Pécsett nincs gáz

Kezdőlap > Közélet > Pécsett nincs gáz

Pécsett nincs gáz

2014. január 08. szerda, 19:03 Bereczki Lajos Közélet
PDF
Városunk levegőminősége (néhány más településsel együtt) az utóbbi hetekben többször téma volt a híradásokban. Gyakorta elhangzott, hogy egészségtelen Pécs levegője, nem javasolt a hosszabb séta, kinti játék a viszonylag enyhe idő ellenére sem. A városháza illetékesétől kértünk információt ezzel kapcsolatban.
Hetek óta érzékeljük, Pécsett nem jó szabadtéri programokat tartani, annak ellenére sem, hogy egészen enyhe a téli hÅ‘mérséklet. A ködös idÅ‘járás azonban lekényszeríti a szálló port és füstgázokat a talajközeli régióba, így a város jelentÅ‘s részén kellemetlen a szabadban tartózkodni, kocogásról, kerékpározásról nem is álmodhatunk ebben az ájerben. A városháza illetékes munkatársához fordultunk ezzel a témával kapcsolatban, és a válasz nem is késett sokáig. Nagy Csaba alpolgármester az alábbi tájékoztatást adta  a kérdéssel kapcsolatban. Ki-ki döntse el, hogy tisztul-e  a kép, illetve a levegÅ‘  a nyilatkozat után.

Nagy Csaba nyilatkozata:


Pécsett összesen 3 db levegőminőség-mérő monitoring állomás található, (a Boszorkány úton, a Szabadság úton, illetve a Nevelési Központ É-i oldalán) a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség üzemeltetésében. Az ezek által mért adatokat a www.kvvm.hu/olm oldalon lehet elérni.
Ez a három mérőállomás biztosítja városunk szmogriadó-rendeletéhez szükséges adatokat szállópor, NOx, és ózon tekintetében.
A levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet mellékleteiben kerültek rögzítésre egyrészt az egyes légszennyező anyagok légterheltségi szintjeinek egészségügyi határértékei (szállópor esetében 50 mikor gramm/m3), másrészt a tájékoztatási (75 mikro gramm/m3) valamint a riasztási küszöbértékek (100 mikro gramm/m3).

Önkormányzatunk a füstköd (szmog)-riadó intézkedési tervről szóló 39/2009. (11.09.) rendeletében a központi jogszabályok adta lehetőségek keretein belül tudja kezelni a küszöbérték túllépéseket. Ennek értelmében, amennyiben a város területén található mindhárom mérőállomás esetében a megelőző két nap napi átlag értéke eléri vagy meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket és a rendelkezésre álló meteorológiai előrejelzések alapján nem várható javulás, polgármester úr a Zöld Hatóság javaslata alapján elrendelheti a tájékoztatási fokozatot. Adott esetben, amennyiben a riasztási küszöbértékek két egymást követő napon mindhárom állomás esetében túllépést mutatnak és az előrejelzések szerint nem várható a légtömegek keveredése, úgy elrendelheti a riasztási fokozatot, amely keretében több korlátozó intézkedésre is sor kerülhet.
Szerencsére eddig a szmogriadó rendelet megalkotása óta a riasztási szint elrendelésére még nem kellett sort keríteni.

A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatának elrendelése azonban csak egy kialakult helyzet kezelése. Önkormányzatunk minden lehetőséget megragad, annak érdekében, hogy szmogriadó közeli helyzeteket elkerülje a város. Ennek érdekében Önkormányzatunk Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottsága 2013. szeptemberében elfogadott egy levegőminőség javító intézkedési tervet. A terv tartalmazza a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet I. melléklete szerint, a szállópor kibocsátás, és szennyezettség visszaszorítása terén az önkormányzatok számára felállított határok közötti intézkedési lehetőségeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szállópor kibocsátások nagyrészt lakossági eredetűek, ezért elmondható az is, hogy az önkormányzati törekvések kizárólag a lakossági szemléletformálással és a pécsiek aktív közreműködésével valósíthatók meg. A lakosság aktív közreműködésének egy követendő példája volt 2013. év őszén a BIOKOM NKft. koordinálásában, civilekkel megvalósított fásítási program. Ennek keretében a lakosság közreműködésével a 6. sz. főút belvárosi szakaszán több száz fa és több ezer cserje ültetésére került sor. A 6-os út ezen szakasza a szállóporral legterheltebb szakasz a városban. Ezzel a növénymennyiséggel a szállópor megkötésére alkalmas zöldfelületeket kívántuk növelni és bízunk benne, hogy hasonló jellegű városi megmozdulásokra a jövőben is sor fog kerülni.

Az Ön által említett Uniós elmarasztalással kapcsolatban tudni kell, hogy a kötelezettségszegési eljárásokkal nem egy-egy települést szankcionál az Unió, hanem tagállamokat. Tehát városunkkal szemben ilyen jellegű elmarasztalástól nem kell tartani. Hazánkat esetlegesen érintő kötelezettségszegési eljárásról információval nem rendelkezünk.

Bízunk azonban abban, hogy a már megtett, illetve a betervezett beavatkozásokkal a levegő minősége javítható és ilyen jellegű elmarasztalásra tagállami szinten sem kerül sor.


Hozzászólások

 
0 #1 Lélegző 2014-01-08 21:47
Pécs egy igazi Buenos Aires! Gratula a homályos magyarázkodásér t. Eléggé értjük.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés