Kezdőlap > Közélet > Lezuhant egy repülőgép Hosszúhetény mellett?

Lezuhant egy repülőgép Hosszúhetény mellett?

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Többen úgy vélték, hogy egy repülőgép zuhant le Hosszúhetény mellett a bekötőúttól harminc méterre. A szántóföldön heverő vitorlázó gép egy laikusnak talán bizarr látvány lehetett, de most másról volt szó.

Kék villogóval érkezett a rendőrautó hétfőn este Hosszúhetény határába a "cseresznyefás" bekötőút mellé. Lakossági bejelentés érkezett, hogy repülőgép zuhant a szántóföldre. A Pécsi Riport is utánajárt a dolognak, ám a hír szerencsére nem bizonyult valósnak. 


Ez a látvány fogadta az arra haladókat

Az egyszemélyes vitorlázógép a nagy szárnyfesztávolságával komoly gép benyomását kelti, a maga kategóriájában az is, de semmiképpen sem utasok szállítására tervezték. Ez a "nagygépes" látvány késztethette a bejelentésre azt a személyt, aki  a rendőrséget riasztotta az esethez. 
Lapunk a helyszínen a Dunakeszi Repülőklub tagjaival találkozott, akik békésen pakolásztak, majd a repülő szétszedéséhez készülődtek, melyet speciális utánfutóval szállítottak el. 


Az LS1 vitorlázógép műszerfala

Kérdésünkre a pilóta és a klub két tagja elmondta, hogy a pogányi teljesítményrepülés és verseny résztvevői voltak. Semmi szokatlan nem történt. A pilóta észlelte, hogy a vitorlázógép emelkedéséhez szükséges termik "elfogytak", magasságot veszített a gép. Ilyenkor az a szokásos eljárás, hogy keresnek egy megfelelő helyet, ahol leteszik a járművet, lehetőleg egy út mentén. Most is ez történt. A learatott repcés kiváló leszállópályának tűnt, a közelben a bekötő út pedig lehetőséget biztosított a repülőgép későbbi elszállításához. A pilóta néhány tíz méter gurulás után gépével megállt a kiszemelt helyen. A rendőri intézkedés (igazán annak elmaradása) után a szárnyak, a vezérsík és a nehezebb alkatrészek kiszerelése után (amely szintén rutin művelet) a szelek királynője egy kerekeken guruló szállító "hangárban" várhatta az újabb felszállást. 


A szárnyak és a vezérmű leszerelve, a géptörzs is hamarosan a speciális utánfutóban "landolt"

Talán ma kedvezőbb lesz a felszálló meleg levegő áramlása, így messzebbre repül az albatrosz. Mindenesetre, aki egy ilyen repülőt lát a mezőn, vagy szántásban, előbb érdeklődjön a pilótától, hogy baleset történt-e, vagy sima landolást látott. Csak a rossz hír esetén intézkedjen a hatóságok felé bárki!

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés