Kezdőlap > Közélet > Emléktábla került Gebauer Ernő volt lakóházára

Emléktábla került Gebauer Ernő volt lakóházára

2012. március 24. szombat, 21:50 Közélet
PDF

Pontosan fél évszázaddal halála után, 2012. március 24-én a Gebauer Ernő Emlékév kiemelt eseményeként emléktábla került arra a házra, ahol a festő élt és alkotott. A műalkotást Páva Zsolt leplezte le, a ceremónián megjelentek Budapesten élő Gebauerek, akik távoli rokonságban állhatnak a festőművésszel. A táblaavatást több mint százan, egykori tanítványok, civil szervezetek képviselői, művészettörténészek tisztelték meg. (Fotók: Horváth Csaba)

 

 

 

Március 24-én délután háromkor a Gebauer Ernő Emlékév eddigi legjelentősebb eseményére került sor: két civil szervezet, a Káplár László Emlékére Alapítvány és az Erdélyiek Klubja  emléktáblát állított a Bessenyei u. 2. szám alatt álló ház falára, Gebauer Ernő tiszteletére. A költségekhez hozzájárult az emlékév elindítójaLeidecker Lajos, valamint Szakácsné Kozári Piroska, nyugalmazott rajztanár, Gebauer Ernő egykori tanítványa. Páva Zsolt polgármester, továbbá a tervező, Szabó Tamás és a szobrász, Illa Gábor közreműködésükkel támogatták az emléktábla létrehozását. Az apropó: éppen ma fél évszázada, hogy a tüke pécsi festő nyolcvan földi év, valamint számtalan szakrális és világi témájú alkotás elkészítése után beállt földi festőállványát égire cserélte. Az emléktábla dr. Nagy Imre, a PTE BTK oktatója házának falára került. Ő lakik most a festőművész egykori otthonában, Gebauer hajdani műtermében most könyvektől roskadodozó polcok sorakoznak.

A táblát dr. Páva Zsolt avatta fel, aki ezúttal nem mint pécsi polgármester, hanem civilként, a Mecsek Egyesület elnökeként vett részt az ünnepségen. A beszédekre 100-120 érdeklődő gyűlt össze a ház előtt: Gebauer volt tanítványai, ismerősei illetve elkötelezett kutatói. Az eseményt öt Budapesten élő Gebauer is megtisztelte, akik távoli rokonságban állhatnak a festőművésszel.

A ceremóniát Komlós Attila, a Gebauer Ernő Emlékév egyik szervezője vezényelte le, aki először felkérte Páva Zsoltot, aki megtartotta ünnepi köszöntőjét. A polgármester üdvözölte az Emlékévet, mint kezdeményézést és annak programjait. Örömét fejezte ki, hogy nem "központilag", az Önkormányzat kezdte szervezni az év eseményeit, hanem spontán módon, puszta lelkesedésből és elhivatottságból foglalkoznak civilek a festőművész emlékével. Gebauer neve kezdett feledésbe merülni az elmúlt évtizedekben, azonban így most esély van , hogy mi és az elkövetkezendő pécsi generációk is úgy emlékezzenek meg róla, amennyi odaadással a művész viseltetett szeretett városa iránt.

A polgármester tisztelgő szavai után meghallgathattuk Pandur József, nyugalmazott főiskolai tanár és festőművész hosszas értekezését Gebauer művészetéről, kortársairól, mestereiről, majd dr. Vargha Dezső főlevéltáros összegző szavai hangzottak el. Mindkét szakember kiemelte, nagyon szeretnék, ha az Emlékév lezárása után valaki megírná Gebauer Ernőről a monográfiát, így lenne teljes a kép.

Az ünnepség végén sor került a legfontosabb eseményre, az emléktábla leleplezésére. A beszédek során egy hirtelen támadt szélvihar már elkezdte a munkát, amit Páva Zsolt és Bandi András, az Erdélyiek Klubja elnöke fejezett be. A ház falának színéhez homogén módon illeszkedő műalkotás Illa Gábor szobrász alkotása, Szabó Tamás tervei alapján.

 

Páva Zsolt reméli, hogy a pécsi festő nevét az Emlékév eseményeinek köszönhetően többen megismerik

 

Pandur József (jobbra) emlékezett meg az egykori pécsi festőről

 

Dr. Vargha Dezső Gebauer érdemeit és munkáit sorolta

 

A méltató beszédek között Borsós István tárogatóművész játszott a közönségnek hangszerén

 

Páva Zsolt (balra) és Bandi András (jobbra) leleplezi az emléktáblát

 

A polgármester is megkoszorúzta a műalkotást

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés