Kezdőlap > Kultúra > Zene > Az elismerések mindig segítenek előremenni

Az elismerések mindig segítenek előremenni

2019. január 16. szerda, 18:08 Bereczki Lajos Zene
PDF
Egy fiatal szakmai díj boldog tulajdonosa lett decemberben Vass András a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere. Meglepte őt az elismerés, a környezete szerint sokat és igényesen dolgozó karmester nagy örömmel fogadta a Lickl-díjat, jelenleg lakásukban a méltó helyet keresik családjával a tűzzománc plakettnek. A díjról, természetesen a muzsikáról és a közelgő karácsonyról beszélgettünk a művésszel.(Fotó: PFZ)

András végtelenül szerény ember, lenne mivel büszkélkednie, hiszen számos munkája kapott elismerést, olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, amely csak keveseknek jut osztályrészül. Munkabírása legendás, hol a PFZ élén, hol a Fesztiválkórus dirigálása közben, majd a Székelyföldi Filharmonikusok élén találkozunk vele, zenét szerez, hangszerel, - mindezt szinte egy időben. Ha őt meg is lepte az elismerés, környezete egyetlen bólintással jelezte, hogy jó helyre került az alapító atyáról, Lickl Györgyről 2006-ban elnevezett díj.

- Beszélgetésünk középpontjában természetesen a díj áll, de ennek az évadnak volt egy vezető híre a zenekar kapcsán. A hír az volt, hogy Gilbert Varga lesz Bogányi Tiborral közösen a PFZ vezető karmestere. Mit gondol erről az eseményről?

- Gilbert Varga a legnagyobb magyar kortárs karmesterek egyike, szakmai teljesítményét, karrierjét és tapasztalatát is figyelembe véve. Még az Európa Kulturális Fővárosa évében, 2010-ben fogalmazódott meg a zenekar művészeti vezetésében, amikor először dolgoztunk a Maestróval, hogy jó lenne folytatni az együttműködést. Ma már lassan „őskornak” számítanak azok az idők, amikor még a Pécsi Orvostudományi Egyetem aulájában koncertezett a PFZ Gilbert Vargával. A további próbaperiódusok és koncertek tovább erősítették bennünk azt a gondolatot, hogy hosszú távú és szorosabb kapcsolatra lenne szükségünk a mesterrel. A zenekar minden dolgozója, leginkább a muzsikusok úgy gondolják, hogy nagy elismerés számunkra, hogy elvállalta a velünk való közös munkát, mostantól a nevével, ittlétével, munkájával is fémjelzi a zenekar szakmai színvonalát. Kevés magyar zenekar büszkélkedhet avval, hogy egy ilyen kvalitású dirigenst tudhat ez együttesük élén.

- Milyen volt a szakmai visszhangja ennek a hírnek?

- Általában a szakma kétféle üzenetet közvetített ezzel kapcsolatban: az egyik az elismerés hangja volt, a másik pedig a jó értelemben vett irigységé. Többen megfogalmazták: szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Maestro Gilberttel dolgozhatunk. Ezt leginkább azok közölték velünk, akiknek már volt fellépésük a neves dirigenssel. 

- A PFZ zenekari művészeivel folytatott beszélgetéseimben, mint egy búvópatak tűnt fel mindig a mester neve. Mi az oka az ő varázsának, közkedveltségének a zenészek körében?

- Szerintem ennek legalább két oka van. Egyrészt a veleszületett, elragadó személyisége, melynek nagyon erős kisugárzása van, másrészt az elképesztő tudása és szakmai tapasztalata, amely szintén „átjön” munka közben. A tudás és szakmai tapasztalat alatt értem – többek között – azt az elképesztő precizitást, amellyel a művekhez nyúl és a megbízható kezet is, amelyben a legkisebb bizonytalanság sem érhető tetten. Minden esetben érezhető, hogy mit akar, mihez szeretne hozzányúlni és milyen eredmény várható. Ezek a tényezők helyezik őt oda, ahol a nemzetközi szakmai közvélemény elismerő, felsőfokú jelzőket használ, akárcsak a Pannon Filharmonikusok zenészei.

- A megnyerő személyiség azért nem ismer lazaságot.

- Ez nem egy öncélú szigorúság, vannak elvek, amelyekből nem kíván engedni. Ennek köszönhetően születnek meg a keze alatt azok a dolgok, amelyeknek meg kell születniük. A XIX. század végén és a XX. században azok a karmesterek, akiknek a munkássága szakmai referenciává vált, szintén jól átgondolt elvek mentén építkeztek következetesen, az eredmények is ennek köszönhetően születtek meg.

- Milyen területen dolgoznak együtt Gilbert Vargával?

- Elsősorban a koncertműsorok kigondolásában, programalkotásában, de művészeti kérdésekben is sokat konzultálunk. Ezek izgalmas feladatok, amelyhez kellő kreativitás szükséges és természetesen sok-sok kommunikáció.

- A szakma azonban másra is figyel és mérlegre teszi az eredményt, „a kötelezőn túli emberi hozzáállást” –, ahogy a PFZ igazgatója Horváth Zsolt fogalmazott. Idén decemberben Lickl-díjat vehetett át. Hogyan érintette a díj?

- Nem számítottam rá, az adventi ünnepségre alig értem oda, mivel éppen aznap esett le egy nagy adag hó, a dombról is csak üggyel-bajjal tudtam lejönni az autómmal. Zavarban is voltam az eseményen, mert egy művészember hasznosságát, hatását a környezetére nem tevékenysége közben szokták lemérni, hanem általában jóval később. Távolról sok minden higgadtabban és elfogultságmentesebben szemlélhető, mint amikor éppen benne vagyunk a dolgok sűrűjében. Mindenesetre jólesett a díj, örülök ennek a jelenidejű elismerésnek, köszönöm azoknak, akik odaítélték mindezt! Az indoklásban felolvasták, hogy a zenekar melletti kitartó munkám volt az egyik oka az elismerésnek. Erre én azt tudom mondani, hogy ez olyan, mint a házasság –, ha frigyre lép valaki egy másik személlyel, akkor azt illik „rendesen csinálni”. Én a zenekarnál is csak azt tettem és teszem, ami a feladatom. Hogy mindez a zenekar hosszú történetében hogyan jelenik meg és mit jelent majd szakmai szempontból hosszútávon, annak értékelése legyen az utókor feladata.

- Több művésztől hallottam, hogy önt felkészült, alapos, elmélyült embernek ismerték meg. A lassan tízéves zenekari tagságnak ad egy lökést ez a díj?

- Abban a hitemben megerősít, hogy a műhelymunkának, az aprólékos, következetes tevékenységnek van igazán értelme. A mai társadalomban minden felgyorsult és a felgyorsult fogyasztásban rengeteg az „instant”, azonnali dolog.  Ha jól szeretnénk végezni a munkánkat, akkor abba nem fér bele a manapság egyre divatosabb „gyorséttermi üzemmód”. A mi munkánk elmélyült töprengést, tűnődést és átgondolást igényel és rengeteg kérdés merül fel közben is, melyekre válaszolni kell. Ha megkérdezik, hogy miért dolgozom a Pannon Filharmonikusoknál, akkor azt szoktam válaszolni, hogy a Pannon Filharmonikusok egy olyan zenekar, ahol ennek az elmélyült munkának van terepe. Nem sok ilyen együttes van manapság. Ameddig erre van lehetőség, sőt még szélesebbre tudjuk tárni a kapukat ebben az értelemben, addig úgy gondolom, hogy Pécs zenei életében jó dolgok fognak történni.

- Ennek a díjnak egy nagyon szép tűzzománc plakett a velejárója. Hol függ ez most?

- Gyönyörű a díj, most éppen keressük a méltó helyét a lakásban, igazán a feleségem fogja ezt megoldani, ő ebben kreatívabb.

- Kellenek az ilyen, vagy hasonló megerősítések a munka során?

- Szerintem szükség van ezekre, egy díj igazán nemes és elegáns formája ennek. Sokféle útja-módja lehet a pozitív megerősítéseknek. Vannak az életben apróbb sikerek, amiket talán csak a zenekar tagjai éreznek át mélységében egy-egy jól sikerült koncert után, vagy a karmester érzi, hogy a közös munka gyümölcse beérett. Ezek a kisebb, de fontos sikerek és a nagyobb, nyilvános elismerések ösztönzik, lökik előre az embert a munkája során.

- Karácsony közeledtével mi jut eszébe az ünnepről?

- A karácsonyi ünnepek mentén szeretem megragadni a lehetőséget, hogy a hitemről beszéljek. Úgy hiszem, hogy a karácsony Isten szeretetének legnagyobb kifejeződése az emberek iránt. Meggyőződésem szerint az emberiség legnagyobb problémája alapvetően lelki és szellemi eredetű. Ezt a Biblia bűnnek nevezi, melynek a lényege nem egyes rossz cselekedetekben keresendő, hanem magában az Isten nélküli állapotban. Isten Jézus földre jövetelével erre a problémára kínált nekünk megoldást. Jézus azért jött el, hogy szolgáljon felénk és életét adja értünk. Isten mindenkit úgy fogad el, ahogy van azzal a szándékkal, hogy segítsen nekünk jó irányba változni. A karácsony örömhír, mely arról szól, hogy Isten törődik az emberrel. Az adventi várakozásnak van egy másik jelentése is számomra, mégpedig az, hogy Jézus második alkalommal nem kisdedként, hanem ítélő bíróként fog visszajönni. Ez azt is előrevetíti, hogy akkor mindannyiunknak el kell majd számolnunk tetteinkkel, gondolatainkkal. Ma Jézus nem ismer olyan helyzetet, amelyben ne tudna hathatós segítséget adni, amelyből ne tudna kiutat mutatni számunkra, - ezért jött le közénk, erről szól a karácsony.

- Az ünnepi gondolatok után ismét a feladatairól szeretném kérdezni. Min dolgozik, mivel foglalkozik most?

- Készülünk a februári Valentin-napi koncertre, amelynek anyaga ABBA slágerekből fog állni. Ezeknek a többségét én hangszerelem szimfonikus zenekarra és énekesekre. Mindhárom ABBA koncertünk teltházas, jegyeket már nem lehet ezekre vásárolni, örülünk a nagy érdeklődésnek! Készülünk a Debussy-Ravel Maratonra, a Budapesti Fesztiválzenekar szervezésében a Müpában lépünk fel vendégzenekarként az eseményen.  Ezen kívül még külföldi fellépések lesznek soron. Az utóbbi időben a Székelyföldi Filharmóniával nagyon szoros lett a kapcsolatom, évente legalább egy alkalommal, de inkább többször megfordulok Székelyudvarhelyen, ahol Erdély talán legkiválóbb szimfonikus zenekara működik jelenleg. Nagyon komoly kvalitású művészek vesznek részt ebben a munkában, erős az érdeklődés a koncertek iránt, neves szólisták, vendégművészek lépnek fel az együttessel. Mivel jórészt Székelyföldről elszármazott művészekből áll a tagság, ezért pénteken és szombaton vannak intenzív próbák, vasárnap délelőtt főpróba és este koncert. Rövid, de nagyon intenzív a próbafolyamat, a munka hatékonysága kiváló, ahogy a végeredmény is a legtöbb esetben. Két és fél nap alatt nagyobb fejlődési utat járunk be, mint egy átlagos együttes egyheti próba alatt. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy az elmúlt években én dirigálhattam az évadnyitó hangversenyeket, valamint legutóbb a jubileumi koncertet is.

- Gyönyörűen zárult ez az év, köszönhetően a Lickl-díjnak is. Mi az, amit a PFZ-nek és természetesen magának kívánna a jövőt illetően?

- Minden alkalommal megígérjük magunknak, hogy legközelebb nem fogjuk kimeríteni, agyonhajtani magunkat az ünnepek előtt, de ez sohasem valósul meg. Több időt szeretnék a jövő évben és több bölcsességet a dolgaink rendezéséhez. Sok tudás összegyűlik sokszor akár egy helyi közösségben, a zenekarban a tagok révén, de kitekintve nagyobb léptékben is elmondható mindez. A tudás megfelelő alkalmazásához kell a bölcsesség. Sokszor azt érzem, hogy ebben vannak hiányosságok személy szerint nálam és ugyanezt tapasztalom a környezetemben is. A Biblia szavaival élve: „Taníts minket úgy számlálni a napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk.” Kívánom mindannyiunknak, hogy napi és hosszútávú teendőinkben adjon az Isten mindannyiunknak több bölcsességet az új évre!



Hirdetés
Hirdetés