Művészenként „tizennyolc és fél”

2011. augusztus 31. szerda, 20:32 Képzőművészet
PDF

Jobb, ha mindenki tudja: Palatinus Dóra és Makra Zoltán műve díszíti mostantól Pécsett az Uránbányász teret. A „37 négyzetméter” című nyertes pályamű ugyanis hivatalosan is a pécsieké, elsősorban az uránvárosiaké lett. (Galériával!)

 


Sokan, legalább két-háromszázan tartották fontosnak, hogy elmenjenek szerdán, 18 órakor, a városrész központi területére. Ahol ott áll a fém és üveg kompozíciója. Emléket állítva a múltnak, gondolatokat ébresztve, sőt, megosztva azokat, akik  nap-nap után fogják látni azt, vagy majdnem olyat, amiben emberek ezrei, tízezrei éltek, évtizedeken keresztül.

Voltak érvek, meg persze ellenvetések egyaránt, mióta kiderült, a Victor Vasarely Alapítvány, az Aix-en Provance városában működő művészeti csoportosulás döntéshozói „kitalálták”, mit is szeretnének látni Pécsett.

Végül egy alkotópáros gondolat lett a nyertes, de nem feltétlenül azért, mert egy kissé hasonlít az általuk megálmodott alak-, és színvilág Victor Vasarely formai megvalósulásaihoz. Inkább azért, mert Pierre Vasarely, a magyar mester „már” francia unokája, koraesti beszédében kitért arra, hogy minden ilyen köztéri szobornak közel kell kerülnie a szociálisan érintettekhez. Vagyis a helyi lakókhoz. Azokhoz, akik élettel töltik meg a hétköznapokat.

– Vigyázzunk közös új értékünkre – tért ki rá beszédében dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, aki szintén megtisztelte az eseményt. – Aki erre jár, néha meditáljon el az elődök sorsán, esetlen önnön létén, amit akár fel is ismerhet, a helyszínen. Mindez az EKF 2010-es évének utóhatásaként is értékelhető.

– Talán a legfontosabb pillanat, amikor egy mű végleg a helyére kerül – vélekedett Makra Zoltán, akinek a fejéből, társakét kipattant az egész fele. Amit persze csak egy egyszerű osztással lehet 18,5-nek nevezni. Mert csak a művésztárssal, Palatinus Dórával tudtak egy közöset, maradandót adni Pécsnek.

Azt csak az idő dönti el, mennyire tudjuk felnőttként kezelni a „hívogató, nagy felületeket”. Talán erről egy szót se többet, nehogy aztán ötletgazdák legyünk bármihez!

 


Apraja-nagyja kiváncsi volt a különös, új "lakásra"

 

Tekintélyes számú közönség jelent meg az Uránbányász téren


Horváth András a Dél-Dunántúli Építész Kamara nevében köszöntötte a közönséget és a szobrot

 

Jobbról a második és harmadik: Makra Zoltán és Palatinus Dóra, a 37 m2 című alkotás tervezői

 

Páva Zsolt arra kérte a közönséget és az itt lakókat: fogadják el és értelmezzék a szobrot

 

Pierre Vasarely összeszedte minden magyar tudását, igaz, puska segítségével

 

Az Enemy Squad breakesei szórakoztatták a nagyérdeműt a placcon

 

Harminchét négyzetméter, ami az égbe tör

Hozzászólások

 
0 #1 Roland 2011-09-01 13:03
Egy elcseszett fém tákolmány, egy amúgy is zsúfolt téren. A városlakók majd úgyis kritikát mondanak róla.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés