I. Pécsi Építészeti Filmnap

Bereczki Lajos Színház
PDF
Az Építészet ma programsorozat egyik állomásaként, csütörtök délután az Uránia moziban érdekes kísérletnek lehetek tanúi az érdeklődők. Három építészeti témájú filmet láthatott a közönség, amelyek a maguk nemében egyedülálló építészeti alkotások születését, pusztulását, illetve harmonikus használatát dokumentálták. A vetítéseket közéleti est követte, amelyen a jó hangulatról a LazaC együttes gondoskodott.
Az esemény kezdete előtt beszélgetünk dr. Kondor Tamással, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának adjunktusával, és Polyák Leventével, Kortárs Építészeti Központ munkatársával. A KÉK már szervezett hasonló filmnapot Budapesten, sőt nem is az első ilyen eseményen vannak túl.

A vetítések varázsa abban van - fűzi hozzá Levente - hogy a nézőt beavatják a kívülről sokszor titokzatosnak tűnő tervezési és építési folyamatba. Nem véletlen, hogy nagy sikere volt a napokban szintén Budapesten, a még el nem készült négyes metróvonal állomásait bemutató túrának. Hatalmas tömegek indultak el, hogy még az átadás előtt bekukkantsanak a használaton kívüli alagútba, vagy megnézzenek egy szerkezetész állomást . A filmek is ilyen hatást váltanak ki a nézőből, az első alkotás például a híres pekingi olimpiai stadion építését dokumentálta, a tervezéstől az utolsó csavar helyrekerüléséig. A film megkísérli a két építész kontextualista módszerének bemutatását, végigkíséri a tervezési folyamatot, érzékelteti a kínaiak partner szándékait, elvárásait, stratégiáit.

A második film egy japán sziget tündöklésének és törvényszerű bukásának a története, amely egy svéd rendező munkája. Hashima a tenger alatti szénbányászat bázisa volt a hatvanas évekig. Itt építettek japánban először tájfun-biztos épületeket a bányászok számára. A kőolaj kitermelésének előretörésével a szénbányászat megszűnt és a szigetet elhagyták egykori lakói. Azóta szellemszigetként emlegetik.

A harmadik alkotás Rem Koolhaas bordeaux-i házáról szól, amely a kortárs építészet egyik remekműve. A filmben nem az építészet legújabb és lenyűgöző teljesítményét  ábrázolják, hanem sokkal inkább az épület belső tereiben jelenlévő intimitást, mint új építészeti minőséget jelenítik meg.

Kondor Tamás még a filmek vetítése előtt hozzátette - a mostani pécsi filmnapot még követni fogják hasonlók, a jelenlegi kínálat tulajdonképpen teszt, kíváncsiak a nézők véleményére és ennek megfelelően állítják össze az idén őszre tervezett második ilyen esemény programját. Saját filmen is gondolkodnak, de az egészen biztos, hogy nem 2010-ben mutatják be.


Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-07 10:27
Rengeteg jó építészetről szóló film van,remélem ősszel azokból is láthatunk párat. Hol lehet majd javasolni ilyeneket?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés