Kezdőlap > Közélet > Ingyen buszozás pedig nincsen – I. rész

Ingyen buszozás pedig nincsen – I. rész

2013. december 18. szerda, 08:59 Közélet
PDF
„Majd utazgatunk, mert utazni élvezet” – szólt a dal a KFT együttestől, a ’80-as évek közepén, még az elmúlt évszázadban. De kiderült, 2013-ban nem minden tekintetben igaz a szöveg. Főleg, ha valaki arra vállalkozik, hogy a pécsi Tüke Busz Zrt. ellenőreit elkíséri egy kis terepmunkára (képünkön egy indulásra váró gép látható, ajtózárás előtt). Mert akkor hamarosan kiderül, sem a jegyeket, bérletek vizsgálók, sem az utasok számára nem felhőtlen az élet. Főleg azon esetekben, amikor egyesek azt hiszik, a szolgáltatás ingyenes dolog.

A helyszíni riportban szereplő ellenőröknek nem lesz nevük, arcuk. Pedig van nekik, csupán ebben az esetben nem lenne hasznos, ha kiderülnének bizonyos dolgok róluk. Egyszerűbb, ha jelenségekről, életképekről számolunk be.

Egy szép csütörtöki napon, 13 órakor indul a program. Ami a közlekedési vállalat emberei számára inkább kőkemény munka. Hiszen télen-nyáron, hidegben, de melegben is buszról buszra szállva végzik a dolgukat. Amit konfliktusmentesnek nevezni nagy füllentés lenne, de inkább szemenszedett hazugság.

A belvárosban, a Hal téren nagy a forgalom, egy, a keleti városrész felé induló járat az első célpont. A Balokányig kettő utast sikerül „leapacsolni” a munkatársaknak. Akik gyorsak, határozottak, higgadtak. Máris következhet egy fürge átszállás. A dolog innentől kezd izgalmasabbá válni.

A jármű végállomása a Hősök tere, a napszakhoz képest sokan vannak a járaton, néhányan viszont potyázóként tartózkodnak a fedélzeten. Annyi a nem fizető "vendég", hogy ketten alig győzik golyóstollal, papírral a dolgot a szolgálatosok. Egyesek csendesen veszik tudomásul a lebukást, de akadnak trükkel próbálkozók. Ebből a legrosszabb az, amikor valaki két megálló között, az ellenőrzést végző szakember mellett, látványosan lyukaszt ki egy menetjegyet. Amit aztán átad élete párjának, aki azt teátrálisan mutatja fel. Színház a buszon.



A jegylyukasztó egyszerű szerkezet, bárki használhatja, ha akarja

Mintha kissé elkésett tett volna a manőver, de a szemérmetlen férfi azt mondja, nem volt ideje korábban érvényesíteni a jegyét, mert futott a jármű után. Ami annyiban igaz lehet, miszerint az Indóház téren, jó tíz perccel korábban talán tényleg szaporázta a lépteit. De ez a kifogás a Mohácsi útnál ingatag lábakon álló magyarázat.

Mindenesetre, állítólag nincsen személyi igazolványa, más irata, amivel igazolhatná magát. A rendőri intézkedés kilátásba helyezése sem hatja meg, vélhetően látott már közelebbről magyar egyenruhást. A dolgot az asszonya szeretné megoldani, akinek ugyan van bérlete, mégis azt ajánlgatja, inkább írják fel őt. Ami ugye logikátlan, egyben lehetetlen is! Végül az ember „megtalálja” a papírját, ami már műanyag.

Egy kisgyermekes asszonyról hamarosan kiderül, a betűvetés, olvasás nem az erőssége. Mivel beteg lurkóval vesz részt a közösségi közlekedésben, ezért kedvezményre jogosult. Amit tévesen úgy értelmez, neki bizony nem kell biléta. Ez ugyan teljes félreértés, de felkérésre, miszerint jó lenne, ha elolvasná az ablakra kiragasztott utazási szabályzatot, még meg is sértődik. Saját bevallása szerint ő ugyanis „analfabétás”. Ez hihető, bár ettől még nem mentesül a regulák alól.

Örök kihívás az élet, de a „razziázók” jól bírják. Már-már profik a kommunikációban, a hőzöngések leszerelésében. Az egyik nő például azt panaszolja – érvényes menetjegy nélkül –, hogy neki le kell ugrania, mert azt sem tudja, hová visz az út, tovább. Arra nem tud válaszolni, akkor mi végre került fel az autóbuszra?

Ketten huszonhat éve utazgatnak

Az esemény két főszereplője összesítve huszonhat évet töltött már el a cégnél, illetve annak elődjénél, ilyen munkakörben. Mindketten túljutottak már az első évtizeden. Nekik sok újat nehéz mutatni. A szabályokat mindenkinél jobban ismerik, a hamisításokat, kihágásokat nagy rutinnal szúrják ki. Egyes titkokat viszont – saját „mezőnyfölényük” megőrzése érdekében – nem árultak el. De nem szeretik, ha amatőrnek nézik őket azok, akik a lehető legolcsóbb megoldással szeretnének Pécsett eljutni egyik pontból a másikba, méghozzá a Tüke Busz járatainak segítségével.
 

 

Hozzászólások

 
0 #1 Morál 2013-12-19 23:17
Aki bliccel és nem bukik le, az jól jár, mert a tisztességes utas fizet helyette.

Tehát elítélhető, aki bliccel, pedig jó ingyen utazni.

Tartsd meg a szabályokat, s a szabályok megtartanak téged! Ez van.

Ahhoz, hogy működjön a közlekedés, az ország, ahhoz "adakoznunk" kell.

Így van kitalálva a világ.
Nincs jobb helyette egyelőre.

Olyan ez, mint a demokrácia.
Rossz, de még nem találtak ki jobbat.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés