Mögöttes felelősség a hulladékkezelési díjtartozás terén

2011. augusztus 22. hétfő, 07:06 Közélet
PDF
Lakóingatlan eladásakor, illetve vételekor mind a magánszemélyeknek, mind az építőipari vállalkozásoknak és ingatlanközvetítőknek (amennyiben az ingatlan átmenetileg a tulajdonukba kerül) – a szolgáltatóknál megszokott módon – fontos a...

... tulajdonosváltozás tényét eladónak és vevőnek egyetemlegesen, a BIOKOM Kft. ügyfélszolgálatán személyesen, vagy akadályoztatás esetén megbízott útján 15 napon belül bejelenteni. Tehát ugyanúgy, mint a többi közszolgáltatás esetében, a hulladékkezelési szolgáltatásnál sem elegendő a régi ill. az új szerződő partner egymás közötti szóbeli egyeztetése, a tényeket a BIOKOM Kft. ügyfélszolgálatán személyesen szükséges jelezni 15 napon belül. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a BIOKOM Kft. továbbra is a régi partnernek számlázza ki a díjat, hiszen nincs információja a változás bekövetkezéséről. Az írásbeli bejelentésig a közszolgáltatási díj a korábbi szerződő partnert terheli.


A Hulladékgazdálkodási törvény értelmében ingatlan bérbeadása esetén az ingatlantulajdonos mögöttes felelősséggel tartozik bérlője iránt, tehát az esetlegesen keletkező díjhátralék megfizetéséért még abban az esetben is a tulajdonos felel, ha a számla át van írva a bérlő nevére.

A 2005. decemberi jogszabályváltozást megelőző időszakban a pécsi önkormányzat feladata volt a behajthatatlan lakossági tartozások megtérítése a BIOKOM Kft. számára, de ezt követően – mint jelenleg a gépjárművek esetében is gyakorlatnak számít – a tulajdonos felel a lakók (használók) által felhalmozott tartozásokért. A tartozással összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei szintén adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek a tulajdonos felé, amennyiben azok a használótól behajthatatlanok.

A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató felhívja a használó/ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására, és felszólítja annak teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követő 90. nap után a közszolgáltató - a felszólítás megtörténtének igazolása mellett - a díjhátralék adók módjára történő behajtását a települési önkormányzat jegyzőjénél kezdeményezi. A kezdeményezés kézhezvételétől számított nyolc napon belül - a külön jogszabályban meghatározottak szerint a jegyző intézkedik a díjhátralék, a késedelmi kamat és a felmerült költségek behajtása érdekében.

 

 

BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft.

 

Hozzászólások

 
0 #2 Büro 2011-08-24 09:04
Ez tényleg szörnyű!!! :cry:
Idézet
 
 
0 #1 Akárki 2011-08-22 18:01
Az ilyen és ehhez hasonló Biokomos közlemények rombolják igazán a cég képét. Valami rettenetes bikkfanyelven írták le amit akartak mondani. Ez a magyar nyelv rongálása!!! Nincs oött egy ember, aki tud fogalmazni, ált. isk. alsó tagozatos szinten?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés