Kiállításdömping a Pécsi Galériában

2011. augusztus 29. hétfő, 14:07 Képzőművészet
PDF

A Pécsi Galéria Zsolnay Negyedben található Kiállítóterének egyik falán avatják fel azt a "dicsőségfalat",  amely a rangos állami művészeti díjban részesült, Pécshez kötődő, itt tanító neves ipar- és képzőművészek, valamint építészek munkásságát illetve személyét hivatott megörökíteniAz elkövetkező félév során pedig számos kiállítással várja a művészetek iránt érdeklődőket a Pécsi Galéria két kiállítótere.

 

"Mindenhol vannak világhírű művészek, csak Pécsnek több van és számunkra kicsit többet jelentenek." Ezekkel a szavakkal vezette be Gamus Árpád, a Pécsi Galéria igazgatója a jelen és a közeljövő több művészeti eseményéről, kiállításáról szóló sajtótájékoztatót. Pinczehelyi Sándor, Bencsik István vagy éppen Keserű Ilona nevét nem csak Pécsett, hanem szerte a nagyvilágban ismerik. Ha elmegyünk külföldre, például Szöulba, vagy Amerikába, akkor azt látjuk, hogy Keserű Ilona művészete előtt leborulnak az emberek. De lehetne említeni nagyon sok alkotót a baranyai megyeszékhely közeli és kicsit távolabbi múltjából, sőt a jelenből is szép számmal.

Ezen művészek előtti tisztelgésként állították fel a Pécsi Galériában a Dicsőségfalat, ahol a különböző rangos állami díjakban részesült alkotók neveit, portréit találjuk, valamint azt, hogy melyik évben kapták az adott kitüntetést. A falon olyan, Kossuth-, Munkácsy-, Ferenczy Noémi-, Ybl-díjas, vagy Kiváló és Érdemes Művész kitüntetéssel rendelkező alkotók kapnak helyet, akik a nagyvilágban öregbítették Pécs hírnevét. Azonban nem csupán egy nevekkel "teleírt" fal, hanem egy hozzá kapcsolódó kiállítás is várja a Pécsi Galéria új kiállítóterébe ellátogató, a kortárs művészeti iránt érdeklődőt, aminek a rendezők stílszerűen és egyszerűen a "Mesterek" címet adták. Gamustól megtudhattuk, a tárlat ötlete nem tegnap született: az eredetileg a Kisgalériába tervezett program meghiúsult, hiszen az megszűnt, az EKF évében pedig amúgy sem tudtak sort keríteni, többek közt a Pécsi Galéria költözése miatt.

 

Gamus mellett Oszoli Dénes, építész, a Pécs M.J.V. Városfejlesztési és Kommunális Bizottság elnöke, akit az igazgató a Mesterek kiállítás megnyitására felkért

 

A következő dátum a POSZT ideje lett volna, de itt szintén el kellett tolni a dátumot, így végül most nyílik meg a kiállítás, ráadásul egyszerre kettő, hiszen a Széchenyi téren található Pécsi Galériában szeptember 1-én, a Város Napján megnyílik az Igazi Való Világ című tárlat is. A címnek semmi köze a kereskedelmi tévében futó reality show-hoz, sokkal inkább a mostani pillanatról szól. Hogy konkrétan mit jelent ez? A kiállítás kiírásában szerepelt, hogy a pécsi és baranyai művészek csakis 1-2 évnél nem régebbi alkotásaikat ajánlhatják be a Galériába, vagyis a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogyan látják, mit gondolnak a jelen pillanatról, a mostani világról az alkotók. Gamus Árpád azt is elmondta, a kiállításnak tétje is van, hiszen a képző-, és iparművészek közt pénzdíjakat, közönségdíjat osztanak ki és a nyertes alkotók lehetőséget kapnak arra, hogy 2012-ben a Pécsi Galériában egy közös kiállításon mutathassák be a munkáikat.

 

Mesterek képei és szobrai

 

Alighogy az Igazi Való Világ képei lekerülnek, Arad városa kapja meg a teret, az aradi vértanúk kegytárgyait fogja kiállítani az Aradi Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum. A tárgyak november 20-ig tekinthetők meg, szeretnék, hogy minél több iskolás csoport is ellátogasson ide és kerülhessen a történelem "tapintható" közelségébe. A Zsolnay Negyedben pedig Hopp-Halász Károly paksi képzőművész képeiből - aki a paksi képtár és a művésztelep létrehozásában jeleskedett - nyílik majdnem év végéig egy tárlat. Még az év vége előttre pedig egy Istókovics kiállítást terveztek, aminek már 2010 januárjában, az EKF megnyitó idején volt egy első része, most év végén viszont már a Zsolnay Negyedbe, a hatalmas falfelületekre fognak kerülni az egyedi hangulatú alkotások. Mengyán András pedig a Széchenyi téri Galériában fogja kinetikus művészetét bemutatni. A tárlat különlegessége lesz, hogy a mozgó látványelemek közé be lehet majd sétálni.

 

Akikre büszkék lehetünk - a Dicsőségfal

 

A Dicsőségfal pedig - az elképzelések szerint - minden évben tovább fog terebélyesedni, új kitüntetettek, Pécsett tanító alkotók kerülhetnek , hirdetve a baranyai megyeszékhely világhírű képző- és iparművészeit.

Dicsőségfal avató és Mesterek megnyitó: Pécsi Galéria új kiállítótere, Zsolnay Negyed, augusztus 29., 18 óra

A kiállítás megtekinthető: 2011. október 2.


Igazi Való Világ megnyitó: Pécsi Galéria, Széchenyi tér, szeptember 1. (Város Napja) 17 óra

A kiállítás megtekinthető: 2011. október 2.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés