Megnyílt a Pécsi Nemzeti Színház legújabb évadja

2011. augusztus 23. kedd, 13:21 Bereczki Lajos Színház
PDF
Pécs város önkormányzatának vezetői és a színház új vezérkara közösen nyitották meg a 2011-2012es színházi évadot. Köszöntötték...
...a nemrég kitüntetett Ulrich Dórát és a nyolcvanévesen is aktív színész Barkó Györgyöt.


A Pécsi Ércbányász Fúvószenekar Színház téri térzenéjét követően kedden délben tartotta nyilvános évadnyitóját a Pécsi Nemzeti Színház. Az eseményt megelőzően dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere, Nagy Csaba és Csizi Péter alpolgármesterek, valamint dr. Hoppál Péter a kulturális bizottság elnöke premier bérletet váltott, ezzel is jelképezve elkötelezettségüket a pécsi kultúra és ezen belül a színjátszás iránt.

Az ünnepi eseményen Rázga Miklós színházigazgató tájékoztatta a megjelenteket az előttünk álló évad legfontosabb eseményeiről. Amint mondta a színház majdnem teljesen új vezetéssel indul neki az évadnak. Gulyás Dénes az opera tagozatot vette át, míg ő a drámai területet irányítja, egyedül Vincze Balázs maradt a régi vezetőségből, aki továbbra is a balett irányítását végzi. Rázga Miklós hangsúlyozta, nem csak az épület újult meg, kívül-belül, hanem a repertoár is. A nagy elődök útján kívánnak járni a 116 éves Pécsi Nemzeti Színházban, többek között Sík Ferenc, Csaba Zita, N. Szabó Sándor szellemi örökségét kívánják továbbvinni. Utóbbi művész emléktábláját kedden délután öt órakor avatják a volt Szobaszínházban, amely mostantól a nemrég elhunyt pécsi színész nevét viseli majd. Az idei műsorban több olyan előadás lesz, melyet a családok közösen tudnak megnézni, ezen kívül iskolai rendhagyó irodalom órákra is készülnek. A Lúdas Matyi, a Kétfejű Fenevad, az Édes Anna, a Dzsungel Könyve és még több más darab várja a színházrajongókat.
Gulyás Dénes is ennek a programnak a zene tagozaton zajló irányait írta le. Itt is az iskolai programokba kapcsolódnának be és viszont. Szeretnének kimenni az általános és középiskolákba izgalmas és a gyerekeknek szóló zenés műsorokkal, de az iskolásokat is szeretnék bevonzani a színházba. A repertoárból a Falstaffot emelte ki, melyet még nem játszottak Pécsett. Ez azért fontos Gulyás számára, mert a darab nagyon sok remek szereplehetőséget biztosít az énekesek számára, és remekül összekovácsolja a társulatot. Szeretné, ha a most induló évad nem a panaszkodásról és a nehézségek felemlegetéséről szólna, hanem az elmélyült művészi munkáról.




A színház új vezetése: (balról) Gulyás Dénes, Rázga Miklós és Vincze Balázs


Vincze Balázs szerint jó évet zárt a balett tagozat, soha ennyi díjat nem gyűjtöttek be, mint tavaly. A saját nevelésű táncosokra felfigyelt a szakma, de szerencsére a fiatalok nem akarnak Pécsről távozni, így lehet továbbra is építkezni. Vincze nem szeretne szakmailag egyhelyben maradni, ezért magasra teszi idén is a mércét. Ehhez három férfi táncost szerződtet, akik most csatlakoznak a társulathoz. Két végzett művészeti szakközépiskolást, egy táncművészetit végzett fiatalt és egy régebben Pécsett is szereplő, tapasztaltabb táncost Pataki Szabolcsot szerződtette le. A műsortervben szerepel az Othello, marad továbbra is műsoron a Giselle és jövőre Kínába is ellátogat a társulat. Nem mellesleg ebben az évadban rendezik az V. Pécsi Tánctalálkozót, amely a szakma egyik jelentős országos eseménye lesz.
Az évadnyitó rendezvény után a megjelent pécsi polgárok, művészek és újságírók a megújult színházi büfében fogyaszthattak el egy frissítőt, ahonnan akár a felújított színházi erkélyre is kimehettek. Amint azt már írtuk, délután öt órakor ünnepélyesen leleplezik azt a domborművet, melyet N. Szabó Sándor emlékére készített Trischler Ferenc szobrászművész a színészről elnevezett próbaterem mellett.

 

Hozzászólások

 
0 #3 Tüke 2011-09-28 17:19
Telt házakat, sok sikert az új évadhoz! :lol:
Idézet
 
 
0 #2 Kukori 2011-08-24 08:40
Most úgy tűnik, egy csapat irányítja a színházat. Ez jó.
Idézet
 
 
+1 #1 Hory 2011-08-23 17:39
Szurkolok a színháznak, hogy ne hulljon vissza a középszerűségbe !
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés