45 éves a pécsi rajzfilmgyártás - Jubileumi kiállítás, filmvetítés és beszélgetés

Kezdőlap > Közélet > 45 éves a pécsi rajzfilmgyártás - Jubileumi kiállítás, filmvetítés és beszélgetés

45 éves a pécsi rajzfilmgyártás - Jubileumi kiállítás, filmvetítés és beszélgetés

2024. augusztus 23. péntek, 12:44 Rövid Hírek
PDF

Az eredeti dokumentumokat, korabeli relikviákat, újságcikkeket és standfotókat is felvonultató tárlat átfogóan mutatja be a Pécsett készült animációs filmeket; egy közel 5 méter hosszú idővonal a teljességre törekedve mutatja be a 45 év termését. A látogatók átfogó képet kapnak a Pécsett tevékenykedő alkotók életútjába, munkásságukba. Okostelefon segítségével több mint két tucat Pécsett készült alkotást lehet megtekinteni a kiállításon: a közismert és népszerű gyurma animációktól és rajzfilmektől a televíziós főcímeken és ismeretterjesztő alkotásokon át a hagyományos rajzfilmes technikával készült népszerű reklámokig. A 45 éves jubileumra a Szamárfül Fesztiválon komplex programmal készül a Total Art Egyesület.

Meghívott vendég lesz Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas animációs rendező, aki a kiállítás fővdnöke és Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, illetve W. Baranyi Krisztina könyvkiadó, Varga Csaba özvegye és a hagyaték gondozója. A találkozóra várják azokat is együtt emlékezésre, akik az eltelt évtizedek alatt valamennyi időt eltöltöttek a stúdióban.

Pécsett, Varga Csaba vezetésével már az 1970-es évek elején elindult az animációs filmkészítés az akkor még amatőr Yxilon Filmstúdió keretében. A profi filmgyártás 1979 óta működik a városban. A rajzfilmstúdió először mint a Pannónia Filmstúdió Pécsi Műterme, majd 1990-től mint Funny Film Kft., majd 2013-tól magáncégként készít animációs filmeket.

A kiállítás megtekinthető 2024. szeptember 6-ig a Zsolnay Kulturális Negyed nyitvatartási idejében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. szeptember 01., vasárnap, Egyed és Egon napja van. Holnap Rebeka és Dorina napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés