Hétfőn este: Mesterek és tanítványaik

Zene
PDF
Nincs olyan évad, amikor ne jelentkezne valami évekre meghatározó újdonsággal, hagyományteremtő zenei sorozattal a Pannon Filharmonikusok. Idén több ilyen szenzációs program is indul, a Mesterek és tanítványaik mindemellett különösen kedves és igazi lokálpatrióta megoldás, mert a pécsi klasszikus zenei utánpótlásnak, a legtehetségesebb fiataloknak kínál nagyzenekari szereplést. A pécsi Mesterek és tanítványaik hangverseny olyan kiemelkedő képességű diákokról szól, akiknek a tanárai között találunk a Pannon Filharmonikusok muzsikusait is.

A szólót tehát a 12-18 éves különleges tehetségek kapják, hét ifjú pécsi muzsikus: Domján Katalin – cselló, Forró Fruzsina – fuvola, Sturcz Noémi – ének, Szőke Noémi – szaxofon, Balogh Ádám – zongora, Girán Péter – gitár és Győri András – oboa. Mestereik a város legkiemelkedőbb zenetanárai: Csányiné Imre Zsuzsanna, Kovács Árpád, Burkus Istvánné, Schmidt Ildikó, Szendrői Zsuzsanna, Straub Tamás és Sturcz László. Külön érdekesség a Pannon Filharmonikusokkal való kapcsolatuk a tehetségeknek és tanároknak, hiszen Sturcz László, a Pannon Filharmonikusok első oboistája a tanára Győri Andrásnak, aki a zenekar nagybőgősének, Győri Kornélnak a fia, a tehetséges tanítvány, Sturcz Noémi, aki énekesként lép fel, Sturcz László lánya. Balogh Ádám édesanyja a Pannon Filharmonikusok csellóművésze, Révész Lívia, édesapja, Balogh Jenő pedig rendszeresen fellép ütőhangszeresként a zenekarban.


A fellépés célja az, hogy a város megismerje igazi értékeit. Hiszen Pécsett alap-, közép- és felsőfokon is zajlik zenei képzés, kiemelkedő tehetségekkel. Ennek a magas szintű oktatásnak az eredményeiről, sikereiről pedig a város zenebarát lakosaihoz szinte semmi nem jut el, még az egyetemi diplomahangversenyek is zárt ajtók mögött zajlanak, tanítási belügyként kezelik. Pécsnek évente négy-öt hangszeres országos versenygyőztes növendéke is van, ám ezeket a kiemelkedő szólistákat sehol nem hallhatjuk játszani. Hogy, miért fontos ez? Nos, az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az érdeklődés a zenei pálya iránt, vannak hangszerek, amelyeket nem nagyon akar választani senki – hegedülni például 10 év alatt lehet megtanulni közepes szinten, és a vele járó többórás napi gyakorlás nem túl vonzó. Persze akadnak még népszerű hangszerek, a gitár, a furulya, a fuvola például töretlenül hódít, de az igazi zenekari alapot nem ez a hangszeres kör jelenti. Egy zenei vonalon is tehetséges 14 éves gyereknél, aki többnyire az iskolai tanulmányaiban is a legjobbak közé tartozik, ebben a korszakban nagyon lényeges kérdés, hogy muzsikusnak készüljön, vagy más, „pénzkereső” szakmát válasszon. Hihetetlen lökést adhat ennek a fiatalnak, ha megismeri a siker ízét, a zenekari koncertek hangulatát, azt a miliőt, amit egy szimfonikus mű bemutatása, az együttessel közös szóló eljátszása jelent. Elgondolkodtató  például, hogy a Zeneakadémián lediplomázott zeneművészek döntő többségének soha nem adatik meg a záróhangversenyt megelőzően a szimfonikus zenekari kíséret. A Mesterek és tanítványaik ingyenes előadásához kapcsolódik még egy hangverseny, amellyel a Pannon Filharmonikusok egy régi adósságukat szeretnék törleszteni a zenerajongók felé. Az utóbbi éveken kétszer is beharangozták már a Carmina Buranát a pécsi zenekar előadásában, de a szabadtéri bemutatót mindkét alkalommal elmosta az eső. Most tehát újra megkísérlik, hátha kegyesebbek lesznek az égiek.

A különleges koncert érdekes játékkal egészül ki. A facebook közösségi portálon és a helyszínen begyűjtött „tapslapokkal” gyűjthetnek a tehetségek rajongókat. Akinek a legtöbben tapsolnak, egy ingyenes fürdőbelépőt kap, ahova elviheti az osztálytársait is!

Vetettem violát, Nyisd ki, rózsám…, Én az éjjel… (hangszerelte:Győri Kornél)
Közreműködik: Sturcz Noémi – ének (13 év, VKI Belvárosi Általános Iskola, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Burkus Istvánné)

Francois Borne: Fantaisie brillante sur Carmen
Közreműködik: Forró Fruzsina – fuvola (14 év, ANK 1. Sz. Általános Iskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Kovács Árpád)

Mario Castelnuovo-Tedesco: Concerto in re
Közreműködik: Girán Péter – gitár (16 év, PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Straub Tamás)

Donizetti: F-dúr concertino
Közreműködik: Győri András – oboa (16 év, PTE 1.Sz. Gyakorló Általános Iskola, Leőwey Klára Gimnázium, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Sturcz László)

Mozart: d-moll zongoraverseny I. tétel
Közreműködik: Balogh Adám – zongora (12 év, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola
VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Megyimoreztné Schmidt Ildikó)

Nölck (hangszerelte: Szabó Ferenc): D-dúr concertino
Közreműködik: Domján Katalin – gordonka (11 év, Szent Mór Katolikus Iskolaközpont, Mestere: Csányiné Imre Zsuzsanna)

Paule Maurice: Tableaux de Provance III-IV-V.tétel
Közreműködik: Szőke Noémi – szaxofon (17 év, Alsóvárosi ÁMK (Baja), III. Béla Gimnázium (Baja)
Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, Mestere: Szendrői Zsuzsanna)

2010. június 21. 17.00h Kossuth tér
(rossz idő esetén 18.00h PTE Romhányi Aula)

Zenekar: Pécsi Szimfonietta
Vezényel: Vass András

 

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-06-21 15:12
Az eső miatt 18 órakor az ÁOK AULÁBAN A SZIGETI ÚTON.

Utána uo. a CARMINA BURANA!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-21 13:45
Csak ajánlani tudom a koncertet/koncerteket mindenkinek - a fanyalgóknak is! -, mert nagyon színvonalasak ezek a hangversenyek :roll:
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés