Beköltözik a negyedik halmazállapot a Cella Septichorába

2011. augusztus 26. péntek, 08:02 Képzőművészet
PDF

Nem kevesebbre vállalkozik Romvári Márton képzőművész, mint hogy a negyedik, azaz a plazma halmazállapotot járja körbe új kiállításán. „Az anyag negyedik halmazállapota” című tárlat 2011. augusztus 26-án 18 órakor nyílik meg a Cella Septichora Látogatóközpontban. A megnyitón Garamvölgyi Attila zongoraművész működik közre.



„A három klasszikus halmazállapoton kívül, mint légnemű, folyékony és szilárd létezik egy negyedik is, a plazmaállapot. A plazma, mint a csillagok alkotóeleme a leggyakoribb anyag a világegyetemben. Belső szerkezetét tekintve leginkább egy olyan mágneses erőtérként írható le, ahol a részecskék szabadon mozogva kölcsönhatásba lépnek egymással. Mikroszkopikus alakzat, amely alapegység, de összeér benne az idő és a tér. Inspiráló fogalmi keretet kínálhat Romvári Márton festészetének megközelítéséhez, amely jellemző tulajdonságait tekintve, szintén ilyen mezőként modellálható”fogalmaz Mészáros Zsolt a képzőművészről és a központi témáról.

Romvári Márton (Budapest, 1975-) 2001-ben diplomázott a Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, 2002-ben a pécsi Közelítés Galéria adott otthont Asztal című tárlatának. Nem túlzás azt állítani, hogy „Az anyag negyedik halmazállapota” című kiállítás „ősbemutató”, hiszen a legtöbb közszemlére bocsátott alkotás (öt kivételével) idén nyáron készült. A több mint harminc kiállított műtárgyat egy különleges, dobozra vetített animáció egészíti ki.

A képzőművésznek szoros a Pécshez való kötődése, édesanyja és nagyszülei is a baranyai megyeszékhelyen éltek, így ez a tárlat igazi visszatérést jelent számára. „Örülök annak, hogy alkotásaim a Cella Septichora Látogatóközpontban lesznek láthatók. Festményeimen kívül néhány térbeli művel is készültem, amiben az egykori spirituális tér inspirált. Úgy vélem, aki ellátogat a kiállításra, áttekintést nyerhet az utóbbi évben készült munkáimból.”fogalmazott Romvári Márton.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés