Felújítják a Kossuth téri zsinagógát

Közélet
PDF
Belső rekonstrukció előtt áll a pécsi zsinagóga. Mindezt egy szerda délelőtti sajtótájékoztató keretében, magában az épületben (képünkön a homlokzat) jelentette be Schönberger András rabbi, dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő társaságában. A munkálatok hamarosan meg is kezdődnek a belső térben.




Az Értékes Pécs projekt keretein belül, még február hónapban megindulhatnak a munkálatok, a Kossuth tér keleti oldalát lezáró épületegyüttesben. Erről számoltak be az érintetek képviselői, 2014. második havának 12. napján.

Erre azért kerülhet sor napokon belül, mert korábban a Pécsi Zsidó Hitközség is csatlakozott ahhoz az egyházi sorozathoz, ahol értékes, a megyeszékhelyen található vallási helyek megszépítése volt az elsődleges célkitűzés.



A karzat egy része ad majd helyet a kiállításnak

Elsősorban belső festésről, a beázások megszüntetéséről, az orgona felújításáról van szó, jelenleg ezeknek van meg a pénzügyi fedezete. Ami bruttó 92 millió forintot tesz ki, pillanatnyi állás szerint.

Ezzel szoros összefüggésben, hamarosan elkészülhet egy olyan átfogó kiállítás is, ami a helyi zsidóság történetét, neves személyiségeit mutatja be, a kor legmodernebb eszközeit is segítségül hívva. Amire 19 millió forintot különítettek el.

Ha ez is megvalósul, akkor a zsinagóga szerepe egy kissé átértékelődhet. Hiszen jól illeszkedhet egy olyan sorozatba, ami a nagy világvallások lokális kincseit tárja az érdeklődők elé. Beleértve természetesen az ókeresztény kápolnától a székesegyházig, török eredetű mecsetekig mindent, ami fontos lehet a város polgárai, illetve a turisták számára egyaránt.

Ketten tervezték az épületet

A pécsi zsinagóga jelentősége óriási. Hiszen az egyik legszebb ilyen házról beszélhetünk Magyarországon. Ráadásul az eredeti funkciója is megmaradt. A terveket egyébként Gerster Károly, illetve Frey Lajos készítette el. Azután, jórészt adományokból valósulhatott meg az építkezés, még 1864-től 1868-ig. Utoljára tíz évvel ezelőtt, a külső falait újítottál fel a vallási központnak. Most elkövetkezhet a belső átalakítása is, az értékek megtartása mellett.  


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés