Kezdőlap > Közélet > Csodákat rejt a "Hamerli"

Csodákat rejt a "Hamerli"

2011. szeptember 17. szombat, 10:15 Közélet
PDF

A Kulturális Örökség Napjai egyik legnépszerűbb eseményének ígérkezik a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter bemutatkozó rendezvénye, két napra a Király utca 9 alatt található Hamerli házban kulturális kavalkád várja a nagyérdeműt, egyelőre egyszeri alkalomról van szó. (Galériával!)

 

 

A hivatalos főpróbán a program egyik önkéntesével, Komlós Attilával beszélgettem, aki idegenvezetést vállalt a Hamerliben és saját képeiből válogatott össze egy fotókiállítást. Múltról, jelenről, lehetséges jövőről mesélt.

Honnét jött az ötlet, hogy a Hamerli házat megnyitjátok a nagyközönség előtt?

A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár egy éve rendszeresen szervez itt Retro Könyvvásárokat szombatonként az épület kapualjában, és tulajdonképpen a Tudásközpont létrejötte előtt itt a Városi Könyvtár igazgatósága, másrészt pedig a Kilenc Király Gyermekkönyvtár működött, és a hétvége célja az volt, hogy az említett helyszíneket élettel töltsük meg, olyan programokkal, amelyek megidézik a ház múltját. Azt tudjuk, hogy ez volt Hamerli József vasnagykereskedésének a helyszíne: a mai dm helyén működött a vasbolt, illetve az épület másik fele, az ajándékbolt egykor edénybolt volt. A család is itt lakott az épületben, és az udvarban van egy háromszintes nagy raktárépület, ami egykor a vaskereskedés raktáraként funkcionált. Ma ez a Csorba Győző Megyei Könyvtár lerakata, ún. „tápraktára”, ahol olyan könyvek foglalják a polcokat, amelyek a Tudásközpontban nem kaptak helyet; kötetek, ami iránt viszonylag kicsi a kereslet, de külön igény szerint rendelkezésre áll a könyvtár állománya.

Az épület a Hamerli család birtokában volt a „pincétől a padlásig". Róluk mit érdemes tudni?

A város történetének meghatározó családja volt, a 19. század végén, 20. század első évtizedeiben a Király utcában kettő üzletáguk működött. Az egyik volt a kesztyű, ami később az államosítást követően Hunor majd Pécsi Kesztyűgyárként élt tovább, a másik pedig a vaskereskedés, és az ehhez kapcsolódó iparág volt, kiegészítve egy vasgyárral, ami a Rákóczi út egyik épületében működött. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legsikeresebb kereskedőfamília volt a városban. Érdekességként még hozzátehetjük, hogy a Király utca 5 szám alatti épületet az 1910-es években lebontották, ahol egykor a kesztyűgyár és üzlet volt, és itt építette fel a család azt a szállodát, ami ma is üzemel, korábban Pannónia Szálló, jelenleg Hotel Palatinus néven.

A család egyik tagja, Hamerli Antal felbecsülhetetlen kultúrtörténeti emléket készített a városról, egy filmet, amelyben bemutatta az 1939-es állapotokat…

Az Egy nap Pécsett című film egy rövidfilmfesztiválon második helyezést ért el. A kisfilm egy rövid történetet mesél el: a pécsi házigazda autóval lemegy a vasútállomásra a vendége elé, majd egy reggeltől estig tartó kirándulást tesznek a városban, mindeközben láthatjuk a város jellegzetes épületeit, tereit, helyeit. Például többször felbukkan a villamos, végigrobog a Király utcán és a Széchenyi téren. Látható a szinte teljesen érintetlen Mecsekoldal, a városi fürdő, ma már nem létező épületek, részletek. A múltba tett utazás fantasztikus élményt nyújt. A filmnek további különlegessége, hogy az alkotó maga is feltűnik benne, ő a Pécsre érkező vendég. Ezt a filmet is megnézhetik a kulturális kavalkád résztvevői.

Térjünk vissza a jelenbe, illetve tekintsünk egy kicsit a jövőbe. Az épület kapualjában rendezitek a Retro Könyvvásárokat, ami nagyon sikeres programja a pécsi szombatoknak. Most, hogy a kapualjon túl is feltárul a világ, ha csak két napra is, felvetődik a kérdés: tervezitek-e, hogy a későbbiek során állandó programokat szervezzetek ide?

A Retro Könyvvásár sikerének nagyon örülünk, az alkalmak igazi kulturális eseménnyé nőtték ki magukat. A vásárokon a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár leselejtezett könyveit bocsátják áruba, kedvezményes áron lehet hozzájutni a ritka könyvekhez. Az így befolyó pénzt pedig a könyvtár az állomány gyarapítására tudja fordítani. A most hétvégi nyílt napok a pécsi várostörténelembe tett kirándulásként foghatók fel, kiegészítve kulturális programokkal, amelyeknek a szórakoztatás mellett az is a céljuk, hogy megmutassuk, mi milyen lehetőségeket látunk az épületben.

Az épület szombat és vasárnap tízfős csoportokban, idegenvezetővel tekinthető meg. Az idegenvezetések óránként indulnak, mindkét napon az első vezetés 10 órakor, az utolsó vezetés 18 órakor kezdődik. Gyülekező a Király Kapualjban elhelyezett regisztrációs pultnál. A programon való részvétel ingyenes.

Az esemény egyben a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter bemutatkozó eseménye, mely projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

E kulturális örökség bemutatását segítették: Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár Pécs, Komlós Attila, KuPé Irodalmi Folyóirat, Márkus István, Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola Pódium Színjátszó Szakkör, Weinreich László.


Facebook:
http://facebook.com/pannonklaszter
http://facebook.com/retrokonyvvasar

 

A Hamerli család egykori erkélye

 

Weinreich László a pécsi múltat idézi meg régi képeslapok segítségével

 

Hamerli számláinak másolatai

 

A "Tápraktár" és a sehova se vezető lépcső - egykor az inas ezen rohant le-fel

 

A könyvtári cédulák is már muzeális értéknek számítanak

 

"Figyelj a részletekre" - Komlós Attila fotókiállítása

 

Kilátás a rögtönzött galéria szintjéről

 

Az egykori Kilenc Király Gyermekkönyvtár épülete

 

Az "Egy nap Pécsett" egy képkockája

 

Ruhatári és könyvtárjegyek - kettő az egyben

 

Míves számolócédulák sorakoznak a falon

 

Pécsi írók emlékszobája

 

Az aláírásunkat is ott hagyhatjuk az Örökség Napjai szervezőinek

 

Vers-teregetés kortárs pécsi költők műveiből és retróslágerek gramofonról

 

Még Karinthy szelleme is megjelent

 

A KuPé Irodalmi Folyóirat performanszával zárult a kulturális kavalkád

Hozzászólások

 
+1 #1 Ria 2011-09-20 13:27
Na ez segít igazán abban, hogy valaki pécsinek érezze magát. A múlt, a jelen izgalmasan, érdekesen, az egyénhez közel hozva....
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés