Kezdőlap > Közélet > Országos matematikaversenyt rendeztek Pécsett, az Apáczai Nevelési Központban

Országos matematikaversenyt rendeztek Pécsett, az Apáczai Nevelési Központban

2020. december 18. péntek, 15:08 Bereczki Lajos Közélet
PDF
2020. november 17-én lezajlott a XIV. Apáczai Matematikaverseny országos döntője. Lehet-e országos döntőt rendezni a koronavírus járvány idején, amikor a középiskolás korosztály számára digitális oktatás van elrendelve? Lehetett, csak másképpen, mind eddig.

A pécsi Apáczai Nevelési Központban, teljes nevén Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola, Pethő József, akkori főigazgató-helyettes, matematikatanárnak tűnt fel, hogy a nem sokkal korábban beindított gimnáziumi nyelvi előkészítőbe járó diákoknak nincs lehetőségük matematikából versenyezni. Ők ugyanis a 8. osztály után gimnáziumba kerülve már nem indulhatnak az általános iskolások versenyein, a gimnazistákkal viszont nem vehetik még fel a versenyt, hiszen még nem tanulják a kilencedikes matematika tananyagot. Ezt felismerve a Nevelési Központ 2006-ban meghirdette az országos Apáczai Matematikaversenyt, kezdetben csak a nyelvi előkészítősöknek, később pedig bekapcsolódhattak a kéttannyelvű iskolák és az Arany János Tehetséggondozó Program előkészítősei is.

A verseny kezdetektől fogva két fordulós, az elsőben a versenyzők saját iskolájukban egyidőben ugyanazt az öt feladatot oldják meg Az elkészült dolgozatokat az iskolák szkennelve küldik el a szervezőknek. Az első forduló végeredménye alapján hívja meg a versenybizottság a legjobb kb. 50 versenyzőt Pécsre, az országos döntőbe. 

A feladatsorokat az első két évben Gombócz Ernő akkori matematika szaktanácsadó állította össze, tizenkét éve pedig Kárpáti Ágnes, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium speciális matematika tagozatának tanára készíti el. Nem elhanyagolható hozadéka az intézmény versenyszervező tevékenységének az a 154 feladatot és ezek részletes megoldását tartalmazó 28 feladatsor, amelyek letölthetőek a verseny weblapjáról (www.educentrum.hu/tehetsegpont/amv)
2020-ban az első forduló február 25-én lezajlott. Az iskolák közel 300 dolgozatot küldtek be, ezek írói közül pontszámuk alapján választotta ki a versenybizottság a legjobbakat, pontosan 44 főt. Amire elküldték az április közepére tervezett döntőre a meghívókat, bevezették az iskolák számára a digitális oktatást, diáknak az iskolába bemenni sem volt szabad, így kénytelenek voltak lemondani a versenyt.

A rendezvény költségeit az intézmény évek óta nagyrészt a Nemzeti Tehetségprogram pályázatai segítségével fedezi. A járványhelyzetre tekintettel szerencsére ők június 30-ról december 31-re kitolták a pályázat megvalósíthatóságának időpontját, így a szervezők fellélegezhettek. Úgy gondolták, hogy szeptemberben gond nélkül megrendezhetik hagyományos formában az országos döntőt. Sajnos szeptember elején beindult a járvány második hulláma, ezért ezt is le kellett mondaniuk. Annak érdekében, hogy végül mégis le tudják zárni a versenyt, megváltoztatták a lebonyolítási módot: senkinek sem kellett Pécsre utaznia, a döntő résztvevői saját iskolájukban versenyezhettek november 17-én. Sajnos így számukra és tanáraik számára is elmaradt a többi diákkal közös versenyzés, egymás megismerése, a szakmai beszélgetés, és nem vehettek részt a szokásos kísérő programokon sem. A döntőben, mint midig, a versenyzőknek hat feladatot kellett megoldaniuk 90 perc alatt. 



A 2020-as XIV. Apáczai Matematikaverseny díjazottjai:

1. helyezett: Debrenti Márk, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulója.
Felkészítő tanára: Nagy Kornélia

2. helyezett: Kocsor Sára, a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára: Kós Rita

3. helyezett: Kun Ruben, a debreceni DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma tanulója. 
Felkészítő tanára: Almásiné Németh Katalin és Erdősi Gábor

4. helyezett: Rákóczi Erik, a budapesti Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.
Felkészítő tanára: Hertner András és Szakálné Gulyás Katalin

5. helyezett: Szekeres Huba, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója.
Felkészítő tanára: Kovács Géza

6. helyezett: Végh Levente, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára: Bodnárné Patai Judit

A döntő minden résztvevőjének és felkészítő tanáraiknak gratulálunk, és további sikeres versenyzést kívánunk!

A versenyt a Nemzeti Tehetségprogram (NTP-TV-19-059) támogatásával valósították meg.

Hirdetés
Hirdetés