Kezdőlap > Közélet > Lassan földre hullik a múltunk

Lassan földre hullik a múltunk

2012. augusztus 03. péntek, 14:34 Közélet
PDF
A Zsolnay-mauzóleum (képünk kívülről mutatja az épületet) Pécsett, a Ledina környékén évekig, de inkább évtizedekig állt gondozatlanul, rendezetlenül. Azután az Európa Kulturális Fővárosa beruházásai kapcsán végre megújult. Átadták, ünnepeltük, ám már megint az enyészet lett az úr a falak között. Legalábbis a látvány arról árulkodik, ami elvitathatatlan!


Kívülről rendezett a park, a feljárónál oroszlánok őrzik a mester nyugalmát. Belépve, a felső kerengőn is minden rendjén lévőnek tűnik. Azonban, az alsó részen, ahol maga a szarkofág foglal helyet, már áldatlan állapotok uralkodnak.

Lenn rácsos kapu fogadja a látogatót, de ezen sincsen semmi kivetnivaló. Hiszen azért tökéletesen be lehet látni a híres gyártulajdonos nyughelyére. Ha viszont valaki feltekint, a „plafonra”, akkor egy pillanatra, vagy kettőre, de a döbbenet vehet rajta erőt.



A vakolt, mint az idő, lassan lepereg

A boltíves mennyezet vélhetően salétromosodik, ebből kifolyólag hullik a vakolat, méghozzá a földre. Ezért aztán naponta kell takarítani az építési hulladékot. Persze senki se gondoljon mázsás darabokra, csak kisebb, pergő szemekre. Amik idővel elérik a tenyérnyi nagyságot. Tulajdonképpen a Hold kráterire is hasonlít a dolog. Ami jól hangzik, bár cseppet sem vicces az ügy.

Szóval, előbb utóbb, vagy garanciában, vagy azon kívül, de lépnie kell valakinek. Nem szükséges hozzá hatalmas fantázia, a „labda” Pécs Megyei Jogú Város önkormányzatának térdfelén pattog. Mástól nem várható el cselekvés. Most már csak a reakcióidő miatt lehet aggódni.



Nem domborzati térkép, hanem boltív, romló állapotban

(Jövő héten megpróbáljuk „kinyomozni”, milyen folytatás várható, a drága EKF-beruházás kapcsán. Ha Fürdő utcai kövezetre gondolunk, akkor sok jóra nem számíthatunk. Persze, ne legyünk előítéletesek, rosszindulatúak!)

Létezik technikai megoldás

Egy a neve elhallgatását kérő, de amúgy ismert pécsi építőmérnök határozottan kijelentette, létezik megoldás. Legfeljebb drága az olyan „lélegző” vakolás, ami megakadályozza a pusztulást. Nyilván nem a világ legolcsóbb anyaga, de egy ilyen felújítás során, talán nem ezzel kellett volna takarékoskodni. Mert a kétszeri, többszöri nekirugaszkodásnál aligha létezik pénzigényesebb megoldás. Amellett, hogy a látogatók is csalódottan távozhatnak, a megyeszékhely egyik látványosságától.


Hozzászólások

 
0 #3 Vilmos szelleme 2012-08-08 15:51
A látogatók - a Zsolnay család kérése miatt, tehát kegyeleti okokból - nem látogathatják a sírhely szintjét.
A sajtómunkatárs - ahelyett, hogy örülne, hogy leengedték - itt szellőztet. gratulálunk. ez az igazi értékmegóvás. csodálatosan fel lett újítva, de a kolléga csak nézegesse a plafont. mindig a rosszat észrevenni, ez az újságírás netovábbja, ugye?
Idézet
 
 
0 #2 Rudi 2012-08-08 08:56
Ez nagyon gáz...
Mondjuk azért feltételezem, hogy egy ekkora beruházásnál minimum két év a garanciális javítás!!!
Idézet
 
 
0 #1 Colt 2012-08-06 04:32
"Nyilván nem a világ legolcsóbb anyaga, de egy ilyen felújítás során, talán nem ezzel kellett volna takarékoskodni."

Hát igen. Azért én a város helyében csak utánamennék, hogy mi ez, hogy a 2 éves cucc esik szét. Illetve a kivitelezőt kicsit kötbérezni, ha ő nem használta a megfelelő anyagot.

Persze ez akkor igaz ha nem zsíros mutyi lenne a dolog mögött...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés