Török-magyar produceri találkozó Isztambulban

Török-magyar produceri találkozó Isztambulban

Színház
PDF
Az isztambuli Magyar Filmhét kettÅ‘s céllal került megrendezésre a Dél-dunántúli Filmalap és a Türsav által. Büszkén mutatta be a magyar film utóbbi éveiben készült alkotásokat, azonban a szervezÅ‘k a múlt prezentálása mellett nagyon nagy hangsúlyt fektettek a jövÅ‘re és a benne rejlÅ‘ lehetÅ‘ségekre is. Ezért Isztambulban 2010. szeptember 14-én sor került a második török-magyar produceri találkozóra a szakma jeles képviselÅ‘inek részvételével, amelynek elsÅ‘ felvonását az érdeklÅ‘dÅ‘  idén májusban, Pécsett követhette figyelemmel.

A megbeszélésen elsőként mindkét fél bemutatta saját iparát, kezdve a magyar féllel. Oláh Katalin, az MMKA sajtófőnöke rövid összefoglalót adott a szervezet szabályait és céljait. Kiemelte, az MMKA támogatások tekintetében az új magyar filmes generációt és a a koprodukciókat részesíti előnyben. Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára röviden bemutatta a szervezetet, Elek András, a Magyar Filmiroda gyártás-ellenőrzési osztályvezető a török partnereknek a 2004-ben életbe lépett filmtörvény pályázatokra, koprodukciókra vonatkozó megszabásait és előnyeit ismertette, kiemelten a külföldi produkciók számára visszaigényelhető 20 %-os adóvisszatérítést. Keresnyei János, a Dél-Dunántúli Filmalap ügyvezető igazgatója a filmalapokban és a kreatív klaszterekben rejlő lehetőségeket ecsetelte, külön kiemelve a Pécsett működő filmalap eddigi eredményeit és jövőbeli terveit.

Keresnyei beszámolója után Mehmet Altioklar producer meggyőző számokkal bizonyította, hogy a török filmipar határozottan fejlődik, és több éve letaszította a trónjáról az amerikai filmet. 2008-ban a 10 legnagyobb bevételt hozó film között csak egyetlen amerikai film volt, az iparág összbevétele ebben az évben 234 millió euróra rúgott! Televíziós téren is egyeduralkodó a török ipar, jelenleg 200 török gyártású sorozat készül (ezek nagy része szappanopera)! A találkozón a török kormány képviseletében részt vett Okan Yüce, a Kulturális Minisztérium szerzői jogdíjakkal és filmmel foglalkozó szakosztályának vezetője.

Ezután következtek a mozgóképek és rövid bemutatkozások: Nedeczky Dóra, a KMH Film képviseletében bemutatta az elmúlt évek fiatal tehetségeit támogató és legsikeresebb filmjeit készítő stúdió néhány alkotását: A nyomozó, Team Building, Czukor Show, Pál Adrienn és beszélt a már előkészítés alatt álló projektekről, amelyek elkészülte érdekében szeretne a stúdió koprodukciós partnereket bevonni. Szekeres Dénes, a Tivoli Filmproductions ügyvezető igazgatója a stúdió által készített filmekből és reklámokból mutatott be egy montázst, felhívta a figyelmet fejlett post-produkciós eszközparkjukra és felajánlotta, hogy a magyar filmtörvény által biztosított 20 % adóvisszatérítésen kívül ő további 20 %-os kedvezményt ajánl fel azoknak, akik a Tivolival szeretnének közösen dolgozni.

A találkozót a Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió producere, ügyvezetője és tulajdonosa, valamint Serkan Acar által előadott esettanulmány zárta, amelyen a legújabb magyar-török-holland-ír koprodukcióban készült Török Ferenc film, az Isztambul produceri munkálatainak nehézségeibe, érdekességeibe avatták be a hallgatóságot. A produceri összejövetel közvetlen sikerének könyvelhető el, hogy több produceri iroda képviselői a helyszínen előkészítő tárgyalásokat kezdeményeztek.

Major Zoltán

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-09-24 11:39
Valóban több török tartalmú hírt kellene közzétenni.Most éppen rendben van a dolog.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés