Kezdőlap > Közélet > Magyarországon először sikerült meghatározni a koronavírus teljes genomját

Magyarországon először sikerült meghatározni a koronavírus teljes genomját

2020. március 21. szombat, 15:16 Közélet
PDF

A Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont, Prof. Dr. Jakab Ferenc (képünkön) vezette Virológiai kutatócsoportjának, valamint a kutatóközpont, Dr. Gyenesei Attila vezette Bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében elsőként sikerült hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját.

Ez egy fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére – jelentette ki Prof. Dr. Jakab Ferenc, virológus. „Engem ért az a megtiszteltetés hogy hazánkban a Koronavírus Kutató Akciócsoportot vezessem, amelynek célja a vírus jobb megismerése: fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.” – tette hozzá a professzor.  

A pécsi Virológiai kutatócsoport, Dr. Kemenesi Gábor irányításával, első lépésként közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját a nemzetközi protokoll alapján dolgozta fel. Ezt követően a központ Genomikai és Bioinformatikai laboratóriumának munkatársai, Urbán Péter és Tóth Gábor Endre, új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva határozta meg a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését a Bioinformatikai kutatócsoport munkatársa, Dr. Herczeg Róbert végezte.

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot hazánkban a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Forrás: PTE

Hirdetés
Hirdetés