Nagyon népszerű a Gyugyi-gyűjtemény és a Zsolnay Mauzóleum

Nagyon népszerű a Gyugyi-gyűjtemény és a Zsolnay Mauzóleum

2011. szeptember 06. kedd, 10:55 Közélet
PDF

A Gyugyi-gyűjtemény egy év alatt több mint negyvenezer, a Zsolnay Mauzóleum egy hónap alatt több mint 6000 látogatót vonzott. A PTE Művészeti Karának beköltözése folyamatos, akárcsak a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás elÅ‘készítése. Zsolnay Negyed hírek.

 

 

 

Egy éve, 2010. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a világhírű Gyugyi-gyűjtemény Pécsett, a Zsolnay Negyedben. Az elsÅ‘ hónapok az elÅ‘zetes várakozásokat is felülmúló népszerűsége késÅ‘bb sem hagyott jelentÅ‘sen alább. Hasonló jelenség tapasztalható a 2011 júliusában megnyílt Zsolnay Mauzóleum esetében is.

2010. szeptember 1-jétÅ‘l Pécsett láthatja a nagyközönség Gyugyi László, Amerikai Egyesült Államokban élÅ‘ műgyűjtÅ‘ Zsolnay-porcelánokból álló gyűjteményét, melynek a Zsolnay Negyedben található Sikorski-ház ad otthont. A Zsolnay Aranykora című kiállítás olyan egyedi darabokat tartalmaz, amelyek a gyár egyik legsikeresebb korszakában születtek.

2010 novemberéig, az elsÅ‘ tíz hét során tízezer látogató tekintette meg a gyűjteményt, amely jól bizonyítja a tárlat sikerességét és népszerűségét. Komor István, a Zsolnay ÖrökségkezelÅ‘ Nonprofit Kft. Örökség Divíziójának vezetÅ‘je elmondta: a kezdeti hónapok kiemelt érdeklÅ‘dése nem sokkal hagyott alább 2011-ben sem, annak ellenére, hogy hosszú ideig a kiállítás megközelítése sem volt problémamentes, ráadásul máig csak elÅ‘zetes bejelentkezéssel látogatható.

A statisztikák szerint az egy esztendÅ‘ alatt hozzávetÅ‘legesen 40 000 vendég fordult meg a Sikorski-házban a kollekció megtekintése miatt. Ebben az összesítésben szerepelnek egyrészt azok a hazai középiskolások is, akiket dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere hívott meg Pécsre, valamint számos protokollesemény részvevÅ‘je, illetve kiemelten fontos személyek szintén megismerhették már a Gyugyi-gyűjteményt. „Nagy örömöt jelent számunkra, hogy a társadalmi pozíciótól, beosztástól, életkortól teljesen függetlenül kitűnÅ‘k a visszajelzéseink, az embereket elbűvöli a látvány, a kiállítás nyújtotta esztétikai élmény” – mondja Komor István.

Ha a Zsolnay Negyed kivitelezése befejezÅ‘dik, akkor állandó nyitva tartással (hétköznapokon 9-18 óráig) működik majd a Gyugyi-gyűjtemény, addig azonban balesetvédelmi és jogi szabályok a bejelentkezéses látogatást teszik csak lehetÅ‘vé. A kivitelezÅ‘ a tervek szerint 2011 novemberében vonul le a területrÅ‘l.

Szintén nagyon fontos esemény volt a felújított Zsolnay Mauzóleum átadása. A népszerűség itt is számokkal bizonyítható, a július 19-i nyitás óta 6200 ember volt kíváncsi a különleges épületre. „Nagyon örülök ennek az adatnak is, hiszen korábban a szakmai tervekben, a megvalósíthatósági tanulmányban is az szerepelt, hogy a fenntarthatósághoz éves szinten 100 000 fÅ‘ látogatóra van szükség a Zsolnay Negyedben. Ha az eddigi számokat tartani tudjuk, akkor teljesülni fognak az elvárások” – fogalmaz a divízióvezetÅ‘.

Komor István szerint a Zsolnay Negyed komoly márkanévvé válik a közeljövÅ‘ben. Úgy véli, az új városrész sokkal többet jelent majd, mint a beköltözÅ‘ kulturális attrakciók összessége, elég csak a hamarosan induló vendéglátóegységekre gondolnunk. A szakember elmondta: a Negyed kivitelezése gÅ‘zerÅ‘vel halad, a 44 000 négyzetméter megépített terület 99%-ának már most ismeretes a funkciója és jövÅ‘beni szerepe.

A PTE Művészeti Karának beköltözése folyamatos, akárcsak a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás elÅ‘készítése. Hamarosan lezárul a vendéglátóipari egységek üzemeltetésérÅ‘l szóló szerzÅ‘déskötések sora, valamint nemsokára kiírják a kereskedelmi céllal bérbe vehetÅ‘ helyiségek pályázatait is. A Zsolnay Negyed Kódexe már megszületett és Pécs MJV Közgyűlése jóváhagyta azt, azonban a kivitelezés befejezésével az egységes működési rend kialakítása az elkövetkezÅ‘ idÅ‘szakban történik meg. A hatékony üzemeltetés pedig a fenntarthatóság mellett az épületek karbantartása, a humán erÅ‘források fejlesztése miatt is fontos lesz.

További információk:
http://www.gyugyi.hu/
http://www.zsn.hu/mauzoleum

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés