Kultúrhét Pécsett, már nem először, de tizennegyedszer

Zene
PDF
Tizennegyedszer is „belevágnak”, vagyis lesz Nemzetközi Kultúrhét Pécsett. Az immár komoly hagyományokkal rendelkező eseménysorozat július 24-e és július 31-e között zajlik, a baranyai megyeszékhelyen. Ez még azoknak is remek hír, akik csak korlátozottan érdeklődnek a forgatag iránt, mert a zenék, koncertek mindenki számára ingyenesek lesznek.
Tarrósy István (képünkön) fiatalember, mégis, már a sokadik találkozót szervezi.

Az icwip egy rövidítés, hosszan is lehet mondani, angolul. Ezt különösen azok az újságírók kedvelik, akiket a karakterek száma alapján fizetnek. Tehát a 14th International Culture Week in Pécs az, ami miatt ismét jó szórakozási lehetőségek is lesznek a belvárosban, általában este, a Dóm téren.

– Negyven országból háromszáznál több, de négyszáz főt meg nem haladó vendégsereget várunk – készített előzetes számvetést a főszervező, dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

– Kiket fogadnak?
– A felmérések szerint létezik egy olyan fiatal, általában egyetemistákból, korábbi hallgatókból álló réteg, akik rendszeres látogatói az ilyen összejövetelnek. Őket túlzás nélkül nevezhetjük fesztiválturistának. Rájuk mindenképpen számítunk.

– Léteznek „legtávolabbi” vendégek, egy ilyen eseménysorozaton?
– Eddig, az évek során hetven-hetvenöt országból jelentek meg érdeklődők Pécsett. Most akadt jelentkező Japánból, de Dél-Afrikából is. Bár csak az a biztos, ha majd megérkeznek.

– Közelebbről persze könnyebb az utazás!
– A szlovéniai Maribor, a lengyel Loodz, a romániai Temesvár olyan három város, akikkel kiváló a kapcsolatunk, rájuk feltétlenül számítunk.

– A fiatal értelmiségiek, illetve a jelöltek számára nagy buli lehet egy ilyen külhoni kiruccanás.
– Ez ugyan elvitathatatlan, de azért igyekszünk a tudományos előadásoknak, szekcióüléseknek is teret adni. A zene nyilván a közös nyelv, ám azért minden nem szólhat az italozásról, párkeresésről.

– Milyen anyagi keretből sikerül megteremteni a feltételeket?
– Alapvetően pályázati pénzekből, az Európai Unió is támogat ilyen rendezvényeket, most 30 millió forint körüli összeggel. Emellett a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa menedzsmentközpontja is 22 millió forinttal „szállt” be a műsorba. Mert a koncertek megszervezése a munka mellett anyagi áldozatotokkal is jár.

Hozzászólások

 
0 #6 Guest 2010-07-24 10:08
Boban Markovicra gondolsz, aki többször volt, ugye? Az egy másik személy!
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2010-07-23 19:20
Goran Bregovic többször volt Pécsett, nem kell ehhez sem icwip, sem EKF. Ezeket a rendezvényeket felcímkézik EKF rendezvénynek, így turbózzák az idei év kult. eseményeit. Azért senki sem hülye!!!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-07-23 19:15
Persze, hogy nem!!!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-07-23 15:45
Kedves Géza és Ludwig,
Igen, ez volt is, lesz is. Ha nem lenne, szegényesebb lenne az EKF-év, nem vitás. Idén viszont lehet nagyobb a fesztiivál, pl. Goran Bregovic-csal! Ezért nem kár, nem?!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-07-23 13:40
Na ezzel szinte minden idei EKF-s esemény így van... tavaly is voltak, meg előtte is, és jövőre is lesznek....Így nem volt nehéz összeállítani - jó pénzért - az EKF programot!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-23 12:23
Most megint nem értek valamit, az mitől EKF rendezvény? Mert adnak plusz pénzt? Ez EKF nélkül is lenne!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés