Kezdőlap > Kultúra > Zene > Kultúrhét Pécsett, már nem először, de tizennegyedszer

Kultúrhét Pécsett, már nem először, de tizennegyedszer

Zene
PDF
Tizennegyedszer is „belevágnak”, vagyis lesz Nemzetközi Kultúrhét Pécsett. Az immár komoly hagyományokkal rendelkező eseménysorozat július 24-e és július 31-e között zajlik, a baranyai megyeszékhelyen. Ez még azoknak is remek hír, akik csak korlátozottan érdeklődnek a forgatag iránt, mert a zenék, koncertek mindenki számára ingyenesek lesznek.
Tarrósy István (képünkön) fiatalember, mégis, már a sokadik találkozót szervezi.

Az icwip egy rövidítés, hosszan is lehet mondani, angolul. Ezt különösen azok az újságírók kedvelik, akiket a karakterek száma alapján fizetnek. Tehát a 14th International Culture Week in Pécs az, ami miatt ismét jó szórakozási lehetőségek is lesznek a belvárosban, általában este, a Dóm téren.

– Negyven országból háromszáznál több, de négyszáz főt meg nem haladó vendégsereget várunk – készített előzetes számvetést a főszervező, dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

– Kiket fogadnak?
– A felmérések szerint létezik egy olyan fiatal, általában egyetemistákból, korábbi hallgatókból álló réteg, akik rendszeres látogatói az ilyen összejövetelnek. Őket túlzás nélkül nevezhetjük fesztiválturistának. Rájuk mindenképpen számítunk.

– Léteznek „legtávolabbi” vendégek, egy ilyen eseménysorozaton?
– Eddig, az évek során hetven-hetvenöt országból jelentek meg érdeklődők Pécsett. Most akadt jelentkező Japánból, de Dél-Afrikából is. Bár csak az a biztos, ha majd megérkeznek.

– Közelebbről persze könnyebb az utazás!
– A szlovéniai Maribor, a lengyel Loodz, a romániai Temesvár olyan három város, akikkel kiváló a kapcsolatunk, rájuk feltétlenül számítunk.

– A fiatal értelmiségiek, illetve a jelöltek számára nagy buli lehet egy ilyen külhoni kiruccanás.
– Ez ugyan elvitathatatlan, de azért igyekszünk a tudományos előadásoknak, szekcióüléseknek is teret adni. A zene nyilván a közös nyelv, ám azért minden nem szólhat az italozásról, párkeresésről.

– Milyen anyagi keretből sikerül megteremteni a feltételeket?
– Alapvetően pályázati pénzekből, az Európai Unió is támogat ilyen rendezvényeket, most 30 millió forint körüli összeggel. Emellett a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa menedzsmentközpontja is 22 millió forinttal „szállt” be a műsorba. Mert a koncertek megszervezése a munka mellett anyagi áldozatotokkal is jár.

Hozzászólások

 
0 #6 Guest 2010-07-24 10:08
Boban Markovicra gondolsz, aki többször volt, ugye? Az egy másik személy!
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2010-07-23 19:20
Goran Bregovic többször volt Pécsett, nem kell ehhez sem icwip, sem EKF. Ezeket a rendezvényeket felcímkézik EKF rendezvénynek, így turbózzák az idei év kult. eseményeit. Azért senki sem hülye!!!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-07-23 19:15
Persze, hogy nem!!!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-07-23 15:45
Kedves Géza és Ludwig,
Igen, ez volt is, lesz is. Ha nem lenne, szegényesebb lenne az EKF-év, nem vitás. Idén viszont lehet nagyobb a fesztiivál, pl. Goran Bregovic-csal! Ezért nem kár, nem?!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-07-23 13:40
Na ezzel szinte minden idei EKF-s esemény így van... tavaly is voltak, meg előtte is, és jövőre is lesznek....Így nem volt nehéz összeállítani - jó pénzért - az EKF programot!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-23 12:23
Most megint nem értek valamit, az mitől EKF rendezvény? Mert adnak plusz pénzt? Ez EKF nélkül is lenne!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés