Kezdőlap > Közélet > Az irodalom kettős ünnepe a Belvárosban

Az irodalom kettős ünnepe a Belvárosban

2012. május 17. csütörtök, 07:02 Közélet
PDF

Május 16-tól ismét van könyvtára a Belvárosnak. A Retro Könyvvásár által két év alatt bejáratott Király utca 9, a Hamerli család egykori kapuján mostantól a Belvárosi Könyvtár felirat díszeleg, az udvarban pedig egy felújított épület várja az olvasás szerelmeseit. Várkonyi Nándor születésnapja közeledtével pedig rokonai idézték fel alakját és munkásságát az egybegyűlteknek a most nyíló Emlékszobában. (Fotók: Horváth Csaba)

 


 

Nagy Csaba alpolgármester és Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka köszöntő szavait legalább kétszázan hallgatták a Király utca 9. udvarán, szépen igazolva, hogy a kultúra iránti érdeklődés nem csappant meg az elmúlt években a baranyai megyeszékhelyen. Éppen ezért teljesen logikus lépés volt, hogy a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár dolgozói megkeresték a városvezetést és meggyőzték őket, hogy nem csak egy hipermodern Tudásközpontra van szüksége Pécsnek, hanem a Belvárosban is érdemes fenntartani a könyv szerelmeseinek szentélyét.

Az alpolgármester megnyitóbeszédében először a Tudásközpont érdemeit, az ott rendezett 333 eseményt, az épület iránti egyre nagyobb érdeklődést emelte ki, majd rátért arra, amit manapság a pécsiek a városvezetők fejére számolnak: a kultúrát kivitték a Zsolnay Negyed-Kodály Központ-Tudásközpont szentháromságra. Épp ezért a Belvárosi Könyvtár megnyitásával most úgy érzik, tettek egy hatalmas lépést az efféle értékek városközpontba való visszatelepítése felé.

A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár jelenlegi igazgatója, Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka egy hosszú múltidézésre invitálta a könyvtárnyitásra összegyűlt embereket, egészen a híres Hamerli család történetének kezdeteitől részleteiben megismerkedhettünk az épület sorsával, amely több fontos küldetést betöltött fennállása során. A Hamerlik vagyonának állami fennhatóságba kerülése után 18 évvel, 1966-ban kezdte meg működését az intézmény jogelőd könyvtára, a Pécsi Városi Könyvtár. A Városi Könyvtár és a Csorba Győző Megyei Könyvtár 2010. január 1-én egyesültek egymással, és a Tudásközpontba költöztek, így a könyvtári szolgáltatás a Király utca 9-ben megszűnt, egészen mostanáig. 2012. május 16-át az igazgatóasszony mint a könyvtár ismételt újjászületésének a napját aposztrofálta, egy új kezdetet, és reményét fejezte ki, hogy a kultúra fogyasztói nap mint nap be fognak térni ide. A célközönség, elárulta, elsősorban azok a vidéki középiskolások és az idősebb olvasók, akiknek a Tudásközpont túlontúl kiesik a közlekedési útvonalukból, azonban ugyanarra a minőségre vágynak, mint a 21. századi épületben. Tegyük hozzá, mindezt itt jóval barátságosabb környezetben kaphatják meg.

A szerdai napon összegyűlt közönség, amely a könyvtár megnyitása után teljes mértékben elfoglalta a rendelkezésre álló helyet (valószínűleg a szervezők sem vártak ekkora számú érdeklődőre) az irodalom egy másik ünnepét is megélhették. Várkonyi Nándorra, a neves íróra, irodalom- és tudománytörténészre könyvtárosra emlékeztek rokonai, Kende Ágnes és Kata írók, valamint Várkonyi András, zenetanár. A Várkonyi Nándor Emlékszoba szintén a Belvárosi Könyvtár épületében fogadja a látogatókat, ennek megnyitásának mi sem lett volna adekvátabb módja, mint egy beszélgetés a szoba „lakójáról”. A beszélgetés moderátora L. Csépányi Katalin, a Hetedhéthatár főszerkesztője, Várkonyi egykori munkatársa, barátja volt. Az emlékezés során előkerültek személyes élmények, híres írók, költők nevei sorakoztak, mint Várkonyi egykori munkatársai, barátai és kibontakozott előttünk egy élete végéig olvasó és író, a szó klasszikus értelmében vett polihisztor alakja. Saját bevallása szerint mintegy negyvenezer, általa elolvasott könyvből tudott idézni, amiknek összegzését, továbbgondolását saját műveiben, többek közt a Sziriat oszlopai, Elveszett paradicsom, Az ötödik ember című kultúrantropológiai/vallástörténeti/vallásfilozófiai esszégyűjteményeiben tette meg. Egyik munkáját, a Pergő évek címűt, a szervezők jóvoltából tortaalakban is megkóstolhattuk.

A könyvtár 15000 kötetes könyvállományából 10500 kötet a felnőttek, 4500 pedig a gyerekek számára kínál dokumentumokat, így minden korosztály megtalálja a kedvére való olvasnivalót. Az olvasósarokban 37 féle újság közül válogathatnak a könyvtárfelhasználók. Az érdeklődők (nyitva tartási időben – minimum egy hetes előzetes regisztrációval) megtekinthetik az épületben kialakított Várkonyi Emlékszobát.

Nyitva tartás:
Hétfő-Kedd: 10:00-12:00, 13:00-18:00
Szerda: 13:00-17:00
Csütörtök-Péntek: 10:00-12:00, 13:00-17:00
Szombat-Vasárnap: Zárva
Elérhetőségek:
Csorba Győző Megyei Városi Könyvtár Belvárosi Könyvtára
7621 Pécs, Király utca 9.
Telefon: +36 72/525-769
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
belvarosikvt.wordpress.hu
www.baralib.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

 
0 #1 Éva néni 2012-05-18 08:48
Köszönjük a belvárost és a könyveket szeretők nevében.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés