Kezdőlap > Közélet > Helytörténeti konferencia a Csorba Győző Könyvtárban

Helytörténeti konferencia a Csorba Győző Könyvtárban

2016. szeptember 19. hétfő, 12:53 Major Zoltán Közélet
PDF

A Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye támogatja a Baranya megye történetével foglalkozó kutatók munkáját, ezért 2016. szeptember 21-én és 22-én – hagyományteremtő céllal – helytörténeti konferenciát rendez. Az előadások élőben is követhetők lesznek a könyvtár honlapján. A konferenciáról Pap Dáviddal, a Helyismereti Osztály vezetőjével, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

- Mi volt az indíttatása a konferencia létrehozásának?

- A helyismereti gyűjtemény évek óta gyakorolja a tudományos tevékenységét: tanulmányköteteket, tematikus bibliográfiákat ad ki. Úgy gondoltam, hogy tovább kellene lépni: eljött az ideje egy helytörténeti konferencia megszervezésének. Ezzel fel szeretnénk deríteni azoknak az embereknek a körét, akik egy adott helyismereti témával foglalkoznak. A kétnapos konferencián teret biztosítunk számukra, hogy a kutatásuk eredményeit megismertessék a nagyközönséggel. A rendezvényt, haladva a korral, online közvetítjük, így az előadások sokkal több emberhez el tudnak jutni. Természetesen a helyszínen, a Tudásközpont 0. szintjén, a konferenciateremben is mindenkit szívesen látunk.

- Hányan jelentkeztek a felhívásra?

- Tizenhét kutató előadását hallgathatjuk meg a kétnapos konferencia során, ami úgy gondolom, hogy egy konferencián jó létszám.

- Ezért lett kétnapos konferencia?

- Eredetileg egynapos rendezvényben gondolkodtunk. Mikor közzétettük a felhívást, természetesen felmértük, hogy kiket lehet potenciálisan elérni. Nyolc-tíz fővel elégedettek lettünk volna, azonban egyre csak érkeztek be a jelentkezések, így jött össze végül 17 előadó, és ezért is döntöttünk a kétnapos konferencia mellett. Szervezési és lebonyolítás-technikai okokból is jobb így: nem tesszük a hallgatóság figyelmét túlságosan próbára, ráadásul a két nap is meg van szakítva ebéd- és kávészünettel.

- Milyen témákat, előadásokat emelne ki a két nap programjából?

- Személy szerint is, mint eredetileg középkorász, kíváncsi leszek, hogy az egyetlen középkori témájú előadásban (Korona és béke – Pécs a 11. századi trónharcok tükrében) milyen új forrásokat lelt az előadó, Ignácz Ágoston, illetve miképp tudta újraértelmezni az ebből az időszakból származó kevés kútfőt. A másik példa, amit személy szerint érdekesnek találok, A spanyol polgárháború (1936-1939) a Dunántúl és a Pécsi Napló tükrében, Szántó Ákos előadása. Nem akarom elvenni az előadó kenyerét, de nekem is volt hasonló élményem, amikor egy korszak sajtóját más okokból átnéztem, tapasztaltam egy-két érdekes fordulatot az újságok hangneme tekintetében. Megdöbbentő, hogyan változott egyik napról a másikra a harcoló felek megítélése. Vámos Eszter előadása, Hogyan mulattak a pécsiek? Szórakozási lehetőségek Pécsett az 1927-es évben címmel is nagyon érdekesnek ígérkezik. Mindenképpen élvezetes lesz Mendöl Zsuzsanna előadása, aki nagyon jó előadó, előadásának címe: Adatok a 19. század második felének pécsi bútorművességhez. A Zsolnay család szerepe, hatása a bútorkészítésre. A témák között lesz egy pár olyan is, ami tulajdonképpen nem kutatás, nem tanulmány, hanem ún. szakmatechnikai előadás. Ilyen például kolléganőm, Zókáné Bozsik Anna előadása is, A helytörténeti kutatás forrásai: Neves személyek Baranyában – A Helyismereti Gyűjtemény életrajzi adatbázisa címmel. Azért illesztettük be a konferenciába, nyitóelőadásként, mert helyismereti adatbázis a helyismerettel foglalkozó kutatók számára nagyon fontos kutatási segédlet. Szeretnénk ezt minél több emberrel megismertetni és a használatát is bemutatni. A másik pedig dr. Bánkuti Gáboré, aki a készülő városmonográfia utolsó kötetének a témagazdája. A kötet szerkesztési kihívásairól, felépítéséről fog előadást tartani Háló vagy mozaik? Egy új típusú városbiográfia előkészületei (Pécs története 1945 és 1989 között) címmel. Mindenképpen meg kell még említeni Schmelczer-Pohánka Éva előadását, aki az idén 120 éve született Várkonyi Nándorról fog előadást tartani. Egy meglehetősen visszautasíthatatlan ajánlattal keresett meg minket; ő maga egy szimpla előadást fog tartani, de megkért minket, hogy a konferenciakötetben dupla terjedelmet biztosítsunk számára, ugyanis egy másik kutatóval közösen egy komplett Várkonyi kismonográfiát készítenek. Az előadások anyagaiból 2017-ben egy konferenciakötetet tervezünk megjelentetni, nem elvetve azt a lehetőséget sem, hogy ezt e-book formájában a honlapon keresztül is megjelenítsük. Úgy vélem, hogy várakozáson felül színes lett a paletta, nagyon sok érdekes részterületi előadást hallhatnak, láthatnak majd az érdeklődők. Az előadásokat fel fogjuk tölteni a legnagyobb videomegosztóra, így később is lehetőség lesz a megtekintésükre.

 


 

PROGRAM

2016. szeptember 21. (szerda)

10.00  Köszöntő - MISZLER TAMÁS igazgató (Csorba Győző Könyvtár)

I. szekció
10.10  ZÓKÁNÉ BOZSIK ANNA: A helytörténeti kutatás forrásai: Neves személyek Baranyában – A Helyismereti Gyűjtemény életrajzi adatbázisa
10.30  IGNÁCZ ÁGOSTON: Korona és béke – Pécs a 11. századi trónharcok tükrében
10.50  SÉTÁLÓ FERENC: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Baranya vármegyében. A szabadságharc katonáinak nyughelyei a pécsi köztemetőben
11.10  HÁBEL JÁNOS: A Pécsi Izraelita Község működése az elöljárósági jegyzőkönyvek alapján (1842–1859)
11.30  MENDÖL ZSUZSANNA: Adatok a 19. század második felének pécsi bútorművességéhez. A Zsolnay család szerepe, hatása a bútorkészítésre
11.50–12.10  Kérdések, vita
II. szekció
13.00  BÉRCESI RICHÁRD: A Pécsi Bányavasutak története 1854 és 1914 között
13.20  SZABÓ RÓBERT: A magyar királyi pécsi 19. honvéd gyalogezred harcai a szerb és az orosz fronton 1914–1915-ben
13.40  TEGZES FERENC: A Világháború Képes Naptára (1915–1916)
14.00  SCHMELCZER-POHÁNKA ÉVA: Várkonyi Nándor a pécsi egyetem és könyvtára szolgálatában
14.20-14.40  Kérdések, vita

 

2016. szeptember 22. (csütörtök)

III. szekció

10.00  BARANYAI PÁL: Zsolnay Vilmos emlékkútja
10.20  PAP DÁVID ZOLTÁN: Pécs szerb megszállásának képe a Dunántúl hasábjain (1918–1921)
10.40  VÁMOS ESZTER: Hogyan mulattak a pécsiek? Szórakozási lehetőségek Pécsett az 1927-es évben
11.00  SZÁNTÓ ÁKOS: A spanyol polgárháború (1936–1939) a Dunántúl és a Pécsi Napló tükrében
11.20  VÖRÖS ATTILA: A pécsi aranybánya, avagy a pécsi Apollo Projectograph Rt. története (1911–1948)
11.40-12.00  Kérdések, vita
IV. szekció
13.00  BÁNKUTI GÁBOR: Háló vagy mozaik? Egy új típusú városbiográfia előkészületei (Pécs története 1945 és 1989 között)
13.20  SIPOS BALÁZS: Meg nem valósult városfejlesztési tervek a Szigeti Városrésszel kapcsolatban
13.40  KUTAS ÉVA: A Pécsváradi Leányvásár története
14.00-14.20 Kérdések, vita

Hozzászólások  

 
0 #1 Babos Attilának 2016-09-29 11:47
A 25 szintes soha nem volt 25 emeletes, csak 25 szintes.

NEM VOLT PÉCSETT SOHA 25 EMELETES, BÁR ÖN KÖVETKEZETESEN EZT TÉVEDI.

Tévedi, nem hazudja. Tévedi. Jó szó. Nem bántó.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés