Még zöldebb az iskolatáska

L. J. Közélet
PDF

Bár már elkezdődött a tanév, s a gyerekek jól felszerelt táskákkal, tolltartókkal járnak iskolába, érdemes átgondolni, mi mindent is vásárolunk nekik az iskolára készülve. Nem is gondolnánk mennyi felesleges, csak szemetet képező fontosnak hitt dolog kerül be a tanulók eszközei közé . A Környezetünkért Közalapítvány munkatársai most ezekre hívják fel a gyerekek, s rajtuk keresztül a szülők figyelmét.

 

Mἃrcz Éva, az alapítvány vezetője elmondta, céljuk az, hogy a szülők és gyerekek környezettudatos gondolkodással válasszák ki azokat az iskolaszereket, amelyek majd bekerülnek a tanulók táskájába. A legjobb időszak a program megtartására az április, májusi időszak, de természetesen még most sem késő, hisz egyes iskolaszereket a tanév folyamán pótolni kell.

A tavaszi hónapokban már több iskolában tartottak szülői értekezletet, ahol tájékoztatták a szülőket, hogy a beiskolázáshoz mi mindent NE vásároljanak meg. Hiszen a környezettudatosság első lépése a vásárlási szokások megváltoztatása.

Letterné Berta Gabriella, a program vezetője hozzátette, a tanulók számára most olyan órákat tartanak, ahol minden diák megvizsgálhatja a saját tolltartóját, megbeszélik, hogy mi benne az, ami már tudatos vásárlás eredményeként került bele, illetve mi az ami szükségtelen. A gyerekek hamar megtanulják, hogy célszerűbb a fém hegyezőt megvenni, hisz a műanyag törékeny, s ebből többször kell újat vásárolni a tanév során. Az eltört műanyag hegyezők pedig a szeméthegyeket növelik.

Több dologra is felhívják a tanulók figyelmét, elsősorban arra, hogy mennyire környezetbarát anyagból készültek az egyes tárgyak, illetve hogy tartalmaznak-e a funkciójukhoz nem szükséges dolgokat (pl műanyag díszek a ceruzák végén). Fontos szempont az eszközök tartóssága is, hiszen egy-egy tárgyat akár az egész tanév során, vagy akár több éven is keresztül is használnak. Ezek mellett jelentős tényező a környezetvédelem szempontjából az is, hogy hol, melyik országban gyártották az adott iskolaszert, hiszen a világ más táján készült termékek akár több ezer kilométert is utazhatnak. A hazai, illetve a környező országokban gyártott áruk szállítási ideje is rövidebb, s ezzel is kevesebb szennyezőanyag keletkezik- tette hozzá Letterné Berta Gabriella.

A PTE 1. Sz Gyakorló Általános Iskolájának egyik tanítónője másodikos kislányával vizsgálta át a tolltartó tartalmát. Megállapították, hogy a natúr fa borítású környezetbarát ceruzák mellett megtalálható benne néhány díszesebb darab, s a radír is műanyagtartóban van. Dornné Balogh Szilvia elmondta, hogy sok esetben a praktikusság miatt vásárolnak kevésbé környezetbarát eszközöket. A műanyag, tartállyal ellátott hegyezőt ugyanis az órán is használhatja a kislány, míg a tartály nélküli fémet csak szünetben, a szemetes fölött. A műanyag borítású radírok kevésbé koszolódnak, hosszabb élettartamúak. Nem könnyű tehát a választás a környezettudatosság és praktikum között- tette hozzá Szilvia.

 

 

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-09-19 09:54
Nagyon jónak tartom, hogy egyszer végre valaki foglalkozik azzal, hogy a gyerekeink milyen felszereléssel járnak az iskolába. Nem mindig a legcsicsásabb a legjobb, főleg nem a leg környezetkímélő bb!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés