontos szerephez jut Dominic Cooper Howard Stark szerepében, a Vasember apja, akinél megállapíthatjuk, a fa nem nőtt messze az almától, ugyanolyan ripacs, mint a fia, csak mégis haloványabb, mert nem Robert Downey Jr. játssza. Ő készíti egyébként Amerika kapitány kütyüit, többek közt a híres, mindent felfogni képes pajzsát. A film talán egyetlen eredeti ötlete a Kapitány jelmezéhez kötődik. „Születése” után, mint minden szuperhős, megkapja az ikonikus egyenruhát. Csakhogy itt nem ő maga készíti el, mint Superman, Batman vagy éppen Pókember, hanem az amerikai kormány aggatja rá, csekély fantáziával az ország zászlaját. Ennek megfelelően első küldetése háborús kötvények eladása maskarában. A köznevetség tárgyává silányult jelmez azonban jó kiindulópont lesz a végleges imidzs kialakításához.

 

A Kapitány múzsája

 

A mitológia prezentálása zavarba ejtő. Amerika kapitány a film végéig a II. világháború hadszínterein mozog, aktualizásásról szó sincsen. A teremtésmoziban első ellenséget küldik harcba a Kapitány ellen, szinte kottára ugyanolyan történetvezetéssel élve, mint az 1990-es nagy bukást jelentő változatban. Sőt. Az legalább odáig elmerészkedett, hogy a mostani Amerikai Egyesült Államok elnökét kell megmentenie a nagy hősnek. A 2011-es változatban az alkotók bebújtak a glamúr biztonságába, a két óra alatt szép szobrot faragva Amerika kapitánynak. Miért nem tesznek többet? Talán mert ironikus módon pont akkor készült el a legamerikaibb hősről szóló mozi, amikor a csillagos-sávos lobogó úgy tűnik, már sose fog olyan rendületlenül lobogni? Vagy a mozi csak egy kötelező tétel volt a készítőknek, hiszen jövőre érkeznek A bosszúállók, a film, amely többek közt Vasembert, Thort, Hulkot és Amerika kapitányt szervezi egy csapatba a valaha létezett leghatalmasabb ellenséggel szemben és ő még hiányzott a tablóról…

 

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló. színes, amerikai sci-fi akciófilm, 125 perc, 2011



Hozzászólások

 
0 #2 Tibi 2011-08-16 07:54
A captain kapitányt is jelent a százados mellett. Régen a századost Magyarországon is gyakran kapitánynak mondták.
Idézet
 
 
0 #1 Edömér 2011-08-15 17:05
Jó a diagnózis Zoli, bizony ez a film egy ipari hulladék!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés