Fórum Pécs közoktatásáról

Bereczki Lajos Közélet
PDF

Kedd délután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) voltak vendégei az önkormányzati választásokon induló pártok oktatási szakemberei. A szakszervezet részéről Nagy Erzsébet ügyvivő moderálta a beszélgetést, melyet azzal indított el, hogy az általuk előre kiküldött „elvárásokkal” szembesítette a megjelenteket. Sajnos nem mindenki tudott eleget tenni a meghívásnak, éppen a Fidesz képviselője maradt távol a tanácskozástól, ami azért nem volt szerencsés, mivel nagy valószínűséggel ők határozzák meg majd az elkövetkező négy év helyi oktatáspolitikáját.

Képünkön balról jobbra: Meixner András (MSZP), Gyimesi Gábor, Németh Zsolt (Jobbik), Gyenes Andrea és Óvári Csaba (LMP) láthatók.

 Igazán hangulatos helyszínen zajlott, a Fidesz képviselőjének hiányában kissé tét nélküli eszmecsere, melyet időnként a nagyothalló pincér kurjongatása szakított félbe – rozé rendel, vagy – pohár vörösbor a kerthelységbe rendel! Ettől függetlenül teljesen komoly és szakszerű volt az oktatási fórum, melyet  eredeti kezdeményezésként a PDSZ hívott életre.

 Az érintettek elsőként megegyeztek abban, hogy az „elvárások" hat pontját veszik sorra, nagyjából tíz-tíz perces etapokban, pártonként. A Fidesz távolmaradását egy levéllel kompenzálta, melyet a jelenlegi oktatási bizottság elnöke Bognár László jegyzett. Az udvarias, ám kevés konkrétumot tartalmazó dokumentum nagyjából egyetértett a PDSZ hat megállapításával, de sajnos élőszóban nem lehetett a sorok íróját szembesíteni az utóbbi másfél év oktatáspolitikai történéseivel.

A PDSZ elvárásai a leendő városvezetéstől


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Pécsi Szervezete az alábbi elvárásokat támasztja a leendő városvezetéssel szemben:

1.    Rendszeres és érdemi egyeztetést a szakszervezetekkel!
Javasoljuk a szakszervezetek bevonását a tervezetek, elképzelések megvitatásába már a döntés-előkészítés szakaszában. Kérjük a véleményezésre megküldött anyagokat időben eljuttatni, hogy azok a tagsággal megvitathatók legyenek, valamint a döntés előtti érdekegyeztetés időpontját úgy meghatározni, hogy az ott előadott javaslatokat az önkormányzati bizottságok és a frakciók álláspontjuk kialakítása során figyelembe tudják venni.

2.    Valódi képviselői munkát az önkormányzatban!
A képviselőktől azt várjuk el, hogy ne „pártkatonaként” végezzék munkájukat.

3.    Azonos elbírálást a közszférában!
Elvárjuk, hogy a juttatások területén ne tegyenek különbséget a közalkalmazottak és a köztisztviselők között. Követeljük, hogy a közalkalmazotti törvényben immár egyetlen kötelező kompenzációs elemet – a forrást az illetmények bankszámlára utalásához – a város visszamenőleg biztosítsa az intézményeiben dolgozók számára.

4.    Elsősorban a szakmai szempontok érvényesüljenek a gyermekeket, tanulókat érintő döntésekben!
Elvárjuk, hogy a gazdasági megszorító intézkedések, a takarékoskodás ne kizárólag az intézményrendszert, benne az iskolákat, óvodákat, kollégiumokat, gyermekvédelemmel foglalkozó intézményeket sújtsa. Legyenek a városban ismét minőségi oktatásra lehetőséget nyújtó osztálylétszámok (a közoktatási törvényben szereplő átlaglétszám), szűnjön meg a „rideg integráció” (a különböző problémákkal küszködő gyermekek feltételek hiányában történő együttnevelése ép társaikkal). Biztosítson újból az önkormányzat – a középtávú koncepciójában is elfogadott – többletóraszámokat, amelyeket a 2005-ös intézményátszervezésnél intézményeitől elvett! Vessen véget a költségvetési megszorítások keretén belül elrendelt – jogsértő – létszámstopnak! E nélkül a kötelező feladatok ellátása kerül veszélybe.

5.    Vegye igénybe a városvezetés az intézményrendszerben dolgozók szaktudását és gyakorlati ismereteit!
Ne külső szakértők és a politikusok, városvezetők mellé „telepített” tanácsadók vigyék el azokat a közpénzeket, amelyeket szakmai anyagok megrendelésére fordítanak, jóllehet hozzáértő és a helyzetet jól ismerő gyakorlati és egyúttal elméleti szakemberek – az önkormányzatnál és az intézményrendszerben dolgozó munkatársak – olcsóbban és legalább ugyanolyan hatékonysággal segíthetnék a laikus döntéshozókat.

6.    Szakmai munkát a szakmai bizottságokban!
Elvárjuk, hogy az önkormányzati szakmai bizottságokba – így az Oktatási Bizottságban – olyan képviselők kerüljenek, akik megfelelő időt és energiát fordítanak az ágazati törvények, rendeletek, az intézményrendszer működésének megismerésére, és melléjük olyan szakértőket állítsanak, akiknek kiválasztásakor nem a pártérdekek játszanak szerepet. A szakértők ne legyenek személyesen vagy munkakörüknél, megbízásuknál fogva érintettek a fenntartói döntéseket igénylő kérdésekben. Történjék meg végre annak vizsgálata is, hogy az eddigi át- és kiszervezéseknek mi volt a szakmai és gazdasági eredménye (iskola-összevonások, étkeztetés és takarítás feladatának vállalkozókkal történő ellátása, egységes gazdasági szervezet létrehozása)!



  A szocialisták polgármesterjelöltje Meixner András kezdte a válaszadást. Tizenhat év városházi rutin tekintett le ránk, de ezzel együtt nagyon mértéktartó és konstruktív válaszokat hallhattunk a politikustól. Például megtudtuk, hogy a helyi érdekegyeztető tanács nem töltötte be mostanában a szerepét, ezen az MSZP mindenképpen változtatna. Valódi képviselői, szakértői munkát szeretnének az önkormányzatban, nem pedig párthatározatok alapján működő grémiumot. A tavaszi pedagógus megmozdulások céljával egyetértett, szerinte is a cafeteria ügyét rendezni kell, természetesen a város anyagi kondíciójának függvényében. A városháza által külső szakértővel elvégzett átvilágítás megállapításaival csak részben értett egyet, hiszen azokat nem ellenőriztették helyi szakemberekkel, így a belőlük levezetett intézkedések hatása szerinte meglehetősen kiszámíthatatlan. Végül a polgármester jelölt reményét fejezte ki, hogy a következő képviselő testület sokkal inkább egyeztet és figyelembe vesz majd minden külső, akár szakszervezeti véleményt is. Reményei szerint a bizottságok száma nem csökken majd, annak ellenére sem, hogy a testület mindössze 28 főből áll majd.


Ezt követően Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi polgármester jelöltje emelkedett szólásra. Amíg Meixner tapasztalatból, mondhatni rutinból oldotta meg a feladatot, addig Gyimesi szemmel láthatóan a szokásos Jobbikos retorikát hívta segítségül. Ez egy választási nagygyűlésen rendben is lett volna, de most egy kicsit furcsa volt az IMF-ről, vagy sajtó szerepéről hallgatni a politikust. Az életszínvonal változását például azzal vélte igazolni, hogy a hetvenes években egy fizetésből (nem tudni kinek a fizetéséből) 2400 BKV jegyet lehetett vásárolni, míg most, csak 400 darabot kapunk érte. A fura hasonlítgatásból és más példák felemlegetéséből végül azt a következtetést vonta le, hogy pénz lenne az oktatásra, de másra költik azt a döntéshozók. Ők ezt a rendszert alakítanák át úgy, hogy mindenre egyaránt jusson, természetesen a mutyizások teljes felszámolása után.

Az LMP részéről ketten is érkeztek, Gyenes Andrea a szociális ügyek, míg Óvári Csaba az oktatásügy szakértőjeként beszélt. Ha az MSZP képviselő mondanivalóját a rutin hatotta át, akkor az LMP-ét a rutintalanság. Nem baj ez, ennek is van varázsa és a maga ártatlanságával a két fiatal ember még szimpatikus is volt, de a megoldás tekintetében nem igen jutottak előrébb.

Az egész rendezvényre igaz lehet a megállapítás, három olyan párt képviselője jött el kedd délután a fórumra, akik nagy valószínűséggel nem lesznek meghatározói a város oktatás irányításának. Ennek ellenére nem volt hiábavaló a rendezvény, hiszen mindenki meggyőződhetett arról, hogy a pártok alapvetően jól álltak a PDSZ által felvetett kérdésekhez. Ez pedig nem kis dolog, főleg, ha a Fidesz is csatlakozik a triumvirátushoz. Még a végén nagy dolgok esnek meg Pécsett ezen a területen...

 

 

 

 

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-09-29 10:28
Azt gondolná az ember, hogy ez a hat pont élből megvan, nem ezt kell kérni!! Így kicsit izgalmas lesz a következő négy év.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-09-29 08:24
Tényleg kicsit vicces, hogy a három párt, amelyiktalán listán juttat majd be néhány embert tanácskozott oktatásügyben. A Fidesz mondjuk ráérhetett volna, hacsak nem lett volna számukra kellemetlen a tegnapi buli. Esetleg be kellett volna vallaniuk, hogy folytatódik a pedagógusok elbocsátása és az intézményi leépítés!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés