Kezdőlap > Közélet > Végvárak a szórványban Arad és Temes megyében - Rendhagyó osztálykirándulás a Határtalanul pályázat segítségével

Végvárak a szórványban Arad és Temes megyében - Rendhagyó osztálykirándulás a Határtalanul pályázat segítségével

2017. június 26. hétfő, 08:01 Bereczki Lajos Közélet
PDF

Az év végi kirándulás mindig nagy kérdés pedagógus és diák (no meg szülő) számára. A Határtalanul program lehetőséget nyújt arra, hogy általános iskolás csoportok a magyarság lakta, határon túli területekre látogassanak. A nem csekély adminisztráció fejében jelentős állami támogatással válhat mindez valóra. Egy hosszúhetényi pedagógus, Folkmann Judit számol be utazásukról.

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói idén a Határtalanul program pályázatának segítségével Románia magyarok által szórványosan lakott vidékére, a Bánságba látogattak. A háromnapos kirándulás első állomása a kisiratosi Páter Godó Mihályról elnevezett iskola volt. A kis, zömében magyarlakta falu iskolásai szeretettel fogadták tanulóinkat, idegenvezetéssel egybekötött falubemutatót tartottak, s mi is bemutattuk községünket, természeti környezetét, kulturális kincseit, és műsorral emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról.

 

A kishantosi gyerekek bemutatkozó műsora
 
 
Innen Aradra indultunk, megtekintettük a magyarlakta területen egyetlen Boldog Gizella templomot, megcsodáltuk ereklyéjét, majd aradi városnézésre indultunk. Ennek során felmentünk a víztoronyba és megtekintettük a Szabadság-szobrot is. 
A városnézés után az aradi Vesztőhelyre mentünk, ahol megemlékeztünk a 13 vértanúról és elhelyeztük koszorúnkat tiszteletünk jeléül.  Ezután elfoglaltuk szállásunkat az Olimpia Panzióban, ahol meleg vacsorával vártak minket.
A második napon Világosra látogattunk, ahol a Bohus kastélyban megtekintettük azt az íróasztalt, amin Görgey Artúr aláírta a világosi fegyverletételt, láthattuk Bem apó pisztolyát és egy rabláncból kovácsolt gyűrűt is. 
 

Ezen az asztalon írta alá Görgey a fegyverletételt
 
 
Innen Menyházára indultunk, ahol találkoztunk Magdi nénivel, aki az utolsó magyar a faluban, megcsodáltunk a Monarchia korában virágzó fürdőhely látnivalóit, majd megkoszorúztuk Czárán Gyula, az erdélyi turizmus megteremtőjének sírját. 
Utazásunk következő állomása Máriaradna volt, a második legnagyobb Mária-kegyhely Erdélyben, majd bevettük a közelben magasodó Solymosvárat is. 
Az utolsó nap délelőttjét Végváron töltöttük, a Bánság keleti részében, ahol rácsodálkoztunk a helyi gyerekek néptánctudására, és ahol moldvai táncokat is tanultunk. Itt mi is bemutattuk Hosszúhetényt és a végváriak is kaphattak egy kis ízelítőt Hosszúhetény néptáncaiból valamint népi kultúrájából. 
 

Vendégek és vendéglátók Végváron
 
 
Ezután temesvári városnézés következett, ahol tanulóink új ismereteket szerezhettek az 1989-es romániai forradalommal kapcsolatban, majd bejártuk a belvárost, megnéztük a nevezetességeket, végül felkerestük a temesvári csata város mellett lévő emlékhelyét, és elhelyeztük ott koszorúnkat.
 

A csata egykori helyszínén a hosszúhetényi gyerekek és pedagógusok
 
 
Már csak a hazaút volt vissza a tartalmas és tanulságos három nap után. Kirándulásunk zárása az iskolánkban megtartott projektnap volt, ahol tanítványaink diáktársaikkal is megosztották élményeiket, és megtanították nekik a Bánságban tanult moldvai táncokat. 
 
 
 
 

Hozzászólások  

 
0 #5 Dixie 2017-11-07 00:12
voyance dans l'herault voyance gratuite immediate: www.tiffiny.space voyance discount ph
Idézet
 
 
0 #4 Neville 2017-11-06 23:54
videncia en directo tv videncia gratis: www.adalyn.club el vidente pelicula sinopsis
Idézet
 
 
0 #3 Tom 2017-11-06 20:10
tarot amor hoy tauro tirada tarot gratis: www.alyvia.club como echar las cartas
del tarot amor
Idézet
 
 
0 #2 Vanessa 2017-11-06 19:40
voyance gratuite avec denis lapierre voyance gratuite en ligne: www.sebrina.space id voyance idf1
Idézet
 
 
0 #1 Jestine 2017-11-06 19:39
tarot del amor virgo 2016 tirada tarot gratis: www.alondra.club tirada
de tarot gratis por whatsapp
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés